Vatsahaava? Näin tunnistat ja hoidat mahahaavan

vatsahaava
Jäytääkö ylävatsaa välillä, mutta kipu ei ole kovaa? Saatat kärsiä mahahaavasta. Lääkärikeskus Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato kertoo, milloin mahahaavaa on syytä epäillä, mikä sen aiheuttaa ja miksi se on aina syytä hoitaa. 
FacebookTwitterLinkedIn

Onko se siis mahahaava vai vatsahaava? Ensimmäinen on lääketieteellisesti oikea termi, vaikka jälkimmäistäkin käytetään. 

Vatsahaavan oireet? 

Kun ylävatsaa jäytää kipu, mahassa saattaa olla haava. Kipu ei välttämättä ole kovaa, ja mahahaava voi olla myös lähes oireeton. 

Mahahaava tarkoittaa mahan tai pohjukaissuolen haavaa. Se syntyy, kun mahan oma suolahappo rikkoo mahan limakalvon.  

Normaalitilanteessa vatsan limakalvo ei rikkoudu suolahaposta. Joskus limakalvon suojamekanismi voi kuitenkin heikentyä, ja silloin suolahappo pääsee tekemään tuhojaan. Näin mahaan syntyy haava.  

Milloin kannattaa mennä lääkäriin? 

Jos epäilet mahahaavaa, varaa aika lääkärille. Jos mahahaava johtuu helikobakteerista, sitä ei voi parantaa kotikonstein, vaan tarvitset lääkekuurin. 

Epäiletkö mahahaavaa?

Mistä mahahaava johtuu? 

Yleisin mahahaavan syy on helikobakteeri-infektio. Jos sinulla on helikobakteeri, olet luultavasti saanut sen jo alle viisivuotiaana.  

Helikobakteeri on siitä ikävä vieras, että kerran mahaan asetuttuaan se ei itsestään sieltä poistu. Se elää mahassa ja tulehduttaa limakalvoa vähitellen.  

Yksittäinen mahahaava paranee usein itsestään, mutta sitä seuraa jonkin ajan kuluttua uusi. Helikobakteerin aiheuttama mahahaavatauti onkin krooninen sairaus. 

Toinen syypää mahahaavan takana ovat tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini. Jos käytät tulehduskipulääkettä kolme kertaa päivässä yli kahden viikon ajan, sinulla on riski saada mahahaava, vaikka noudattaisit annosteluohjeita.

Miten mahahaava todetaan? 

Lääkäri diagnosoi mahahaavan tutkimalla vatsasi tunnustellen ja kuuntelemalla tarinasi. Verikokeesta nähdään helikobakteerin vasta-aineet ja suljetaan pois keliakian mahdollisuus.  

Varma diagnoosi saadaan, kun maha tähystetään eli tehdään gastroskopia. Vaikka gastroskopia saattaa tuntua joistakuista vähän epämiellyttävältä, se on nopea ja kivuton toimenpide. Se voidaan tehdä myös niin sanotussa kevytnukutuksessa. 

Vatsahaavan hoito? 

Akuuttiin mahahaavaan auttavat mahahappoa alentavat lääkkeet. Tulehduskipulääkkeiden käyttäminen kannattaa myös lopettaa heti.  

Akuutti mahahaava rauhoittuu usein muutamassa viikossa.  

Helikobakteeri häädetään kahden antibiootin ja haponestolääkkeen yhdistelmällä. Helikobakteeri on kuitenkin sitkeä vieras, sillä vain 85 prosenttia onnistutaan häätämään ensimmäisellä hoitokuurilla.  

Onko mahahaava vaarallinen? 

Mahahaava kannattaa hoitaa, sillä hoitamattomasta siitä voi kehittyä vuotava mahahaava. Pahimmillaan mahahaava voi puhjeta. Seurauksena voi olla kova kuume ja vatsakalvon tulehdus, joka on hengenvaarallinen tila.  

Vuosien saatossa helikobakteeritulehdus voi surkastuttaa mahalaukkua ja sen limakalvoa. Siitä seuraa hapoton maha, eli mahalaukku ei enää tuota suolahappoa. Tällöin esimerkiksi mahasyövän riski kasvaa.  

Voinko saada mahahaavan stressistä tai kahvista? 

Moni luulee, että stressi tai liika kahvinjuonti voivat aiheuttaa mahahaavan.  

Stressi altistaakin vatsahaavalle, mutta vain, jos mahassa majailee jo helikobakteeri. Myös jotkin masennus- ja kortisonilääkkeet voivat siinä tapauksessa lisätä mahahaavan riskiä. 

Kahvinjuonti lisää hieman mahahapon eritystä, mutta se ei riko vatsan limakalvoa. Voit siis juoda kahvia melko huoletta.  

Ongelmia tai kipuja vatsan kanssa?

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan vastaava gastroenterologi Jari Koskenpato.

Artikkelit ja tiedotteet
suolistosairaudet 10 kysymystä paksusuolen tähystyksestä – Aavan gastroenterologi vastaa
Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys jännittää useimpia potilaita. Todellisuudessa tutkimus ei ole ollenkaan niin epämiellyttävä, kuin monet luulevat.
Lue lisää
suolistosairaudet Jatkuva vatsakipu voi kertoa tulehduksellisesta suolistosairaudesta
Tulehduksellisten suolistosairauksien diagnosointi on haastavaa, sillä suolisto oireilee eri tavoin eri ihmisillä. Jatkuvat oireet ovat kuitenkin viesti siitä, että on syytä varata aika vatsa- ja suolistosairauksien asiantuntijalle, gastroenterologille.
Lue lisää
vatsan Turvotus vaivaa? 10 vinkkiä turvotuksen hoitoon!
Vatsan turvotus on yleinen vaiva etenkin istumatyötä tekevillä, ja naiset kärsivät siitä miehiä enemmän. Turvotus tuntuu ikävältä, mutta on yleensä harmitonta. Apua turvotukseen löytyy ruokailun rytmityksestä ja liikunnasta, neuvoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato. Lue 10 kiinnostavaa asiaa turvotuksen syistä ja hoidosta! 
Lue lisää