Klamydia – oireet ja hoito

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti. Klamydia on Chlamydia trachomatis –bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka leviää suojaamattomassa emätin-, anaali-, tai suuseksissä. Klamydia on usein oireeton, jonka vuoksi testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä. Klamydia on helppo hoitaa, kun se todetaan ajoissa. Hoitamattomana se voi johtaa jälkitauteihin, kuten munatorvivaurioihin. Lähetteen testiin saat lääkäriltä. Voit hakeutua testiin myös ilman lääkärin lähetettä.

Klamydian oireet 

Naisten klamydiatartunnoista suurin osa ja miesten tartunnoista puolet on oireettomia, minkä vuoksi tauti leviää helposti seksuaalisesti aktiivisen nuorison keskuudessa. Peräsuolen ja nielun tulehdukset ovat yleensä täysin oireettomia.

Jos klamydia oireilee, ovat oireet usein epämääräisiä. Klamydian oireet muistuttavat monesti virtsatietulehduksen oireita.

Klamydian oireet naisella:

  • kirvely tai kipu virtsatessa
  • ylimääräinen tiputteluvuoto
  • tihentynyt virtsaamisen tarve
  • lisääntynyt valkovuoto
  • lievät alavatsakivut

Klamydian oireet miehelle:

  • virtsankirvely
  • erite virtsaputkesta

Testeihin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä aina, kun seksitautitartunnan mahdollisuus on olemassa.

Naisilla hoitamaton klamydia voi aiheuttaa munatorviperäistä lapsettomuutta. Miehillä tartunta saattaa edetä lisäkivestulehdukseksi, joka altistaa hedelmällisyysongelmille.

Klamydian tarttuvuus

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti. Suomessa todetaan vuosittain yli 16 000 todettua klamydiatartuntaa ja määrä on viime vuosina ollut jatkuvassa kasvussa.

Todellinen klamydiatartuntojen määrä on ilmoitettua huomattavasti suurempi, koska moni tartunnan saanut saa hoidon suoraan ilman testejä. Kaikkia tartuntoja ei myöskään valitettavasti havaita.

Klamydiaa tavataan erityisesti nuorten, alle 25-vuotiaiden keskuudessa. Kolmasosa naisten tartunnoista on alle 20-vuotiailla.

Klamydian itämisaika tartunnasta

Klamydian itämisaika tartunnasta mahdollisiin oireisiin on 10-14 vuorokautta. Klamydiatesti muuttuu positiiviseksi viisi päivää tartunnan jälkeen. Tätä aiemmin ei testausta kannata tehdä.

Klamydian testaus

Klamydia todetaan naisilla helposti emättimen limakalvolta tai kohdunsuulta otettavalla tikkunäytteellä ja miehillä ensivirtsanäytteestä tai virtsaputkesta. Näytteet otetaan tarvittaessa myös nielusta ja peräsuolesta.

Nuorten kannattaa hakeutua klamydiatestiin säännöllisesti, esimerkiksi vuosittain, koska 

  • klamydia on nuorten keskuudessa hyvin yleinen
  • klamydia on helposti hoidettavissa antibioottikuurilla
  • hoitamaton klamydia altistaa oireettomanakin lapsettomuuteen ja munatorvivaurioihin

Klamydianäyte on syytä ottaa iästä riippumatta aina kun kumppani vaihtuu, tai jos itsellä tai partnerilla on lukuisia seksikumppaneita. Klamydianäyte on aiheellinen myös jos seksuaalisesti aktiivisella naisella esiintyy vatsakipua, toistuvia virtsatietulehduksia, välivuotoja, yhdynnänjälkeistä veristä vuotoa tai lapsettomuutta. Virtsanäytteen tulehdussolulöydös ilman selvää bakteerikasvua on myös aina aihe testaukselle.

Klamydian hoito

Jos sinulla todetaan klamydia, se hoidetaan antibiooteilla. Myös kumppanisi hoidetaan samanaikaisesti, jos mahdollista.

Yhdyntää tulee välttää viikon ajan hoidon aloittamisesta ja ehkäisymenetelmänä tulee käyttää kondomia jälkitarkastukseen asti.

Tavallinen oireeton tai vähäoireinen klamydia hoidetaan yleensä kerta-annoksella antibioottia. Voimakasoireinen tai nielussa tai peräsuolessa todettu tartunta vaatii pidemmän hoidon.

Jälkitarkastukseen kannattaa tulla noin kuukausi antibioottihoidon jälkeen. Jälkitarkastuksessa lääkärisi ottaa sinusta uuden klamydianäytteen.

Samalla vastaanotolla voidaan keskustella halutessasi myös klamydialta suojautumisesta jatkossa sekä muista seksuaaliterveyden asioista.

Tartunnan jäljittäminen

Klamydia on tartuntatautilain mukainen valvottava tartuntatauti. Laki määrittää tartunnanjäljityksestä, jotta oireettomat taudinkantajat löytyisivät. Suositeltavinta on, että tartunnan saanut itse kontaktoi kaikki kumppaninsa, joilta on klamydian voinut saada tai keille on sen voinut tartuttaa.

Myös oireettomien nykyistä runsaampi testaaminen olisi klamydian kohdalla erittäin tärkeää.

Ajanvaraus

Varaa aika yleislääkärille tai gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Voit tulla klamydiatestiin Aavassa myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää