Ohutneulabiopsia (ONB) eli ohutneulanäyte

FacebookTwitterLinkedIn

Ohutneulabiopsiassa imetään ohuella neulalla tutkittavasta kohteesta soluja mikroskooppitutkimusta varten.Ohutneulanäyte on tarpeen, jos kehosta löytyviä kudosmuutoksia ei kyetä muutoin luotettavasti selvittämään. 

Milloin ohutneulabiopsia on tarpeellinen?

Lääkärin tutkimuksissa ja nykyaikaisilla kuvantamismenetelmillä kehosta voi löytyä kudosmuutoksia, joiden laatua ei kyetä luotettavasti päättelemään ilman täsmentäviä lisätutkimuksia. Usein tämä tarkoittaa näytteen ottamista löydöksestä ja sen mikroskooppista tutkimusta.

Miten ohutneulanäyte otetaan?

Näytteeksi voidaan ottaa joko soluja tai pieni kudoslieriö. Solunäyte saadaan ohutneulabiopsialla (ONB) ja kudospala paksuneulabiopsialla (PNB). 

Ohutneulabiopsiassa käytettävä neula vastaa kooltaan normaalia puudutusneulaa. Se on läpimitaltaan vain 0,4-0,9 mm. Neula pistetään ihon läpi tutkittavaan kohteeseen, josta soluja irrotetaan neulan liikkeen ja alipaineen avulla. Radiologi seuraa neulan kulkua näytteenoton yhteydessä ultraäänellä. Näin voidaan varmistaa turvallinen pistosreitti ja neulan osuminen oikeisiin kohteisiin.

Miten ohutneulabiopsiaan valmistaudutaan?

Pinnallisissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi rintarauhanen, sylkirauhanen, kilpirauhanen, ihonalaiskudos ja pinnalliset imusolmukkeet, ei tarvita erityisiä esivalmisteluja eikä puudutusta. Näytteen ottaminen on lähes kivutonta.

Ohutneulabiopsian jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa ohutneulatutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Ohutneulabiopsiavastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina noin 1-2 viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/röntgen.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää