Keuhkojen toimintakokeet

Astmaa, keuhkoahtaumatautia ja muita keuhkosairauksia, kuten keuhkokudoksen sairauksia tutkitaan erilaisilla keuhkojen toimintakokeilla. Tällaisia kokeita ovat muun muassa PEF-tutkimus sekä virtaustilaavuus-spirometria.

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoe

Virtaustilavuus-spirometria ja bronkodilaatiokoetta käytetään astman ja muiden keuhkosairauksien toteamiseen ja seurantaan.

Kokeessa puhallat laitteeseen, joka mittaa ulospuhalluksen tilavuuden ja virtauksen. Tulostasi verrataan viitearvoihin. Keuhkosairauksien tai kliinisen fysiologian erikoislääkäri tai lähettävä lääkäri tulkitsee puhalluskokeesi tuloksen ja antaa siitä lausunnon.

Bronkodilaatiokokeessa sinulle annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä ja tutkitaan, onko sillä tulosta parantavaa vaikutusta ulospuhallukseen.

Tutkimuksessa saadaan selville keuhkojesi tilavuus, ja sillä mitataan ilmavirtausta keuhkoputkissa eli keuhkoputkien avoimuutta.

Tutkimus tehdään laboratoriossa.

Uloshengityksen huippuvirtausarvo (PEF)

PEF-tutkimusta käytetään astman toteamisessa ja seurannassa.

Tutkimuksessa puhallat PEF-mittariin, joka mittaa ulospuhalluksesi voimakkuutta.

Tutkimus voidaan tehdä vastaanotolla, mutta yleensä teet mittaukset itse kotiseurannassa ja merkitset tulokset annettuun taulukkoon.

Jos lääkärisi epäilee sinun sairastavan astmaa, hän määrää sinulle PEF-vuorokausiseurannan. Apuna käytetään keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Puhallus tehdään ennen avaavaa lääkettä ja sen jälkeen.

Jos sairastat astmaa, sinun on hyvää tietää, paljonko on hyvän vaiheen PEF-arvo, jotta sitä voidaan tarvittaessa käyttää vertailuna.

Mikäli PEF-tutkimukset eivät ole riittäviä keuhkotilanteen arvioon, lääkärisi voi tarvittaessa määrätä lisätutkimuksina sinulle metakoliinialtistuskokeen tai uloshengitysilman typpioksipitoisuuden määrityksen.

Tämän lisäksi keuhkojen kaasujenvaihtoa voidaan tutkia diffuusiokapasiteettitutkimuksella.

Nämä lisätutkimukset tehdään sopimuksella Työterveyslaitoksen kliinisen fysiologian laboratoriossa.

Ajanvaraus

Varaa aika keuhkolääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Nieminen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
Lue lisää
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää