Lääkehoito keliakiaan lähellä – Aavalla merkittävä rooli isossa kansainvälisessä tutkimuksessa

jari_koskenpato
Lääkärikeskus Aava Helsinki Kamppi oli yksi kolmesta suurimmasta tutkimuskeskuksesta. Päätutkijana Aavassa toimi gastroenterologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Koskenpato.
FacebookTwitterLinkedIn

Keliakian hoitoon on löytynyt uusi, lupaava ZED1227-niminen lääkeaihio. Lääkkeen vaikutusta limakalvovaurioon mitattiin isossa kansainvälisessä tutkimuksessa. Tutkimusta johti Tampereen yliopiston emeritusprofessori Markku Mäki.

Tutkimuksen tulokset ovat erittäin lupaavia. Lääkeaihion todettiin estävän gluteenin aiheuttaman limakalvovaurion kehittymistä, minkä ansiosta tutkittavien oireet vähenivät ja elämänlaatu parani.

Tutkimustulokset on julkaistu alan arvostetussa tiedejulkaisu New England Journal of Medicinessä.

Markku Mäki toteaa Ylen haastattelussa, että tulos on kova. Tähän mennessä keliakiaan ei ole ollut olemassa muuta hoitokeinoa kuin gluteeniton ruokavalio.

Mäen mukaan jatkuvan tutkimuksen ja uusien lääkkeiden avulla on mahdollista, että keliakiaa sairastavat voisivat tulevaisuudessa syödä gluteenia sisältäviä ruoka-aineita, kuten vehnää, ohraa ja ruista.

Aavassa gastroenterologian taso korkea

Tutkimuksessa oli mukana kaiken kaikkiaan 20 tutkimuskeskusta eri puolelta Eurooppaa. Suomesta mukana oli kolme keskusta.

Lääkärikeskus Aava Helsinki Kampin rooli tutkimuksessa oli merkittävä. Potilasmäärältään Aava oli yksi kolmesta suurimmasta tutkimuskeskuksesta.

Aavassa päätutkijana toiminut gastroenterologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Koskenpato iloitsee tutkimuksen hyvistä tuloksista.

“On hienoa, että olemme saaneet olla näin merkittävässä tutkimuksessa mukana. Nykypäivänä lääketutkimuksiin osallistuvilta keskuksilta vaaditaan äärimmäisen korkeiden laatukriteereiden täyttämistä. Tämä kertoo, että Aavan gastroenterologian taso on huippuluokkaa myös kansainvälisesti katsottuna.”

Aavassa tutkimusta on tehty historian saatossa paljon. Pian julkaistaan tutkimustulokset suoliston mikrobiston ja paksusuolensyövän esiasteiden yhteydestä.

Koskenpato pitää tutkimustoimintaa äärimmäisen tärkeänä, sillä se mahdollistaa ajan hermolla pysymisen sekä uusimman tutkimustiedon nopean käyttöönoton.

Laadukkaaseen yksikköön kuuluu, että hoitokäytäntöjä arvioidaan jatkuvasti ja tutkimustyön merkeissä se tapahtuu luonnollisesti.”

Aavassa keliakian lääkehoitotutkimuksessa olivat Koskenpadon lisäksi mukana gastroenterologian erikoislääkäri Jukka S. Toivonen sekä tutkimushoitaja Anne Ikonen. Lisäksi tutkimuksessa avusti muu gastroyksikön ja Kampin laboratorion henkilökunta.

Aava on myös mukana ZED1227-lääkehoidon jatkotutkimuksessa. Tutkimuksen on määrä käynnistyä tänä vuonna.

Aavan visio on olla kansallisesti tunnettu suomalainen perheyritys sekä terveyden ja hyvinvoinnin edelläkävijä, joka uudistaa alaa parhaiden osaajien, tutkimuksen ja teknologin avulla.

Lisätietoja:

Jari Koskenpato, jari.koskenpato@aava.fi

Katso Ylen artikkeli aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-12003308