Klamydia

Klamydia on yleisin seksitaudeistamme. Sitä tavataan erityisesti nuorten, alle 25-vuotiaiden, keskuudessa. Kolmasosa naisten tartunnoista on alle 20-vuotiailla. Suomessa ilmoitetaan vuosittain yli 14 000 todettua klamydiatartuntaa (14 461 vuonna 2017). Todellinen määrä on ilmoitettua huomattavasti suurempi, koska moni tartunnan saanut saa hoidon suoraan ilman testejä. Kaikkia tartuntoja ei valitettavasti havaita.

Klamydia on usein oireeton

Naisten klamydiatartunnoista valtaosa ja miesten tartunnoista puolet on oireettomia, mikä mahdollistaa taudin herkän leviämisen seksuaalisesti aktiivisen nuorison keskuudessa. Mikäli klamydia oireilee, ovat oireet usein epämääräisiä. Tyypillisimpiä klamydian oireita ovat virtsankirvely ja virtsatietulehdusoireet, erite virtsaputkesta sekä naisilla ylimääräinen tiputteluvuoto, lisääntynyt valkovuoto ja lievät alavatsakivut.  

Naisilla hoitamaton klamydia voi aiheuttaa munatorviperäistä lapsettomuutta. Miehillä tartunta saattaa edetä lisäkivestulehdukseksi, joka altistaa hedelmällisyysongelmille. 

Klamydia todetaan helposti ensivirtsanäytteestä (miehillä ensisijainen) tai virtsaputkesta, emättimen limakalvolta tai kohdunsuusta otetusta pumpulitikkunäytteestä. Jos tartunta on mahdollinen nieluun tai peräsuoleen, tulee näistä paikoista ottaa näytteet erikseen. Todettu klamydia hoidetaan antibiooteilla molemmilta osapuolilta samanaikaisesti. Yhdyntää suositellaan vältettävän viikon ajan, ja kondomia käytettävän jälkitarkastukseen asti.

Tavallinen oireeton tai vähäoireinen klamydia hoidetaan yleensä kerta-annoksella antibioottia. Voimakasoireinen tai nielussa tai peräsuolessa todettu tartunta vaatii pidemmän hoidon.

Jälkitarkastus on tarpeen neljä viikkoa antibioottihoidon jälkeen. Jälkitarkastuksen yhteydessä tarkistetaan klamydianäytteen puhtaus sekä kokonaistilanne, eli raskauden ehkäisy, oireet ja suojautuminen jatkossa.

Klamydiatestiin aikaisintaan 5 päivää tartunnasta

Klamydian itämisaika tartunnasta mahdollisiin oireisiin on 1-3 viikkoa. Tippuri voi alkaa oireilla jo nopeammin. Klamydiatesti muuttuu positiiviseksi  5 päivää tartunnan jälkeen. Tätä aiemmin ei testausta kannata tehdä.

Nuorten kannattaa hakeutua klamydiatestiin säännöllisesti, esimerkiksi vuosittain, koska

  • klamydia on nuorten keskuudessa hyvin yleinen
  • klamydia on helposti hoidettavissa antibioottikuurilla
  • hoitamaton klamydia altistaa oireettomanakin lapsettomuuteen ja munatorvivaurioihin.

Klamydianäyte on syytä ottaa aina kun kumppani vaihtuu, jommallakummalla on ollut ulkopuolisia suhteita tai jos ilmenee klamydiaan viittaavia oireita, kuten ylimääräistä vuotoa, vatsakipuja, virtsavaivoja tai lapsettomuutta.

Ajanvaraus

Varaa aika esimerkiksi yleislääkärille tai gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta. 

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.