Olkapään kalkkeuman hoito ultraääniohjauksessa

Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymään saattaa liittyä kipeä ja ahtauttava kalkkikertymä.  Se voidaan tarvittaessa poistaa ultraääniohjatusti. Se tarkoittaa, että lääkäri käyttää ultraäänikuvaa apuna toimenpiteen tekemisessä.

Miten toimenpide tehdään?

Olkapään kalkkeuman hoito ultraääniohjauksessa tehdään paikallispuudutuksessa. Röntgenlääkäri rikkoo kalkkeuman neulalla. Sen jälkeen hän imee maitomaiseksi murskautuneen kalkin pois. Lopuksi hän rauhoittaa olkapään kudosärsytystä ruiskuttamalla kortisonipuudutetta kiertäjäkalvosimen pinnassa olevaan limapussiin. Ultraäänikuva ohjaa hänen työskentelyään koko ajan. 

Toimenpide on turvallinen, koska siitä ei aiheudu säteilyaltistusta.  Sinun ei tarvitse jännittää sitä. Hoito kestää noin puoli tuntia.

Ennen toimenpidettä

Jos röntgenkuvassasi on todettu kalkkikiertymä, sen poistamista ultraääniohjauksessa voidaan harkita. Toimenpide itsessään ei vaadi valmistautumista. 

Mitä toimenpiteen jälkeen?

Varaudu siihen, että usein olkapää on toimenpidettä seuraavien päivien ajan kipeä. Valtaosalla kipu lievittyy parin päivän kuluessa. Jääpussi, lepo ja särkylääke helpottavat oloa. Tutkimuslähetteen tehnyt lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa, mikäli kipu estää työnteon.

Varaa aika

Toimenpiteeseen tarvitaan aina lääkärin lähete. Varaa aika lähetteen saatuasi soittamalla Aava Kampin kuvantamisosastolle 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
aava-pikkujatti-oulu/ Lääkärikeskus Aava laajentaa merkittävästi toimintaansa Oulussa – samalla avataan myös Pikkujätti
Aava ja lapsiasiakkaita hoitava sisaryhtiö Pikkujätti tarjoavat ensi keväästä alkaen entistä laajemmat lääkäripalvelut asiakkailleen Oulussa.
Lue lisää
marko-honkanen-aava-pikkujatti/ Marko Honkanen on Aavan ja Pikkujätin uusi IT- ja digijohtaja
Aavassa ja Pikkujätissä Marko Honkasta houkutteli perheyritystausta, vahva arvopohja sekä rekrytoinnissa välittynyt tunne yritysten kulttuurista.
Lue lisää
/ Työtä haittaava, mutta vähätelty vaiva
Valtaosa migreeniä sairastavista kertoo sairauden vaikuttavan työntekoon. Merkittävä haaste on ymmärryksen puute työyhteisössä. Migreeniä ei pidetä yhtä hyvänä poissaolosyynä kuin jotain muuta sairautta.
Lue lisää