Rintojen magneettikuvaus

Rintojen magneettikuvaus (MRI) löytää rintasyövän herkemmin kuin perinteinen mammografia ja rintojen ultraääni. Lisäksi magneetti näyttää muita kuvantamistutkimuksia paremmin rintasyövän koon ja mahdolliset muut syöpäpesäkkeet muualla rinnoissa. Se on tärkeä tieto ennen syöpäleikkausta. Magneettikuvaus on myös ainoa kuvausmenetelmä, jolla rintaimplantin rikkoutuminen  voidaan selvittää luotettavasti.

Mikä on rintojen magneettikuvaus ja milloin se on syytä tehdä?

Ennen rintojen magneettikuvausta tehdään lähes aina mammografia- ja ultraäänitutkimus. Esimerkiksi tietyt syövän esiasteet eivät aina näy magneettikuvaussa, mutta ne saattavat kuvantua mikrokalkkeina mammografiassa, joten nämä tutkimukset täydentävät toisiaan.

Jos rintojen magneettikuvauksessa löytyy syöväksi epäiltävä pesäke, siitä otetaan näyte paksuneulalla. Näytteenotto tapahtuu usein ultraääniohjauksessa eli lääkäri käyttää ultraäänikuvaa apuna neulan ohjaamisessa oikeaan kohteeseen.

Magneettikuvaus on mammografiaa ja ultraäänitutkimusta herkempi näyttämään rintasyövät, etenkin jos naisella on hyvin tiivis rintarauhaskudos. Magneetti näyttää muita kuvantamistutkimuksia paremmin myös rintasyövän koon ja mahdolliset muut syöpäpesäkkeet muualla rinnoissa. Se on tärkeä tieto ennen rintasyöpäleikkausta. 

Epäily silikoni-implantin rikkoutumisesta?

Uudenlainen kipu rinnassa tai kainalossa ja rinnan muodon muuttuminen voivat olla merkkejä rintaimplantin rikkoutumisesta. Magneettikuvaus on ainoa kuvausmenetelmä, jolla implantin rikkoutuminen  voidaan selvittää luotettavasti. Näissä tapauksissa riittää lyhyempi rintojen magneettikuvaus ilman tehosteaineen pistämistä.

Mikäli radiologi löytää rintakudoksesta tai rintakehältä muuta epäilyttävää, voidaan tutkimusta myöhemmin jatkaa mammografialla, ultraäänellä tai varjoainetehosteisella magneettikuvauksella. 

Magneettikuvauksen hyödyt

Rintojen magneettikuvaus on  kivuttomuutensa, tarkkuutensa ja turvallisuutensa vuoksi erinomaisen hyvä tutkimusmenetelmä. Siinä ei käytetä röntgensäteilyä.

Rintojen magneettikuvaukseen valmistautuminen

Joskus on vaikeaa erottaa hyvänlaatuista, mutta hormoneille reagoinutta kudosta pahanlaatuisista muutoksista kuvien perusteella. Siksi ennen vaihdevuosi-ikää rintojen magneettitutkimus on paras tehdä kierron toisella tai kolmannella viikolla (1-2 viikkoa kuukautisten alkamisesta). Mikäli käytössäsi on hormonikorvaushoito, se on hyvä tauottaa muutamaksi viikoksi ennen kuvausta.

Rinnan leikkauksen tai sädehoidon jälkeen pidetään mielellään noin kuuden kuukauden väli ennen magneettitutkimusta.

Raskaana oleville tai imettäville naisille rintojen magneettikuvaus ei sovellu. Myöskään rintatulehduksen aikana ei magneettikuvausta kannata tehdä.

Ennen rintojen magneettikuvausta sinua pyydetään täyttämään esitietolomake, jossa kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet (proteesit, stentit, metallin sirut, lääkeainepumput jne). Sydämentahdistin on este kuvaukselle.

Ota mukaan rintojen magneettikuvaukseen tullessasi:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Jätä kuulolaitteet, metalliesineet, elektroniikka, korut, kellot sekä pankki- ja luottokortit kuvaushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen.

Rintojen magneettikuvauksen kulku

Magneettitutkimuksessa rintoja ei puristeta kuvauslevyjen väliin, joten kuvaus ei tuota kipua. Magneettikuvauksen aikana maataan liikkumatta vatsallaan kädet pään yläpuolella noin 30 minuutin ajan, rinnat on asetettu niin sanottuihin "rintakeloihin". Kuvaus perustuu pääasiassa tehosteaineen kertymiseen rinnan kasvaimiin, joten laskimoosi ruiskutetaan Gadolinium-tehosteainetta. Tehosteaine ei sisällä jodia, joten se sopii myös jodille allergisille.

Rintojen magneettikuvausten luotettava tulkinta vaatii pitkää kokemusta ja perehtyneisyyttä. Magneettilaitteiston säädöt ohjelmoidaan näitä tutkimuksia varten kuvauksista vastaavan radiologin johdolla.

Magneettikuvauslaitteessa on molemmista päistä avoin kuvaustunneli, joka on valaistu ja ilmastoitu. Laitteesta kuulu välillä aika kovaa ääntä. Sen vuoksi sinulle annetaan kuulosuojaimet, joista voit kuunnella radiota.

Aava Magneetin kuvauslaitteissa on perinteistä laajempi putken halkaisija (70 cm), mikä vähentää ahtauden tunnetta.

Röntgenhoitajaan saat tarvittaessa yhteyden tutkimuksen aikana. Saattaja voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Tutkimuksen jälkeen

Rintojen magneettikuvaus ei vaadi jälkihoitoa.

Magneettikuvat tulkitsee asiantunteva rintaradiologi, jolla pitkä kokemus rintojen magneettitutkimuksista. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimukseen lähettäneelle lääkärille, joka tekee jatkohoitosuunnitelman.

Varaa aika rintojen magneettikuvaukseen

Ohjaus rintojen magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan erikoislääkärin kautta, joka arvioi kuvantamistarpeen potilaskohtaisesti ja tekee lähetteen. Kuvaustarpeesta  kannattaa keskustella esimerkiksi oman gynekologin kanssa. Oma lääkäri voi  myös aina konsultoida Aavan rintatutkimuksia tekeviä radiologeja. Näin voidaan suunnitella kunkin potilaan tilanteeseen parhaiten soveltuva kuvantamismuoto.

Kuvausaika varataan soittamalla 010 380 5520.

Asiantuntijana radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää