Ohutneulabiopsia (ONB) eli ohutneulanäyte

Ohutneulabiopsiassa imetään ohuella neulalla tutkittavasta kohteesta soluja mikroskooppitutkimusta varten.Ohutneulanäyte on tarpeen, jos kehosta löytyviä kudosmuutoksia ei kyetä muutoin luotettavasti selvittämään. 

Milloin ohutneulabiopsia on tarpeellinen?

Lääkärin tutkimuksissa ja nykyaikaisilla kuvantamismenetelmillä kehosta voi löytyä kudosmuutoksia, joiden laatua ei kyetä luotettavasti päättelemään ilman täsmentäviä lisätutkimuksia. Usein tämä tarkoittaa näytteen ottamista löydöksestä ja sen mikroskooppista tutkimusta.

Miten ohutneulanäyte otetaan?

Näytteeksi voidaan ottaa joko soluja tai pieni kudoslieriö. Solunäyte saadaan ohutneulabiopsialla (ONB) ja kudospala paksuneulabiopsialla (PNB). 

Ohutneulabiopsiassa käytettävä neula vastaa kooltaan normaalia puudutusneulaa. Se on läpimitaltaan vain 0,4-0,9 mm. Neula pistetään ihon läpi tutkittavaan kohteeseen, josta soluja irrotetaan neulan liikkeen ja alipaineen avulla. Radiologi seuraa neulan kulkua näytteenoton yhteydessä ultraäänellä. Näin voidaan varmistaa turvallinen pistosreitti ja neulan osuminen oikeisiin kohteisiin.

Miten ohutneulabiopsiaan valmistaudutaan?

Pinnallisissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi rintarauhanen, sylkirauhanen, kilpirauhanen, ihonalaiskudos ja pinnalliset imusolmukkeet, ei tarvita erityisiä esivalmisteluja eikä puudutusta. Näytteen ottaminen on lähes kivutonta.

Ohutneulabiopsian jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa ohutneulatutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Ohutneulabiopsiavastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina noin 1-2 viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/röntgen.

Asiantuntijana radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää