Röntgentutkimukset

FacebookTwitterLinkedIn

Natiivi- eli perinteiset röntgentutkimukset ovat ilman varjoainetta tehtäviä keuhkojen, luuston ja kehon pehmytosienkuvauksia. Tutkimuksessa altistutaan vähäisessä määrin haitalliselle ionisoivalle säteilylle. Siksi röntgentutkimus tehdään vain hyvästä syystä: hyödyn on aina oltava suurempi kuin haitan. Röntgenkuvaukseen tarvitaan aina lähete.

Mitä röntgentutkimuksella tutkitaan?

Tavallisimmin röntgenkuvauksella tutkitaan

 • Keuhkoja, useimmiten tulehdusoireiden, kuten pitkittyneen yskän, takia
 • Poskionteloita
 • Ala- ja yläraajojen kipua ja vammoja, esimerkiksi kun epäillään ranteen tai nilkan murtumaa

Tutkimus tehdään röntgensäteitä käyttävillä laitteilla. Kuvaus kestää kuvattavasta kohteesta riippuen viidestä minuutista puoleen tuntiin. Tutkimuksessa altistutaan vähäisessä määrin haitalliselle ionisoivalle säteilylle. Siksi se tehdään ainoastaan hyvästä syystä, lääkärin harkinnan mukaan. 

Lannerankaa kuvataan jonkin verran, mutta nykyään sitä pyritään välttämään, koska säteilymäärä on isompi kuin raajojen röntgenissä. Hyödyn on aina oltava suurempi kuin haitan.

Röntgenkuvaus itsessään ei tuota kipua.

Miten valmistaudun röntgentutkimukseen?

 • Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin tutkimus- ja hoitomääräys.
 • Voit tulla tutkimuksiin myös muiden yksityisten lääkäriasemien tutkimus -ja hoitomääräyksen kanssa.
 • Ota mukaan Kela-kortti.
 • Ota mukaan myös aiemmat röntgenkuvat samasta vaivasta. Näin niitä voidaan tarvittaessa verrata toisiinsa.
 • Esivalmisteluja ei tarvita.

Tutkimuksen kulku

Röntgenhoitaja tekee röntgenkuvauksen lähetteen tehneen lääkärin antamien esitietojen mukaisesti. Kuvattavasta kohteesta otetaan yleensä vähintään kaksi kuvaa. Kuvauksen aikana on oltava liikkumatta.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa otetuista röntgenkuvista lausunnon, joka on heti Aavassa toimivan hoitavan lääkärin nähtävissä. Lausunto on yleensä valmis kuvauspäivänä. 

Ajanvaraus

Voit tulla näihin röntgentutkimuksiin ilman ajanvarausta, mutta halutessasi voit varata ajan nettiajanvarauksesta.

 • Keuhkokuvaus (Thorax)
 • Poskiontelokuvaus (NSO)
 • Muut luuston röntgenkuvaukset (ei magneetti tai ultraääni)
 • Kartiokeilatutkimukseen tarvitaan aina erikoislääkärin lähete (vain Aava Kamppi)

Voit myös varata ajan soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää