”Varmuuden vuoksi” on erinomainen syy mennä silmälääkärille

silmälääkäri
Etenkin 40 ikävuoden jälkeen silmien terveyteen kannattaa suhtautua kuten hampaisiin – tarkistuttaa säännöllisesti, että kaikki on kunnossa. Silmäsairaudet voivat ilmestyä huomaamattomasti.
FacebookTwitterLinkedIn

Ensimmäinen kontakti silmälääkäriin syntyy yleensä, kun ihminen huomaa näkönsä heikentyneen tai kokee jonkinlaisia näköoireita. 40 vuoden huitteilla yleistyy ikänäöksi kutsuttu ilmiö, joka saa monet hankkimaan ensimmäiset silmälasinsa.

Toinen yleinen syy ottaa yhteyttä silmälääkäriin on sukurasite. Osa silmäsairauksista on perinnöllisiä, ja silmälääkärille saattaa patistella huolestunut sukulainen. Hyvä, että patistelee. Ennakointi kannattaa, sillä silmäsairaudet voivat olla salakavalasti oireettomia. Esimerkiksi glaukooma, entiseltä nimeltään silmänpainetauti, ja silmänpohjan ikärappeuma kehittyvät usein hitaasti ja huomaamattomasti.

”40 ikävuoden jälkeen silmälääkärillä tulisi käydä vähintään 3-5 vuoden välein. Jos kaikki on hyvin, silmälasiasiat voi tuossa välissä hoitaa optikon kanssa. Ihmisten, joilla on silmäsairaus tai silmäleikkaus takanaan, tulisi käydä säännöllisesti silmälääkärillä tämän ohjeistuksen mukaan. Myös siinä tapauksessa, että suvussa on silmäsairauksia, silmien terveys on hyvä tarkistuttaa parin vuoden välein”, sanoo silmätautien erikoislääkäri Jaana Hietanen.

Koska silmälääkärille?

Varaa aika silmälääkärille jos:

  • Silmäsi oireilee, ja niissä esiintyy useamman päivän ajan kutinaa, kirvelyä, rähmintää, roskantunnetta tai punoitusta
  • Näössäsi tapahtuu muutoksia, kuten näön heikkenemistä, salamointia tai nokisadetta
  • Kärsit toistuvista päänsäryistä tai migreeneistä
  • Alle 8-vuotias lapsi tarvitsee silmätutkimuksen tai silmälasit                                                                              

Silmät tulee tutkia silmälääkärillä säännöllisesti myös, kun:

  • Sinulla on silmäsairaus tai suvussasi esiintyy silmäsairauksia
  • Sinulle on tehty silmäleikkaus
  • Sairastat diabetesta

Silmälääkäriä ei kannata jännittää

Silmä on herkkä elin, eikä osa potilaista pidä siitä, että silmiin kosketaan. Silmälääkärin vastaanottoa ei kuitenkaan kannata jännittää. Vastaanotolla edetään rauhallisesti ja silmälääkäri kertoo koko ajan mitä tutkimuksessa tapahtuu.

”Vaikka silmään kosketaan, mikään toimenpide tai tutkimus ei tee kipeä. Kirkkaat valot voivat tuntua ikäviltä, mutta niistäkään ei ole mitään haittaa”, Jaana Hietanen rauhoittelee.

Silmälääkärin vastaanotto kestää yleensä vähintään 30 minuuttia. Vaikka vastaanotolle olisi saapunut esim. ikänäön vuoksi, lääkäri tutkii myös yleisen silmien terveydentilan. Tarvittaessa asiakkaalle varataan aika tarkempiin tutkimuksiin. Lue lisää silmätutkimuksista.

Optikko korjaa näköä, silmälääkäri hoitaa silmien terveyttä

Sekä optikkoja että silmälääkäreitä tarvitaan, mutta heidän luokseen mennään eri tilanteissa. Optikko on näkötarkastusten ja silmälasiasioiden asiantuntija. Hänen osaamistaan vaaditaan mm. oikeanlaisen kehys- ja linssityypin valinnassa ja valmistamisessa, sekä silmälasien ja piilolasien sovittamisessa. Optikko ei saa diagnosoida tai hoitaa silmäsairauksia. Silmän terveyden ja silmäsairauksien ammattilainen on silmälääkäri.

Parhaimmillaan optikko ja silmälääkäri tekevät yhteistyötä siten, että optikko ohjaa asiakkaansa silmälääkärille epäillessään silmäsairautta. Optikon tulee lähettää asiakas silmälääkärille myös silloin, jos optikon tutkimuksessa ei saavuteta täyttä näön tarkkuutta. Silmälääkäri taas voi tehdä silmälasimäärityksen vastanotollaan, antaa optikolle luvan silmälasimääritykseen tai lähettää asiakkaan silmien terveydentilan tutkimisen jälkeen optikolle sopivien lasien hankkimiseksi.