Keuhkojen toimintakokeet

Astmaa, keuhkoahtaumatautia ja muita keuhkosairauksia, kuten keuhkokudoksen sairauksia tutkitaan erilaisilla keuhkojen toimintakokeilla. Tällaisia kokeita ovat muun muassa PEF-tutkimus sekä virtaustilaavuus-spirometria.

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoe

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoetta käytetään astman ja muiden keuhkosairauksien toteamiseen ja seurantaan.

Kokeessa puhallat laitteeseen, joka mittaa ulospuhalluksen tilavuuden ja virtauksen. Tulostasi verrataan viitearvoihin. Keuhkosairauksien tai kliinisen fysiologian erikoislääkäri tai lähettävä lääkäri tulkitsee puhalluskokeesi tuloksen ja antaa siitä lausunnon.

Bronkodilaatiokokeessa sinulle annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä ja tutkitaan, onko sillä tulosta parantavaa vaikutusta ulospuhallukseen.

Tutkimuksessa saadaan selville keuhkojesi tilavuus, ja sillä mitataan ilmavirtausta keuhkoputkissa eli keuhkoputkien avoimuutta.

Tutkimus tehdään laboratoriossa.

Uloshengityksen huippuvirtausarvo (PEF)

PEF-tutkimusta käytetään astman toteamisessa ja seurannassa.

Tutkimuksessa puhallat PEF-mittariin, joka mittaa ulospuhalluksesi voimakkuutta.

Tutkimus voidaan tehdä vastaanotolla, mutta yleensä teet mittaukset itse kotiseurannassa ja merkitset tulokset annettuun taulukkoon.

Jos lääkärisi epäilee sinun sairastavan astmaa, hän määrää sinulle PEF-vuorokausiseurannan. Apuna käytetään keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Puhallus tehdään ennen avaavaa lääkettä ja sen jälkeen.

Jos sairastat astmaa, sinun on hyvää tietää, paljonko on hyvän vaiheen PEF-arvo, jotta sitä voidaan tarvittaessa käyttää vertailuna.

Mikäli PEF-tutkimukset eivät ole riittäviä keuhkotilanteen arvioon, lääkärisi voi tarvittaessa määrätä lisätutkimuksina sinulle metakoliinialtistuskokeen tai uloshengitysilman typpioksipitoisuuden määrityksen.

Tämän lisäksi keuhkojen kaasujenvaihtoa voidaan tutkia diffuusiokapasiteettitutkimuksella.

Nämä lisätutkimukset tehdään sopimuksella Työterveyslaitoksen kliinisen fysiologian laboratoriossa.

Ajanvaraus

Varaa aika keuhkolääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Nieminen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää