Mammografia

Mammografia on rintojen röntgentutkimus, jolla selvitetään rintarauhasen rakennetta ja mahdollisia syöpämuutoksia. Mammografian avulla on mahdollista päästä rintasyövän jäljille varhain, jo ennen kuin se oirehtii.  Silloin syöpä on todennäköisimmin parannettavissa. Aavassa mammografiatutkimukseen kuuluu aina täydentävä ultraäänitutkimus.

Milloin mammografiaan?

Mammografiaan tarvitaan aina lääkärin lähete. Tyypillisiä syitä kuvaukselle ovat esimerkiksi

  • rinnan kyhmy tai epäselvä kovettuma
  • ihon tai nännin sisään vetäytyminen
  • nännin alueen ihottuma
  • kirkas tai verinen eritys rinnasta
  • rinnan tulehdus (turvotus, kuumotus, punotus) ei-imettävällä naisella
  • pidempään kestänyt rinnan kipuilu
  • tiedetty korkea rintasyöpäriski ja seurantasuositus
  • sairastettu rintasyöpä
  • hormonikorvaushoidon aloitus tietyissä tilanteissa

Alle 40-vuotiailla, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla rintojen ensisijainen tutkimusmenetelmä on ultraäänitutkimus. Näissä tapauksissa rinnat ovat mammografiassa usein tiiviit ja ultraääni on siksi parempi. Lisäksi mammografia on röntgentutkimus, johon sisältyy säteilyn aiheuttama pieni tilastollinen syöpäriski. 

Tarvittaessa ultraääntä täydennetään mammografialla myös nuoremmilla potilailla. Mammografia on ultraääntä tarkempi tietyissä syöpään viittaavissa muutoksissa, eikä ultraääni yksin kaikissa tapauksissa riitä. 

Miten hakeudun mammografiaan?

Lähetteen tehnyt lääkäri sekä kuvausyksikössä toimiva rintojen kuvauksiin perehtynyt röntgenlääkäri arvoivat tapauskohtaisesti, millainen tutkimus kullekin potilaalle on paras. Kuvauksen yhteydessä arvioidaan myös mahdollisten neulanäytteiden tai muiden jatkotutkimusten tarve.

Mammografiaan valmistautuminen

Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin 30 minuuttia. Esivalmisteluja ei vaadita. Edellisen mammografiatutkimuksen kuvat on hyvä ottaa mukaan, mikäli kuvausta ei ole tehty Aavassa. Näin kuvia voidaan tarvittaessa verrata toisiinsa.

Tutkimuksen kulku

Mammografiakuvauksen suorittaa röntgenhoitaja. Tutkimuksessa otetaan yhteensä neljä röntgenkuvaa eli kaksi kuvaa kummastakin rinnasta. Rinta puristetaan kahden levyn väliin tiukasti. Näin säderasitus on mahdollisimman pieni ja kuvista tulee tasalaatuiset. Rintojen puristaminen levyjen väliin saattaa nipistää, mutta kuvaus vie vain hetken. Tutkimusta täydennetään ultraäänikuvauksella, jonka suorittaa radiologi. 

Mikäli havaitaan jotain epäilyttävää, rinnasta otetaan paksuneulanäyte (PNB) tai ohutneulanäyte (ONB). Näyte lähetetään keskuslaboratorioon patologin tutkittavaksi. Joskus lisätutkimuksena voi olla myös rintojen magneettikuvaus.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on hoitavan lääkärin käytettävissä. Näytevastaukset menevät suoraan hänelle ja ovat valmiina yleensä noin viikon kuluessa. Kannustamme paksuneulanäytteiden vastausten kuulemiseen lääkärin vastaanotolla. Röntgenosastomme auttaa sinua ajan varaamisessa.

Ajanvaraus

Onko sinulla jo lähete? Varaa aika mammografiaan soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Tarvitsetko lähetteen? Varaa ensin aika gynekologille, yleislääkärille tai työterveyslääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää