Poskionteloiden ilmastointileikkaus

Jos kärsit toistuvista sivuontelotulehduksista tai nenäpolyypeista, poskionteloiden ilmastointileikkaus eli FESS-leikkaus voi tuoda avun.

Milloin poskionteloiden ilmastointileikkaus (FESS) on syytä tehdä?

Poskionteloiden ilmastointileikkauksella eli FESS-leikkauksella voidaan hoitaa ja ehkäistä toistuvia sivuontelotulehduksia tai nenäpolyyppeja.

Leikkauksella väljennetään nenästä sivuonteloihin johtavia ulosvirtauskanavia ja tarvittaessa poistetaan polyyppeja nenän sivuonteloista.

Toimenpiteen kulku

Leikkauksessa leikkaava lääkäri väljentää nenäkäytävän ja sivuontelon (esim poskiontelo) välistä kanavaa.

Toimenpide tehdään joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa tähystystoimenpiteenä sierainten kautta. Lapset nukutetaan aina toimenpidettä varten.

Vanhemmat voivat olla lapsen mukana nukutukseen asti ja heti heräämössä.

Leikkaus kestää noin tunnin riippuen leikkauksen laajuudesta.

Leikkauksen jälkeen nenäkäytäviin voidaan laittaa vuorokauden ajaksi joko sulavat tai poistettavat tamponit estämään arpikudosmuodostusta ja verenvuotoa.

Toimenpiteestä toipuminen

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä ja pääset kotiin vointisi mukaan.

Leikkauksen jälkeen voi esiintyä päänsärkyä tai kipua nenän ja/tai poskien alueella. Nenästä voi tulla myös verta tai eritettä. Nenää voi kostuttaa apteekista saatavilla keittosuolatipoilla tai -suihkeella.

Niistämistä, fyysistä rasitusta tai saunomista tulee välttää leikkauksen jälkeen muutaman viikon jälkeen.

Sairausloman pituus on noin 1-2 viikkoa.

Lasta tulee valvoa leikkauspäivänä, ettei hän rasita itseään liikaa. Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi mennä 2-3 vuorokautta toimenpiteen jälkeen. Koululiikuntaa tosin tulee välttää viikon ajan.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan leikkaavalle korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Ville Hänninen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää