Kartiokeilatietokonetomografia (KKTT) eli kartiokeilakuvaus

Kartiokeilakuvauksella voidaan ottaa käsien ja jalkojen luista ja nivelistä sekä poskionteloista erittäin tarkkoja kuvia röntgensäteiden avulla. Sitä käytetään silloin, kun tavallinen röntgenkuva ei riitä. Lääkäri harkitsee kuvauksen tarpeellisuuden.

Mitä kartiokeilakuvauksella tutkitaan?

Tavallisimmin kartiokeilakuvauksella tutkitaan

  • poskionteloita, kun harkitaan leikkaushoitoa
  • kasvojen luita
  • monimutkaisia nivelvammoja
  • murtumia, jotka eivät luudu

Aava Kampissa käytössä on Planmed Verity – kartiokeilatekniikkaan perustuva kuvauslaite. Tämän menetelmän paikkaerotuskyky on perinteistä tietokonetomografiaa parempi, ja siksi murtumien havaitseminen ja luutumisen arviointi onnistuu röntgenkuvausta luotettavammin. Vastaavasti pehmytosamuutokset näkyvät heikommin. Erikoistapauksissa voidaan esimerkiksi jalkaterää kuvata myös painovarauksella, toisin kuin perinteisessä tietokonetomografiassa tai magneettikuvauksessa.

Onko kartiokeilakuvaus turvallinen?

Kartiokeilakuvauksessa käytetään hyväksi röntgensäteitä. Potilaaseen kohdistuva sädeannos on perinteistä tietokonetomografiaa paljon pienempi, mutta jonkin verran tavallista röntgenkuvausta isompi. Tutkimukseen lähettävä lääkäri harkitsee aina kuvauksen tarpeellisuuden ja oikeutuksen. Toimenpide on kivuton, joten sitä ei tarvitse pelätä.

Tutkimukseen valmistautuminen

Kartiokeilakuvaukseen pääsee erikoislääkärin lähetteellä. Raskauden aikana tutkimus tehdään vain painavista syistä, kuten röntgenkuvaukset yleensä. Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Korut ja kellot on poistettava tutkittavalta alueelta. Voit syödä ja juoda tavalliseen tapaan ennen kuvausta.

Tutkimuksen kulku

Kartiokeilakuvauksen tekee röntgenhoitaja. Tutkimukseen on hyvä varata aikaa puoli tuntia, vaikka itse kuvan ottaminen kestää vain 20 sekuntia. Tutkittavasta kohdasta kuvataan ohuin leikkein kuvasarja, joko seisten tai istuen riippuen tutkimuksesta.

Kartiokeilakuvauksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri käsittelee kuvia ja antaa otetuista kuvista lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Voit olla yhteydessä häneen jatkohoitosuunnitelmien tekemiseksi.

Varaa aika

Kartiokeilakuvaukseen tarvitaan aina erikoislääkärin lähete. Varaa aikasi Aava Kampin kuvantamisosastolta numerosta 010 380 5500.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää