Rinnan paksuneulanäyte eli paksuneulabiopsia (PNB)

FacebookTwitterLinkedIn

Rinnan paksuneulabiopsia (PNB) tehdään vain tarpeen vaatiessa, esimerkiksi kun epäillään rintasyöpää. Sairaaloiden rintakirurgian yksiköissä lähes kaikista kiinteistä rintamuutoksista vaaditaan paksuneulanäyte, jotta leikkaus voidaan suunnitella mahdollisimman hyvin tai päätös leikkaamatta jättämisestä voidaan tehdä.

Mitä paksuneulanäytteellä tutkitaan?

Paksuneulanäytteestä patologi saa tutkittavakseen ohuita kudoslieriöitä, joista hän pystyy usein antamaan tarkemman lausunnon kuin ohutneulalla otetusta solunäytteestä. Paksuneulanäytteistä tulee harvemmin riittämättömiä ja vääriä tuloksia kuin ohutneulanäytteistä. 

Sairaaloiden rintakirurgian yksiköissä lähes kaikista kiinteistä rintamuutoksista vaaditaan paksuneulanäyte, jotta päätös leikkaamatta jättämisestä voidaan tehdä tai leikkaus voidaan suunnitella mahdollisimman hyvin. Kun rinnan paksuneulanäyte otetaan jo ensimmäisessä hoitopisteessä, voidaan uusintanäytteenotolta välttyä.

Miten rinnan paksuneulanäyte otetaan?

Paksuneula on yleensä läpimitaltaan 1-2 mm. Sillä tutkittavasta kudoksesta otetaan steriilisti ohut lieriömäinen koepala. Näytteenotto tapahtuu usein ultraääniohjauksessa. Se tarkoittaa, että lääkäri käyttää ultraäänikuvaa apuna neulan ohjaamisessa oikeaan kohteeseen.

Ennen näytteenottoa rinnan ihoa puudutetaan. Ihoon tulee pieni pistohaava, joka ei vaadi tikkejä. Näytteenoton jälkeen rinta on muutaman päivän ajan paikallisesti arka, etenkin jos pistosta syntyy isompi verenpurkauma. Älä suotta jännitä tutkimusta: Aavan hoitohenkilökunta pitää sinusta hyvää huolta ja tekee kaikkensa, jotta toimenpide sujuisi mahdollisimman miellyttävästi.

Onko rinnan paksuneulabiopsia turvallinen?

Tutkimus on hyvin turvallinen ja se tehdään vain tarpeen vaatiessa, esimerkiksi kun epäillään rintasyöpää. 

Mitä pitää huomioida rinnan paksuneulabiopsian jälkeen?

Saunomista, uimista, urheilua ja kovaa fyysistä rasitusta tulee välttää 1–2 päivän ajan näytteenoton jälkeen. Tutkimuksen tulokset saat kuulla omalta lääkäriltäsi viikon sisällä.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

Artikkelit ja tiedotteet
Skuuttiklinikka_Cover_1920x1440 Aava Sairaala lanseerasi Skuuttiklinikan ehkäisemään sähköskuuttitapaturmia
Skuutit ja sähköpotkulaudat ovat varma kesän merkki, mutta niillä ajelu osaa olla tapaturmaherkkää puuhaa. Miten vauhdin hurmassa vältetään päivystysreissu? Aava valjasti kaksi Suomen tunnetuinta skuuttaajaa opastamaan, kuinka sähköskuuteilla ajetaan turvallisesti.
Lue lisää
asiakastarina-eturauhanen/ Matti sai luopua lääkityksestään eturauhasen höyläysleikkauksen ansiosta
Kun lääkitys ei enää pidä eturauhasen oireilua kurissa, hoitomuotona voidaan käyttää eturauhasen höyläystä tai halkaisua. Matti kävi Aava Sairaalassa leikkauksessa ja sai sen myötä paitsi helpotuksen vaivoihinsa myös positiivisen elämänasenteensa takaisin.
Lue lisää
terveareena-aava/ Myyttejä naisten ylipainosta ja ratkaisun etsimistä nuorten uupumiseen – Aava on mukana SuomiAreenassa
Lääkärikeskus Aava on mukana tämän kesän SuomiAreenassa. Asiantuntijoitamme nähdään lavalla kahdessa eri paneelissa, jotka ovat osa Ahjo Communicationsin tuottamaa Terve!Areenaa.
Lue lisää