Ultraäänitutkimukset

Ultraäänen avulla tutkitaan tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia sekä vatsan, rintojen ja kehon pehmytosien muutoksia ja verenkiertoelimistön sairauksia. Ultraäänitutkimus on turvallinen, nopea ja kivuton. Se voidaan tehdä sekä aikuisille että lapsille.

Ultraäänitutkimus perustuu ultraäänen muodostamaan kaikuluotainkuvaan. Tuloksen näkee heti. Tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa tarvittaessa ohut- ja paksuneulanäytteitä sekä pistää haluttuun kohteeseen lääkeaineita. 

 Miten hakeudun ultraäänitutkimukseen?

  • Ultraäänitutkimukseen vaaditaan lähete. Aika tutkimukseen varataan suoraan röntgenosastolta.
  • Gynekologiset ja raskausajan ultraäänitutkimukset tehdään gynekologin vastaanotolla.
  • Sydämen ultraäänitutkimuksen suorittaa kardiologi ja tutkimus tehdään kardiologin vastaanottohuoneessa.

Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Vatsan alueen, virtsateiden sekä eturauhasen ultraäänitutkimukset vaativat esivalmisteluja, muihin röntgenkuvauksiin voi tulla valmistautumatta.

Ultraäänitutkimuksen kulku

Tutkimuksen suorittaa radiologian erikoislääkäri röntgenosastolla. Ensin iholle levitetään geeliä. Sitten lääkäri tarkastelee tutkittavaa kohtaa ultraäänianturilla ihon pinnalta. Tarvittaessa voidaan ottaa neulanäytteitä.

Myös kortisonipistoksia voidaan laittaa ultraääniohjatusti. Lisäksi olkapään kalkkeumaa voidaan tarvittaessa hoitaa ultraäänen avulla.

Ultraäänitutkimus kestää 10-30 minuuttia riippuen tutkittavasta kohteesta ja siitä, otetaanko sen yhteydessä näytteitä tai tehdään muita toimenpiteitä.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa ultraäänitutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on heti hoitavan lääkärin käytettävissä. Neulanäytevastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina noin 1-2 viikon kuluessa.

Varaa aika ultraäänitutkimukseen

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/röntgen.

Asiantuntijana radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää