Influenssarokotus

FacebookTwitterLinkedIn

Influenssa on äkillinen hengitysteiden tulehdussairaus, joka leviää epidemiana yleensä talviaikaan, vuodenvaihteesta maaliskuun lopulle. Influenssarokote on tehokas suoja influenssatartuntoja vastaan.

Influenssarokotus vähentää sairastumisia ja vakavia tautimuotoja

Influenssa on epidemioina etenevä virustauti. Influenssarokotus on ajankohtainen erityisesti syksyisin, ja influenssarokote kannattaa ottaa mieluiten hyvissä ajoin ennen epidemiaa. Voit ottaa rokotteen myös epidemian aikana, mutta hyöty on sitä suurempi mitä varhemmin otat sen.

Voit saada influenssatartunnan, vaikka olisit perusterve, ja tauti voi olla raju. 

Erityisen tärkeää on suojata riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten immuunipuutteiset, immuunipuolustusta heikentävää lääkitystä käyttävät, sydän- ja verisuonisairaat, keuhkosairaat ja kaikki 65 vuotta täyttäneet.

Rokotuksen voi kuitenkin ottaa kuka vaan, siitä hyötyvät kaikenikäiset. Rokottautumalla suojataan myös muita tartunnoilta.

Mikä on flunssan ja influenssan ero?

Influenssa on virusten aiheuttama äkillinen ja vakavampi ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaa aiheuttavia viruksia on kahta päätyyppiä: A- ja B-viruksia, joista A-tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin. Influenssakausi alkaa tyypillisesti vuodenvaihteessa ja kestää 2–3 kuukautta.

Flunssa taas on puhekielen nimitys nuhakuumeelle eli lievälle ylähengitystien infektiosairaudelle, jonka aiheuttavat monet eri virukset. 

Flunssan ja influenssan voi erottaa oireista. Influenssa on tavallisesti voimakasoireisempi kuin tavallinen nuhakuume eli flunssa kestää kauemmin (taudista paranee yleensä 1-2 viikossa).

Flunssan oireet painottuvat selkeästi ylähengitysteihin ja oireisiin kuuluu:

 • kova nuha
 • tukkoisuus
 • kurkun karheus
 • päänsärky
 • joskus lievä lämmön nousu
 • lievä yskä

Influenssan tyypillisiä oireita ovat puolestaan:

 • korkea kuume
 • lihassärky
 • päänsärky
 • huonovointisuus

Muita influenssan oireita voivat olla kuiva yskä, kurkkukipu, nuha ja nenän tukkoisuus. Lapsilla voi esiintyä myös suolisto-oireita.

Influenssan jälkitaudit

Influenssa voi aiheuttaa erilaisia jälkitauteja. Yleisimmin niihin sairastuvat perussairauksien vuoksi riskiryhmiin kuuluvat (immuunipuutteiset, immuunipuolustusta heikentävää lääkitystä käyttävät, sydän- ja verisuonisairaat ja keuhkosairaat), pienet lapset, raskaana olevat sekä iäkkäät.

Lapsilla tavallisimpia influenssan jälkitauteja ovat korvatulehdukset, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume.

Aikuisilla voi influenssan jälkitautina kehittyä keuhkokuume, joka voi olla hyvin vakava.

Raskauden aikana sairastettu influenssa voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen.

Influenssan jäljiltä myös aivoverenkierron häiriöt ja sydäninfarktit ovat tavanomaista yleisimpiä.

Influenssaan liittyvät kuolemantapaukset ovat yleensä seurausta jälkitautina kehittyneestä bakteerikeuhkokuumeesta tai potilaan perussairauden pahenemisesta.

Rokottautuminen on tehokkain keino jälkitautien välttämiseksi.

Influenssarokotteen ottaminen

Tehokkain suoja influenssaa vastaan on rokote, joka tulisi ottaa vuosittain ja mieluiten ennen epidemian alkamista marras-joulukuussa. 

Jokaiselle influenssakaudelle valmistetaan aina uusi influenssarokote, joka sisältää todennäköisimmät liikkeellä olevat A- ja B-tyyppien viruskannat.

Aavassa on talvikaudella 2021–2022 käytössä kahden eri valmistajan influenssarokotetta. Ominaisuuksiltaan rokotteissa ei ole eroa. Molemmat rokotteet sisältävät kahta A-tyypin ja kahta B-tyypin virusta. Kumpikin rokote antaa siis suojaa neljälle eri influenssavirukselle. Influenssarokotteesta ei voi saada influenssaa.

Rokote annetaan injektiona olkavarteen. Pieni osa rokotetuista voi saada lieviä flunssan kaltaisia oireita rokotuksen jälkeen, ja rokotekohta voi punoittaa ja tuntua aralta, mutta oireet häviävät parissa päivässä.

Rokotteen aiheuttamat oireet eivät tartu toiseen ihmiseen. Allergisia reaktioita ilmenee erittäin harvoin. Suojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa.

Influenssarokotteen hyödyt

Influenssarokotteesta hyötyvät kaikki. Erityisesti se kuitenkin:

 • suojaa riskiryhmäläisiä, kuten sydän- ja verisuonisairaita, keuhkosairaita, vanhuksia ja muita, joilla on alhainen vastustuskyky
 • ehkäisee valtaosan työikäisten ja perusterveiden influenssoista
 • lyhentää taudin kestoa ja oireet tulevat lievempinä
 • estää taudin leviämistä kotona ja työpaikalla
 • vähentää jälkitauteja, kuten korvatulehduksia ja keuhkokuumeita
 • suojaa samalla myös rokotteen ottajan lähipiirissäsi olevia riskiryhmäläisiä

Influenssarokotus ja koronavirus

Influenssarokotus on tärkeä suojauskeino myös koronaepidemian aikana.

Huomioithan rokotusaikaa varatessasi seuraavat asiat:

 • noudata omaa rokotusaikaasi ja huolehdi paikan päällä turvaväleistä sekä käsihygieniasta.
 • tule rokotusvastaanotolle vain täysin oireettomana.
 • Aavassa rokottavalla hoitajalla on hengityssuojain, voit ottaa mukaasi oman hengityssuojaimen.

Varaa aika influenssarokotukseen

Lääkärikeskus Aavan työterveyshoitajat ja sairaanhoitajat antavat influenssarokotuksia.

Varaa 10 minuutin rokotusaika Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää
poskiontelotulehdus/

Poskiontelotulehdus? – Punktiota ei tarvitse pelätä

Poskiontelopunktio kuulostaa pahalta? Huoli pois! Punktio on paljon mainettaan helpompi toimenpide – ja usein sitä ei edes tarvita. Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi kertoo, miten poskiontelotulehdus hoidetaan nykyään ja miten pallolaajennus liittyy asiaan.
Lue lisää