Mammografia

Mammografia on rintojen röntgentutkimus, jolla selvitetään rintarauhasen rakennetta ja mahdollisia syöpämuutoksia. Mammografian avulla on mahdollista päästä rintasyövän jäljille varhain, jo ennen kuin se oirehtii.  Silloin syöpä on todennäköisimmin parannettavissa. Aavassa mammografiatutkimukseen kuuluu aina täydentävä ultraäänitutkimus.

Milloin mammografiaan?

Mammografiaan tarvitaan aina lääkärin lähete. Tyypillisiä syitä kuvaukselle ovat esimerkiksi

  • rinnan kyhmy tai epäselvä kovettuma
  • ihon tai nännin sisään vetäytyminen
  • nännin alueen ihottuma
  • kirkas tai verinen eritys rinnasta
  • rinnan tulehdus (turvotus, kuumotus, punotus) ei-imettävällä naisella
  • pidempään kestänyt rinnan kipuilu
  • tiedetty korkea rintasyöpäriski ja seurantasuositus
  • sairastettu rintasyöpä
  • hormonikorvaushoidon aloitus tietyissä tilanteissa

Alle 40-vuotiailla, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla rintojen ensisijainen tutkimusmenetelmä on ultraäänitutkimus. Näissä tapauksissa rinnat ovat mammografiassa usein tiiviit ja ultraääni on siksi parempi. Lisäksi mammografia on röntgentutkimus, johon sisältyy säteilyn aiheuttama pieni tilastollinen syöpäriski. 

Tarvittaessa ultraääntä täydennetään mammografialla myös nuoremmilla potilailla. Mammografia on ultraääntä tarkempi tietyissä syöpään viittaavissa muutoksissa, eikä ultraääni yksin kaikissa tapauksissa riitä. 

Miten hakeudun mammografiaan?

Lähetteen tehnyt lääkäri sekä kuvausyksikössä toimiva rintojen kuvauksiin perehtynyt röntgenlääkäri arvioivat tapauskohtaisesti, millainen tutkimus kullekin potilaalle on paras. Kuvauksen yhteydessä arvioidaan myös mahdollisten neulanäytteiden tai muiden jatkotutkimusten tarve.

Mammografiaan valmistautuminen

Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin 30 minuuttia. Esivalmisteluja ei vaadita. Edellisen mammografiatutkimuksen kuvat on hyvä ottaa mukaan, mikäli kuvausta ei ole tehty Aavassa. Näin kuvia voidaan tarvittaessa verrata toisiinsa.

Tutkimuksen kulku

Mammografiakuvauksen suorittaa röntgenhoitaja. Tutkimuksessa otetaan yhteensä neljä röntgenkuvaa eli kaksi kuvaa kummastakin rinnasta. Rinta puristetaan kahden levyn väliin tiukasti. Näin säderasitus on mahdollisimman pieni ja kuvista tulee tasalaatuiset. Rintojen puristaminen levyjen väliin saattaa nipistää, mutta kuvaus vie vain hetken. Tutkimusta täydennetään ultraäänikuvauksella, jonka suorittaa radiologi. 

Mikäli havaitaan jotain epäilyttävää, rinnasta otetaan paksuneulanäyte (PNB) tai ohutneulanäyte (ONB). Näyte lähetetään keskuslaboratorioon patologin tutkittavaksi. Joskus lisätutkimuksena voi olla myös rintojen magneettikuvaus.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on hoitavan lääkärin käytettävissä. Näytevastaukset menevät suoraan hänelle ja ovat valmiina yleensä noin viikon kuluessa. Kannustamme paksuneulanäytteiden vastausten kuulemiseen lääkärin vastaanotolla. Röntgenosastomme auttaa sinua ajan varaamisessa.

Ajanvaraus

Onko sinulla jo lähete? Varaa aika mammografiaan soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Tarvitsetko lähetteen? Varaa ensin aika gynekologille, yleislääkärille tai työterveyslääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää