Eturauhasen magneettitutkimus

Eturauhasen magneettikuvauksella etsitään lähinnä eturauhassyöpää sekä kartoitetaan sen paikallista levinneisyyttä hoitopäätösten pohjaksi. Magneettikuvauksella voidaan määritellä luotettavasti esimerkiksi syöpäleikkauksen laajuus. Kuvaus suoritetaan Aava Magneetissa modernilla ja tarkalla 3T-kuvauslaitteella.

Onko eturauhasen magneettikuvaus turvallinen?

Eturauhasen magneettikuvaus on turvallinen, tarkka ja kivuton tutkimusmenetelmä. Siinä ei käytetä röntgensäteilyä. Urologiseen kuvantamiseen perehtynyt radiologi suunnittelee kuvauksen tapauskohtaisesti lähetetietoihin perustuen. 

Usein eturauhasen magneettikuvauksessa käytetään laskimoon pistettävää magneettitehosteainetta. Aavan kuvauslaitteistossa ei tarvitse asettaa kuvauskelaa peräsuoleen, joten kyseessä on aivan normaali miellyttävä magneettikuvaus. Sitä ei tarvitse jännittää.

Tutkimukseen valmistautuminen

Ennen eturauhasen magneettikuvausta sinua pyydetään täyttämään esitietolomake, jossa kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet, esimerkiksi lääkepumput, stentit, proteesit, stentit ja metallin sirut. Sydämentahdistin on este kuvaukselle.

On hyvä, että käyt ulostamassa aamulla ennen kuvausaikaasi.

Ota mukaan eturauhasen magneettikuvaukseen tullessasi:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Jätä metalliesineet, elektroniikka, kellot, korut, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaitteet kuvaushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen.

Tutkimuksen kulku

Eturauhasen magneettikuvauksessa on mukana potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri sekä röntgenhoitaja. Voit jättäytyä heidän ammattitaitoisiin käsiinsä turvallisin mielin.

Magneettikuvauslaitteessa on molemmista päistä avoin kuvaustunneli, joka on ilmastoitu ja valaistu. Kuvauslaitteesta kuulu aika ajoin melko voimakasta ääntä. Sen vuoksi saat kuulosuojaimet, joista voit kuunnella mielikanavaasi radiosta.

Aava Magneetin magneettikuvauslaitteissa on perinteistä laajempi putken halkaisija (70 cm), mikä vähentää ahtauden tunnetta.

Röntgenhoitajaan voit olla tarvittaessa yhteydessä koko tutkimuksen ajan. Saattaja saa erikseen sovittaessa olla mukana tutkimushuoneessa. Eturauhasen magneettikuvaus kestää noin puoli tuntia.

Tutkimuksen jälkeen

Eturauhasen magneettikuvaus ei vaadi jälkihoitoa.

Urologiseen kuvantamiseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri antaa lausunnon otetuista kuvista. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimukseen lähettäneelle lääkärille, joka suunnittelee jatkohoidon.

Ajanvaraus

Ohjaus eturauhasen magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan erikoislääkärin kautta, joka arvioi kuvantamistarpeen potilaskohtaisesti ja tekee lähetteen.

Varaa aika eturauhasen magneettitutkimukseen Aava Magneetista, numerosta 010 380 5520.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää