Ohutneulabiopsia (ONB) eli ohutneulanäyte

Ohutneulabiopsiassa imetään ohuella neulalla tutkittavasta kohteesta soluja mikroskooppitutkimusta varten.Ohutneulanäyte on tarpeen, jos kehosta löytyviä kudosmuutoksia ei kyetä muutoin luotettavasti selvittämään. 

Milloin ohutneulabiopsia on tarpeellinen?

Lääkärin tutkimuksissa ja nykyaikaisilla kuvantamismenetelmillä kehosta voi löytyä kudosmuutoksia, joiden laatua ei kyetä luotettavasti päättelemään ilman täsmentäviä lisätutkimuksia. Usein tämä tarkoittaa näytteen ottamista löydöksestä ja sen mikroskooppista tutkimusta.

Miten ohutneulanäyte otetaan?

Näytteeksi voidaan ottaa joko soluja tai pieni kudoslieriö. Solunäyte saadaan ohutneulabiopsialla (ONB) ja kudospala paksuneulabiopsialla (PNB). 

Ohutneulabiopsiassa käytettävä neula vastaa kooltaan normaalia puudutusneulaa. Se on läpimitaltaan vain 0,4-0,9 mm. Neula pistetään ihon läpi tutkittavaan kohteeseen, josta soluja irrotetaan neulan liikkeen ja alipaineen avulla. Radiologi seuraa neulan kulkua näytteenoton yhteydessä ultraäänellä. Näin voidaan varmistaa turvallinen pistosreitti ja neulan osuminen oikeisiin kohteisiin.

Miten ohutneulabiopsiaan valmistaudutaan?

Pinnallisissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi rintarauhanen, sylkirauhanen, kilpirauhanen, ihonalaiskudos ja pinnalliset imusolmukkeet, ei tarvita erityisiä esivalmisteluja eikä puudutusta. Näytteen ottaminen on lähes kivutonta.

Ohutneulabiopsian jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa ohutneulatutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Ohutneulabiopsiavastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina noin 1-2 viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/röntgen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää