Ohutneulabiopsia (ONB) eli ohutneulanäyte

Ohutneulabiopsiassa imetään ohuella neulalla tutkittavasta kohteesta soluja mikroskooppitutkimusta varten.Ohutneulanäyte on tarpeen, jos kehosta löytyviä kudosmuutoksia ei kyetä muutoin luotettavasti selvittämään. 

Milloin ohutneulabiopsia on tarpeellinen?

Lääkärin tutkimuksissa ja nykyaikaisilla kuvantamismenetelmillä kehosta voi löytyä kudosmuutoksia, joiden laatua ei kyetä luotettavasti päättelemään ilman täsmentäviä lisätutkimuksia. Usein tämä tarkoittaa näytteen ottamista löydöksestä ja sen mikroskooppista tutkimusta.

Miten ohutneulanäyte otetaan?

Näytteeksi voidaan ottaa joko soluja tai pieni kudoslieriö. Solunäyte saadaan ohutneulabiopsialla (ONB) ja kudospala paksuneulabiopsialla (PNB). 

Ohutneulabiopsiassa käytettävä neula vastaa kooltaan normaalia puudutusneulaa. Se on läpimitaltaan vain 0,4-0,9 mm. Neula pistetään ihon läpi tutkittavaan kohteeseen, josta soluja irrotetaan neulan liikkeen ja alipaineen avulla. Radiologi seuraa neulan kulkua näytteenoton yhteydessä ultraäänellä. Näin voidaan varmistaa turvallinen pistosreitti ja neulan osuminen oikeisiin kohteisiin.

Miten ohutneulabiopsiaan valmistaudutaan?

Pinnallisissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi rintarauhanen, sylkirauhanen, kilpirauhanen, ihonalaiskudos ja pinnalliset imusolmukkeet, ei tarvita erityisiä esivalmisteluja eikä puudutusta. Näytteen ottaminen on lähes kivutonta.

Ohutneulabiopsian jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa ohutneulatutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Ohutneulabiopsiavastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina noin 1-2 viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/röntgen.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää