Poskionteloiden ilmastointileikkaus

Jos kärsit toistuvista sivuontelotulehduksista tai nenäpolyypeista, poskionteloiden ilmastointileikkaus eli FESS-leikkaus voi tuoda avun.

Milloin poskionteloiden ilmastointileikkaus (FESS) on syytä tehdä?

Poskionteloiden ilmastointileikkauksella eli FESS-leikkauksella voidaan hoitaa ja ehkäistä toistuvia sivuontelotulehduksia tai nenäpolyyppeja.

Leikkauksella väljennetään nenästä sivuonteloihin johtavia ulosvirtauskanavia ja tarvittaessa poistetaan polyyppeja nenän sivuonteloista.

Toimenpiteen kulku

Leikkauksessa leikkaava lääkäri väljentää nenäkäytävän ja sivuontelon (esim poskiontelo) välistä kanavaa.

Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa tähystystoimenpiteenä sierainten kautta. Lapset nukutetaan aina toimenpidettä varten.

Vanhemmat voivat olla lapsen mukana nukutukseen asti ja heti heräämössä.

Leikkaus kestää noin tunnin riippuen leikkauksen laajuudesta.

Leikkauksen jälkeen nenäkäytäviin voidaan laittaa vuorokauden ajaksi joko sulavat tai poistettavat tamponit estämään arpikudosmuodostusta ja verenvuotoa.

Toimenpiteestä toipuminen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä ja pääset kotiin vointisi mukaan.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä päänsärkyä tai kipua nenän ja/tai poskien alueella. Nenästä voi tulla myös verta tai eritettä. Nenää voi kostuttaa apteekista saatavilla keittosuolatipoilla tai -suihkeella.

Niistämistä, fyysistä rasitusta tai saunomista tulee välttää leikkauksen jälkeen muutaman viikon jälkeen.

Sairausloman pituus on noin 1-2 viikkoa.

Lasta tulee valvoa leikkauspäivänä, ettei hän rasita itseään liikaa. Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi mennä 2-3 vuorokautta toimenpiteen jälkeen. Koululiikuntaa tosin tulee välttää viikon ajan.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan leikkaavalle korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää