Kuvantaminen

Kuvantamistutkimukset ovat tärkeitä, kun etsitään syitä oireille tai selvitellään vammoja tai jo todettujen sairauksien tilannetta. Oikea diagnoosi on aina pohja onnistuneelle hoidolle.  

Kuvantamista kutsutaan usein tuttavallisesti röntgeniksi, mutta röntgenkuvausten lisäksi kuvantamiseen käytetään muita laitteita, esim. ultraääntä tai magneettikuvausta, joissa ei käytetä röntgensäteitä.

Varaa aika

Lähetteellä magneettiin ja röntgeniin, varmista aikasi asiakaspalvelusta

Kuvauksiin tarvitaan lähete, jossa lähettävä lääkäri kuvaa selvitettävän ongelman ja perustelee tarpeen kuvaukselle. Hän ottaa myös potilaasta hoitovastuun tutkimuksen jälkeen. Lähetteen pohjalta kuvantamisosastolla röntgenhoitajat ja radiologit osaavat tehdä ja tulkita kulloinkin tarvittavat tutkimukset oikein. Radiologin lausunto kuvista toimitetaan potilaan lisäksi hoitavalle lääkärille, joka tyypillisesti käy potilaan kanssa vielä läpi tulokset ja jatkotoimenpiteet.  Emme hoida kuvaa, vaan ihmistä.  

Huom. Röntgenkuvauksiin voi pääsääntöisesti tulla ilman ajanvarausta, mutta ultraääni-, mammografia- ja magneettikuvauksiin varataan aika. Kaikkia ajanvarauksia ei ole vielä nettiajanvarauksessa, joten olethan tarvittaessa yhteydessä puhelimitse Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. 

Yleisimmät kuvantamistutkimukset 

Kuvantamistutkimuksia on hyvin monenlaisia, ja lääkärin ammattitaitoa tarvitaan oikean kuvauksen valintaan ja tulkintaan. Joitain  tutkimustyyppejä tehdään vain Aavan isommissa lääkärikeskuksissa, joten tarkistathan tarvittaessa mikä on sinulle lähin paikka. 

  • Tavallisimpia röntgentutkimuksia Aavassa ovat keuhkojen ja poskionteloiden tai esimerkiksi luiden röntgenkuvat 
  • Ultraäänistä yleisimpiä ovat vatsan, kaulan, virtsateiden ja esimerkiksi pinnallisten jänteiden tutkimukset 
  • Mammografioita kuvataan esim. rintasyövän epäilyissä, jolloin tehdään tyypillisesti myös ultraääni ja otetaan tarvittaessa näytteitä 
  • Magneettikuvauksista yleisimpiä ovat nivelet, selkäranka ja aivot, ja on paljon muitakin kuvauskohteita, joiden tutkimiseen Aavassa on osaavia ammattilaisia.  

Aavassa käytetään laadukkaita, moderneja kuvauslaitteita ja olemme ylpeitä osaavista lääkäreistä, hoitajista ja muusta henkilökunnastamme.  

Magneettitutkimukset

Aivojen magneettikuvaus
Eturauhasen magneettitutkimus
Lapsen magneettikuvaus anestesiassa eli nukutuksessa
Lihasten ja nivelten magneettikuvaus
Magneettikuvaus (3T)
Rintojen magneettikuvaus
Vatsan magneettikuvaus

Röntgen- ja ultraäänitutkimukset

Kartiokeilatietokonetomografia (KKTT) eli kartiokeilakuvaus
Mammografia
Ohutneulabiopsia (ONB) eli ohutneulanäyte
Olkapään kalkkeuman hoito ultraääniohjauksessa
Rinnan paksuneulanäyte eli paksuneulabiopsia (PNB)
Röntgentutkimukset
Ultraäänitutkimukset
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää