Keuhkojen toimintakokeet

Astmaa, keuhkoahtaumatautia ja muita keuhkosairauksia, kuten keuhkokudoksen sairauksia tutkitaan erilaisilla keuhkojen toimintakokeilla. Tällaisia kokeita ovat muun muassa PEF-tutkimus sekä virtaustilaavuus-spirometria.

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoe

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoetta käytetään astman ja muiden keuhkosairauksien toteamiseen ja seurantaan.

Kokeessa puhallat laitteeseen, joka mittaa ulospuhalluksen tilavuuden ja virtauksen. Tulostasi verrataan viitearvoihin. Keuhkosairauksien tai kliinisen fysiologian erikoislääkäri tai lähettävä lääkäri tulkitsee puhalluskokeesi tuloksen ja antaa siitä lausunnon.

Bronkodilaatiokokeessa sinulle annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä ja tutkitaan, onko sillä tulosta parantavaa vaikutusta ulospuhallukseen.

Tutkimuksessa saadaan selville keuhkojesi tilavuus, ja sillä mitataan ilmavirtausta keuhkoputkissa eli keuhkoputkien avoimuutta.

Tutkimus tehdään laboratoriossa.

Uloshengityksen huippuvirtausarvo (PEF)

PEF-tutkimusta käytetään astman toteamisessa ja seurannassa.

Tutkimuksessa puhallat PEF-mittariin, joka mittaa ulospuhalluksesi voimakkuutta.

Tutkimus voidaan tehdä vastaanotolla, mutta yleensä teet mittaukset itse kotiseurannassa ja merkitset tulokset annettuun taulukkoon.

Jos lääkärisi epäilee sinun sairastavan astmaa, hän määrää sinulle PEF-vuorokausiseurannan. Apuna käytetään keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Puhallus tehdään ennen avaavaa lääkettä ja sen jälkeen.

Jos sairastat astmaa, sinun on hyvää tietää, paljonko on hyvän vaiheen PEF-arvo, jotta sitä voidaan tarvittaessa käyttää vertailuna.

Mikäli PEF-tutkimukset eivät ole riittäviä keuhkotilanteen arvioon, lääkärisi voi tarvittaessa määrätä lisätutkimuksina sinulle metakoliinialtistuskokeen tai uloshengitysilman typpioksipitoisuuden määrityksen.

Tämän lisäksi keuhkojen kaasujenvaihtoa voidaan tutkia diffuusiokapasiteettitutkimuksella.

Nämä lisätutkimukset tehdään sopimuksella Työterveyslaitoksen kliinisen fysiologian laboratoriossa.

Ajanvaraus

Varaa aika keuhkolääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Nieminen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää