Poskionteloiden ilmastointileikkaus

Jos kärsit toistuvista sivuontelotulehduksista tai nenäpolyypeista, poskionteloiden ilmastointileikkaus eli FESS-leikkaus voi tuoda avun.

Milloin poskionteloiden ilmastointileikkaus (FESS) on syytä tehdä?

Poskionteloiden ilmastointileikkauksella eli FESS-leikkauksella voidaan hoitaa ja ehkäistä toistuvia sivuontelotulehduksia tai nenäpolyyppeja.

Leikkauksella väljennetään nenästä sivuonteloihin johtavia ulosvirtauskanavia ja tarvittaessa poistetaan polyyppeja nenän sivuonteloista.

Toimenpiteen kulku

Leikkauksessa leikkaava lääkäri väljentää nenäkäytävän ja sivuontelon (esim poskiontelo) välistä kanavaa.

Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa tähystystoimenpiteenä sierainten kautta. Lapset nukutetaan aina toimenpidettä varten.

Vanhemmat voivat olla lapsen mukana nukutukseen asti ja heti heräämössä.

Leikkaus kestää noin tunnin riippuen leikkauksen laajuudesta.

Leikkauksen jälkeen nenäkäytäviin voidaan laittaa vuorokauden ajaksi joko sulavat tai poistettavat tamponit estämään arpikudosmuodostusta ja verenvuotoa.

Toimenpiteestä toipuminen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä ja pääset kotiin vointisi mukaan.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä päänsärkyä tai kipua nenän ja/tai poskien alueella. Nenästä voi tulla myös verta tai eritettä. Nenää voi kostuttaa apteekista saatavilla keittosuolatipoilla tai -suihkeella.

Niistämistä, fyysistä rasitusta tai saunomista tulee välttää leikkauksen jälkeen muutaman viikon jälkeen.

Sairausloman pituus on noin 1-2 viikkoa.

Lasta tulee valvoa leikkauspäivänä, ettei hän rasita itseään liikaa. Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi mennä 2-3 vuorokautta toimenpiteen jälkeen. Koululiikuntaa tosin tulee välttää viikon ajan.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan leikkaavalle korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Ville Hänninen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hallituksen Aavan hallitus sai uusia jäseniä
Aavan hallituksen uusina jäseninä aloittavat Anni Iso-Mustajärvi ja Siina Saksi ja hallitusharjoittelijana Tuomas Aho. Samat jäsenet tulevat olemaan myös Pikkujätin hallituksen jäseniä, mutta Pikkujätin osalta yhtiökokous valitsee heidät virallisesti vasta elokuussa pidettävässä yhtiökokouksessa.
Lue lisää
Aava_ Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Lucas Ihmeperheen keskimmäinen
Miltä tuntuu taltioida Emma-palkitun, kovassa nosteessa olevan artistin uraa, kun kyseessä on oma veli? Sexmane on ollut pitkään etenkin nuorten huulilla, mutta kuka oikein on artistien veljenä tunnettu taka-alalta tarkkaileva taiteilijasielu Lucas Sene?
Lue lisää