Lymfaterapia

Lymfahoito on fysioterapian erikoisala, jolla pyritään vähentämään eri syistä kehoon kertynyttä turvotusta. Turvotuksen vähenemisen myötä kipu ja paineentunne helpottuvat.

Syynä turvotukseen voivat olla tilapäiset tapaturmien tai vammojen jälkitilat, kirurgiset toimenpiteet tai raskauteen liittyvät turvotukset sekä usein myös pysyvämmät vaivat tai sairaudet mm rintasyövän hoitoon tai reumatauteihin liittyvät turvotukset. Tätä ihonalaista turvotusta kutsutaan lymfaödeemaksi.

Juuri tällaisiin ongelmiin kyetään myös lymfahoidoilla vastaamaan. Lymfahoidolla vaikutetaan ensisijaisesti imusuoniston toimintaan. Imusuonisto on ihmiskehon verenkierron kanssa rinnakkainen kuljetusjärjestelmä, jonka tärkein tehtävä on poistaa kudoksiin jäänyt neste- ja valkuaisainekuorma. Lymfaattinen kudos näyttelee tärkeää osaa myös immuunipuolustuksessamme.

Lymfaterapialla ja siihen liittyvällä kompressiolla, paikallisen paineen luomisella ja takaisin virtauksen estämisellä, on tavoitteena vähentää turvotusta. Terapia on kevyttä, koska imusuonisto sijaitsee pinnallisesti ihonalaisessa kudoksessa. Ihon varovainen liikuttaminen pyörittävin tai kiertävin ottein ohjaa imunestettä kohti imusolmukkeita, jotka aktivoituvat ottamaan vastaan tätä nestettä, entistä laajemmalta alueelta. Näin syntyy uusia imusuoniyhteyksiä.

Lymfahoitoon liittyy myös kompressioterapia (tukisidoksen käyttäminen) ja tarvittaessa tukihihan tilaaminen. Lymfaterapiaan kuuluu aina liike- ja itsehoidon ohjaus sekä tarvittaessa ihonhoito.

Lymfaterapian käyttöaiheita ovat muun muassa:

  • tapaturmien ja vammojen jälkitilat (venähdykset, ruhjeet)
  • kirurgisten toimenpiteiden jälkeiset turvotukset
  • syöpäleikkausten jälkeiset turvotukset
  • reuma ja fibromyalgia
  • raskauteen liittyvät turvotukset

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa