Poskionteloiden ilmastointileikkaus

Jos kärsit toistuvista sivuontelotulehduksista tai nenäpolyypeista, poskionteloiden ilmastointileikkaus eli FESS-leikkaus voi tuoda avun.

Milloin poskionteloiden ilmastointileikkaus (FESS) on syytä tehdä?

Poskionteloiden ilmastointileikkauksella eli FESS-leikkauksella voidaan hoitaa ja ehkäistä toistuvia sivuontelotulehduksia tai nenäpolyyppeja.

Leikkauksella väljennetään nenästä sivuonteloihin johtavia ulosvirtauskanavia ja tarvittaessa poistetaan polyyppeja nenän sivuonteloista.

Toimenpiteen kulku

Leikkauksessa leikkaava lääkäri väljentää nenäkäytävän ja sivuontelon (esim poskiontelo) välistä kanavaa.

Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa tähystystoimenpiteenä sierainten kautta. Lapset nukutetaan aina toimenpidettä varten.

Vanhemmat voivat olla lapsen mukana nukutukseen asti ja heti heräämössä.

Leikkaus kestää noin tunnin riippuen leikkauksen laajuudesta.

Leikkauksen jälkeen nenäkäytäviin voidaan laittaa vuorokauden ajaksi joko sulavat tai poistettavat tamponit estämään arpikudosmuodostusta ja verenvuotoa.

Toimenpiteestä toipuminen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä ja pääset kotiin vointisi mukaan.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä päänsärkyä tai kipua nenän ja/tai poskien alueella. Nenästä voi tulla myös verta tai eritettä. Nenää voi kostuttaa apteekista saatavilla keittosuolatipoilla tai -suihkeella.

Niistämistä, fyysistä rasitusta tai saunomista tulee välttää leikkauksen jälkeen muutaman viikon jälkeen.

Sairausloman pituus on noin 1-2 viikkoa.

Lasta tulee valvoa leikkauspäivänä, ettei hän rasita itseään liikaa. Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi mennä 2-3 vuorokautta toimenpiteen jälkeen. Koululiikuntaa tosin tulee välttää viikon ajan.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan leikkaavalle korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Ville Hänninen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
sikiön

Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille

Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää
Aava

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Aavassa.
Lue lisää
plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on pitkäaikainen riesa

Plantaarifaskiitti on yleinen kantapään kiputila. Se paranee ilman hoitoa itsekseen, mutta vaiva voi kestää jopa toista vuotta. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, jalkakirurgi Reijo Paukku neuvoo, miten jalkaa kannattaa venyttää ja millä muilla konsteilla kipua voi lievittää.
Lue lisää