Influenssakausi lähenee – Iäkkäille saatavilla nyt aiempaa tehokkaampi rokote

influenssarokotus
Uusi, korkea-annoksinen influenssarokote on suunniteltu 60 vuotta täyttäneille. Se antaa tavanomaista rokotetta paremman suojan influenssaa ja jälkitauteja vastaan.
FacebookTwitterLinkedIn

Rokottautuminen tehokkain keino influenssaa vastaan

THL:n mukaan paras keino suojautua influenssalta on rokote.

Tulevalla influenssakaudella 60 vuotta täyttäneet voivat valita perinteisen influenssarokotteen sijasta uuden, aiempaa tehokkaamman korkea-annoksisen influenssarokotteen. Uusi korkea-annoksinen rokote on omakustanteinen eikä kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotteen voi saada muun muassa Lääkärikeskus Aavasta.

Mikä on korkea-annoksinen influenssarokote ja kelle se sopii?

Uusi korkea-annoksinen influenssarokote on kehitetty antamaan tavanomaista rokotetta parempaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan ikääntyneille.

Parempi suoja perustuu rokotteen suurempaan antigeenimäärään (=influenssaviruksen pintaproteiini). Isompi määrä antigeeniä saa aikaan voimakkaamman immuunipuolustusreaktion, jolloin elimistö pystyy paremmin nujertamaan influenssaviruksen sen kohdatessaan.

Influenssarokotteesta ei voi saada influenssaa.

Korkea-annoksisen rokotteen voi ottaa, vaikka olisi edellisenä syksynä saanut tavanomaisen influenssarokotteen. Sen voi ottaa, vaikkei olisi koskaan saanut mitään influenssarokotetta. Rokote soveltuu yleensä kaikille, jotka voivat ottaa myös tavanomaisen influenssarokotteen.


Iäkkäät influenssan riskiryhmää

Influenssarokotetta suositellaan erityisesti ikääntyneille ja muille riskiryhmiin kuuluville.

Ikäihmiset ovat muuta väestöä alttiimpia vaikealle influenssalle ja jälkitaudeille heikentyneen puolustuskykynsä vuoksi. Suomessa vuosittain sairaalahoitoa vaativista influenssatapauksista (influenssa, keuhkokuume, kuumekouristus, akuutti hengitysvajausoireyhtymä) yli 60 % esiintyy ≥ 65-vuotiailla.

Kuolemia influenssa aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 350-1400 tapausta painottuen ikääntyneisiin.

Influenssalla voi olla suoria ja välillisiä sekä väliaikaisia ja pysyviä vaikutuksia ihmisen terveyteen. Influenssa voi esimerkiksi pahentaa perussairauksia, kuten keuhkoahtaumatautia, diabetesta, sydän- ja munuaissairauksia, sekä myötävaikuttaa sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuuteen (akuutti sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta, aivohalvaus).

Pahimmillaan influenssa tai sen jälkitaudit voivat viedä aiemmin kotona hyvin selviytyneen ikäihmisen laitoshoitoon.

Varaa aika influenssarokotukseen Aavaan

Influenssakausi alkaa vuosittain tyypillisesti marras-joulukuussa, ja rokotteet tulevat saataville yleensä loka-marraskuussa. Rokotteen voi ottaa myös myöhemmin, mikäli kyseiselle kaudelle valmistettua rokotetta on jäljellä.

Varaa aika korkea-annoksiseen influenssarokotukseen internetajanvarauksestamme tai puhelinpalvelustamme 010 380 3838.

Korkea-annoksisen influensssarokotteen hinta kaudella 2023-24 on 91,60 euroa (sisältää hoitajan antaman pistoksen sekä rokotteen).

Huomaathan, että suojan säilymiseksi influenssarokotus on otettava joka vuosi riippumatta käytetystä rokotteesta.

*Pidätämme oikeuden muutoksiin saatavilla olevissa influenssarokotevalmisteissa. Mikäli korkea-annoksista rokotetta ei enää ole saatavilla, tarjoamme tilalle normaali-annoksisen rokotteen hintaan 49,70 €.