Keuhkojen toimintakokeet

Astmaa, keuhkoahtaumatautia ja muita keuhkosairauksia, kuten keuhkokudoksen sairauksia tutkitaan erilaisilla keuhkojen toimintakokeilla. Tällaisia kokeita ovat muun muassa PEF-tutkimus sekä virtaustilaavuus-spirometria.

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoe

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoetta käytetään astman ja muiden keuhkosairauksien toteamiseen ja seurantaan.

Kokeessa puhallat laitteeseen, joka mittaa ulospuhalluksen tilavuuden ja virtauksen. Tulostasi verrataan viitearvoihin. Keuhkosairauksien tai kliinisen fysiologian erikoislääkäri tai lähettävä lääkäri tulkitsee puhalluskokeesi tuloksen ja antaa siitä lausunnon.

Bronkodilaatiokokeessa sinulle annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä ja tutkitaan, onko sillä tulosta parantavaa vaikutusta ulospuhallukseen.

Tutkimuksessa saadaan selville keuhkojesi tilavuus, ja sillä mitataan ilmavirtausta keuhkoputkissa eli keuhkoputkien avoimuutta.

Tutkimus tehdään laboratoriossa.

Uloshengityksen huippuvirtausarvo (PEF)

PEF-tutkimusta käytetään astman toteamisessa ja seurannassa.

Tutkimuksessa puhallat PEF-mittariin, joka mittaa ulospuhalluksesi voimakkuutta.

Tutkimus voidaan tehdä vastaanotolla, mutta yleensä teet mittaukset itse kotiseurannassa ja merkitset tulokset annettuun taulukkoon.

Jos lääkärisi epäilee sinun sairastavan astmaa, hän määrää sinulle PEF-vuorokausiseurannan. Apuna käytetään keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Puhallus tehdään ennen avaavaa lääkettä ja sen jälkeen.

Jos sairastat astmaa, sinun on hyvää tietää, paljonko on hyvän vaiheen PEF-arvo, jotta sitä voidaan tarvittaessa käyttää vertailuna.

Mikäli PEF-tutkimukset eivät ole riittäviä keuhkotilanteen arvioon, lääkärisi voi tarvittaessa määrätä lisätutkimuksina sinulle metakoliinialtistuskokeen tai uloshengitysilman typpioksipitoisuuden määrityksen.

Tämän lisäksi keuhkojen kaasujenvaihtoa voidaan tutkia diffuusiokapasiteettitutkimuksella.

Nämä lisätutkimukset tehdään sopimuksella Työterveyslaitoksen kliinisen fysiologian laboratoriossa.

Ajanvaraus

Varaa aika keuhkolääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
influenssarokotus

Influenssakausi lähenee – Iäkkäille saatavilla nyt aiempaa tehokkaampi rokote

Uusi, korkea-annoksinen influenssarokote on suunniteltu 60 vuotta täyttäneille. Se antaa tavanomaista rokotetta paremman suojan influenssaa ja jälkitauteja vastaan. Rokotetta on saatavilla Lääkärikeskus Aavasta viikosta 40 alkaen.
Lue lisää
hpv_kondylooma

Papilloomavirus ja kondylooma – 5 faktaa, jotka rauhoittavat mieltäsi

Voiko papilloomavirustartunnan ehkäistä? Aiheuttaako kondylooma kohdunkaulansyöpää? Entä miksi kohdunkaulansyövän seulonnoissa käydään vain viiden vuoden välein? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans kertoo, miksi huoli papilloomaviruksesta ja kohdunkaulansyövästä on usein turha.
Lue lisää
nainen_pohtii

Herpes – 11 kysymystä ja vastausta huuliherpeksestä ja genitaaliherpeksestä

Huuliherpes taas tuloillaan, pitäisikö siis välttää suutelemista? Voiko herpes tarttua suuseksissä? Entä pitääkö genitaaliherpeksestä kertoa seksikumppanille? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans vastaa yleisiin kysymyksiin herpeksestä. Päivitä tietosi tästä!
Lue lisää