Lihasten ja nivelten magneettikuvaus

Magneettikuvauksella on helppo analysoida lihasten ja nivelten vammoja, kuluma- tai tulehdusmuutoksia, tai esimerkiksi kasvaimia. Muun muuassa selkäsairauksien kuvantamisessa magneetti on tarkka ja turvallinen menetelmä.

Milloin lihasten ja nivelten magneettikuvaus on syytä tehdä?

Magneettikuvaus soveltuu erinomaisesti tuki- ja liikuntaelimistön tutkimiseen, koska sillä on helppo analysoida nivelten, jänteiden, lihasten ja luurakenteiden muutoksia.

Yleisimmin magneettikuvalla tutkittuja niveliä ovat 

  • Polvi
  • Lonkkanivel
  • Olkanivel
  • Nilkka
  • Ranne

Etenkin olkanivelen ja ranteen magneettikuvauksessa voidaan tarvittaessa käyttää myös nivelensisäistä tehosteainetta. Se pistetään niveleen kuvauksen yhteydessä. Tehosteaine parantaa rustopinnoista, jänteistä ja nivelsiteistä saatavaa informaatiota. Yleisempää kuitenkin on, ettei nivelten magneettikuvauksissa tarvita varjoainetta.

Jos epäillään luiden tai pehmytkudosten kasvainta, magneettikuvaus antaa ratkaisevan tärkeää tietoa kasvaimen luonteesta ja laajuudesta.

Selkäsairauksissa usein paras menetelmä

Selkäsairauksien kuvantamiseen magneettikuvaus on usein paras menetelmä. Välilevyjen rappeumamuutokset, välilevypullistumat, hermojen pinnetilat ja selkäydinkanavan mahdollinen ahtaus näkyvät magneettikuvissa erinomaisesti, samoin selkäytimen sairaudet, kuten kasvaimet ja verisuonimuutokset.

Lisäksi magneettikuvausta käytetään urheiluvammoissa. Etenkin kasvuikäisillä urheilijoilla magneettikuvausta käytetään luuston rasitusvammojen varhaiseen toteamiseen lisävammojen ehkäisemiseksi. Koska magneettikuvauksessa ei käytetä haitallista ionisoivaa röntgensäteilyä, esimerkiksi rasitusvammojen paranemisen tarkka seuranta on mahdollista.

Magneettikuvauksen hyödyt

Lihasten ja nivelten magneettikuvaus on turvallinen, tarkka ja kivuton. Magneettikuvauksessaei käytetä röntgensäteilyä. Voit siis saapua tutkimukseen levollisin mielin.

Hyvä pehmytkudosten erotuskyky sekä magneettikuvauksessa käytettävät paikalliskelat mahdollistavat pientenkin anatomisten yksityiskohtien kuvaamisen. Myös luuytimen kuvantaminen on mahdollista.

Tutkimukseen valmistautuminen

Ennen lihasten ja nivelten magneettikuvaustutkimusta täytät esitietolomakkeen, jossa kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet. Niitä ovat muun muassa stentit, metallin sirut, lääkeainepumput ja proteesit. Sydämentahdistin on este kuvaukselle. Magneettikuvausta ei yleensä tehdä myöskään raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Ota mukaan tullessasi lihasten ja nivelten magneettikuvaukseen:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Jätä pankki- ja luottokortit, korut, kellot, metalliesineet, elektroniikka ja kuulolaitteet pukuhuoneeseen kuvaushuoneen ulkopuolelle.

Tutkimuksen kulku

Magneettikuvaukseen osallistuvat aina potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri sekä magneettikuvauksiin koulutetut röntgenhoitajat.

Magneettikuvauslaitteessa on valaistu ja ilmastoitu. Se on molemmista päistä avoin. Kuvauslaite pitää ajoittain melko kovaa ääntä, joten kuvattava suojaa korvansa kuulosuojaimilla, joista voi kuunnella radiota.

Aava Magneetin kuvauslaitteissa on vanhempia laitteistoja laajempi putken halkaisija (70 cm). Se vähentää ahtauden tunnetta.

Röntgenhoitajaan saat tarvittaessa yhteyden tutkimuksen aikana. Saattaja saa erikseen sovittaessa olla tutkimushuoneessa mukana.

Erityistilanteissa, kuten esimerkiksi pienten lasten kohdalla, magneettikuvauksia voidaan tehdä kevyessä nukutuksessa, jolloin mukaan tutkimukseen tulee anestesialääkäri. Lasten kuvaukset tehdään varta vasten heille laadituilla ohjelmilla.

Lihasten ja nivelten magneettikuvaus kestää esivalmisteluineen puoli tuntia, riippuen kuvattavasta alueesta. Tietyissä nivelkuvauksissa käytetään nivelen sisäistä tehosteainetta. Tehosteaineen käytön tarpeellisuuden määrittelee röntgenlääkäri.

Tutkimuksen jälkeen

Lihasten ja nivelten magneettikuvaus ei yleensä vaadi jälkihoitoa. Jos tehdään toimenpiteitä (esimerkiksi varjoainepisto niveleen) tai annetaan lääkkeitä kuvaukseen liittyen, henkilökunta antaa sinulle tarkemmat ohjeet.

Lausunnon kuvista antaa ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimuslähetteen tehneelle lääkärille. Hän tekee suunnitelman jatkohoidosta. 

Ajanvaraus

Ohjaus lihasten ja nivelten magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan erikoislääkärin kautta, joka arvioi kuvantamistarpeen potilaskohtaisesti ja tekee lähetteen.

Varaa aika lihasten ja nivelten magneettitutkimukseen soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää