Ohutneulabiopsia (ONB) eli ohutneulanäyte

Ohutneulabiopsiassa imetään ohuella neulalla tutkittavasta kohteesta soluja mikroskooppitutkimusta varten.Ohutneulanäyte on tarpeen, jos kehosta löytyviä kudosmuutoksia ei kyetä muutoin luotettavasti selvittämään. 

Milloin ohutneulabiopsia on tarpeellinen?

Lääkärin tutkimuksissa ja nykyaikaisilla kuvantamismenetelmillä kehosta voi löytyä kudosmuutoksia, joiden laatua ei kyetä luotettavasti päättelemään ilman täsmentäviä lisätutkimuksia. Usein tämä tarkoittaa näytteen ottamista löydöksestä ja sen mikroskooppista tutkimusta.

Miten ohutneulanäyte otetaan?

Näytteeksi voidaan ottaa joko soluja tai pieni kudoslieriö. Solunäyte saadaan ohutneulabiopsialla (ONB) ja kudospala paksuneulabiopsialla (PNB). 

Ohutneulabiopsiassa käytettävä neula vastaa kooltaan normaalia puudutusneulaa. Se on läpimitaltaan vain 0,4-0,9 mm. Neula pistetään ihon läpi tutkittavaan kohteeseen, josta soluja irrotetaan neulan liikkeen ja alipaineen avulla. Radiologi seuraa neulan kulkua näytteenoton yhteydessä ultraäänellä. Näin voidaan varmistaa turvallinen pistosreitti ja neulan osuminen oikeisiin kohteisiin.

Miten ohutneulabiopsiaan valmistaudutaan?

Pinnallisissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi rintarauhanen, sylkirauhanen, kilpirauhanen, ihonalaiskudos ja pinnalliset imusolmukkeet, ei tarvita erityisiä esivalmisteluja eikä puudutusta. Näytteen ottaminen on lähes kivutonta.

Ohutneulabiopsian jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa ohutneulatutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Ohutneulabiopsiavastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina noin 1-2 viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/röntgen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää