Olkapään kalkkeuman hoito ultraääniohjauksessa

Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymään saattaa liittyä kipeä ja ahtauttava kalkkikertymä.  Se voidaan tarvittaessa poistaa ultraääniohjatusti. Se tarkoittaa, että lääkäri käyttää ultraäänikuvaa apuna toimenpiteen tekemisessä.

Miten toimenpide tehdään?

Olkapään kalkkeuman hoito ultraääniohjauksessa tehdään paikallispuudutuksessa. Röntgenlääkäri rikkoo kalkkeuman neulalla. Sen jälkeen hän imee maitomaiseksi murskautuneen kalkin pois. Lopuksi hän rauhoittaa olkapään kudosärsytystä ruiskuttamalla kortisonipuudutetta kiertäjäkalvosimen pinnassa olevaan limapussiin. Ultraäänikuva ohjaa hänen työskentelyään koko ajan. 

Toimenpide on turvallinen, koska siitä ei aiheudu säteilyaltistusta.  Sinun ei tarvitse jännittää sitä. Hoito kestää noin puoli tuntia.

Ennen toimenpidettä

Jos röntgenkuvassasi on todettu kalkkikiertymä, sen poistamista ultraääniohjauksessa voidaan harkita. Toimenpide itsessään ei vaadi valmistautumista. 

Mitä toimenpiteen jälkeen?

Varaudu siihen, että usein olkapää on toimenpidettä seuraavien päivien ajan kipeä. Valtaosalla kipu lievittyy parin päivän kuluessa. Jääpussi, lepo ja särkylääke helpottavat oloa. Tutkimuslähetteen tehnyt lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa, mikäli kipu estää työnteon.

Varaa aika

Toimenpiteeseen tarvitaan aina lääkärin lähete. Varaa aika lähetteen saatuasi soittamalla Aava Kampin kuvantamisosastolle 010 380 3838.

Asiantuntijana radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää