Poskionteloiden ilmastointileikkaus

Jos kärsit toistuvista sivuontelotulehduksista tai nenäpolyypeista, poskionteloiden ilmastointileikkaus eli FESS-leikkaus voi tuoda avun.

Milloin poskionteloiden ilmastointileikkaus (FESS) on syytä tehdä?

Poskionteloiden ilmastointileikkauksella eli FESS-leikkauksella voidaan hoitaa ja ehkäistä toistuvia sivuontelotulehduksia tai nenäpolyyppeja.

Leikkauksella väljennetään nenästä sivuonteloihin johtavia ulosvirtauskanavia ja tarvittaessa poistetaan polyyppeja nenän sivuonteloista.

Toimenpiteen kulku

Leikkauksessa leikkaava lääkäri väljentää nenäkäytävän ja sivuontelon (esim poskiontelo) välistä kanavaa.

Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa tähystystoimenpiteenä sierainten kautta. Lapset nukutetaan aina toimenpidettä varten.

Vanhemmat voivat olla lapsen mukana nukutukseen asti ja heti heräämössä.

Leikkaus kestää noin tunnin riippuen leikkauksen laajuudesta.

Leikkauksen jälkeen nenäkäytäviin voidaan laittaa vuorokauden ajaksi joko sulavat tai poistettavat tamponit estämään arpikudosmuodostusta ja verenvuotoa.

Toimenpiteestä toipuminen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä ja pääset kotiin vointisi mukaan.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä päänsärkyä tai kipua nenän ja/tai poskien alueella. Nenästä voi tulla myös verta tai eritettä. Nenää voi kostuttaa apteekista saatavilla keittosuolatipoilla tai -suihkeella.

Niistämistä, fyysistä rasitusta tai saunomista tulee välttää leikkauksen jälkeen muutaman viikon jälkeen.

Sairausloman pituus on noin 1-2 viikkoa.

Lasta tulee valvoa leikkauspäivänä, ettei hän rasita itseään liikaa. Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi mennä 2-3 vuorokautta toimenpiteen jälkeen. Koululiikuntaa tosin tulee välttää viikon ajan.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan leikkaavalle korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
keliakiatutkimus

Haemme tutkittavia keliakialääkeainetutkimukseen

Saatat soveltua tutkimukseen, jos olet keliakiaa sairastava henkilö ja sinulla on suolisto-oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta. Lääkärikeskus Aavassa tutkimusta tehdään Aava Helsinki Kampissa.
Lue lisää
melatoniini

Melatoniini – lempeä apu nukahtamiseen

Uni ei ota tullakseen tai se katkeaa kesken yön. Auttaisiko melatoniini? Mutta mikä on oikea annostus ja mihin aikaan valmiste pitää ottaa? Uni Aavan unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa yhdeksään yleiseen kysymykseen melatoniinista.
Lue lisää
Aava:

Aava Kuopio muuttaa uusiin toimitiloihin Kuopion satamaan

Kuopion Aava palvelee uusissa toimitiloissa 9.1.2023 alkaen. Uusi toimipiste sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion Sataman Lääkäritalossa osoitteessa Koljonniemenkatu 2 (4. kerros).
Lue lisää