Mammografia

Mammografia on rintojen röntgentutkimus, jolla selvitetään rintarauhasen rakennetta ja mahdollisia syöpämuutoksia. Mammografian avulla on mahdollista päästä rintasyövän jäljille varhain, jo ennen kuin se oirehtii.  Silloin syöpä on todennäköisimmin parannettavissa. Aavassa mammografiatutkimukseen kuuluu aina täydentävä ultraäänitutkimus.

Milloin mammografiaan?

Mammografiaan tarvitaan aina lääkärin lähete. Tyypillisiä syitä kuvaukselle ovat esimerkiksi

  • rinnan kyhmy tai epäselvä kovettuma
  • ihon tai nännin sisään vetäytyminen
  • nännin alueen ihottuma
  • kirkas tai verinen eritys rinnasta
  • rinnan tulehdus (turvotus, kuumotus, punotus) ei-imettävällä naisella
  • pidempään kestänyt rinnan kipuilu
  • tiedetty korkea rintasyöpäriski ja seurantasuositus
  • sairastettu rintasyöpä
  • hormonikorvaushoidon aloitus tietyissä tilanteissa

Alle 40-vuotiailla, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla rintojen ensisijainen tutkimusmenetelmä on ultraäänitutkimus. Näissä tapauksissa rinnat ovat mammografiassa usein tiiviit ja ultraääni on siksi parempi. Lisäksi mammografia on röntgentutkimus, johon sisältyy säteilyn aiheuttama pieni tilastollinen syöpäriski. 

Tarvittaessa ultraääntä täydennetään mammografialla myös nuoremmilla potilailla. Mammografia on ultraääntä tarkempi tietyissä syöpään viittaavissa muutoksissa, eikä ultraääni yksin kaikissa tapauksissa riitä. 

Miten hakeudun mammografiaan?

Lähetteen tehnyt lääkäri sekä kuvausyksikössä toimiva rintojen kuvauksiin perehtynyt röntgenlääkäri arvoivat tapauskohtaisesti, millainen tutkimus kullekin potilaalle on paras. Kuvauksen yhteydessä arvioidaan myös mahdollisten neulanäytteiden tai muiden jatkotutkimusten tarve.

Mammografiaan valmistautuminen

Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin 30 minuuttia. Esivalmisteluja ei vaadita. Edellisen mammografiatutkimuksen kuvat on hyvä ottaa mukaan, mikäli kuvausta ei ole tehty Aavassa. Näin kuvia voidaan tarvittaessa verrata toisiinsa.

Tutkimuksen kulku

Mammografiakuvauksen suorittaa röntgenhoitaja. Tutkimuksessa otetaan yhteensä neljä röntgenkuvaa eli kaksi kuvaa kummastakin rinnasta. Rinta puristetaan kahden levyn väliin tiukasti. Näin säderasitus on mahdollisimman pieni ja kuvista tulee tasalaatuiset. Rintojen puristaminen levyjen väliin saattaa nipistää, mutta kuvaus vie vain hetken. Tutkimusta täydennetään ultraäänikuvauksella, jonka suorittaa radiologi. 

Mikäli havaitaan jotain epäilyttävää, rinnasta otetaan paksuneulanäyte (PNB) tai ohutneulanäyte (ONB). Näyte lähetetään keskuslaboratorioon patologin tutkittavaksi. Joskus lisätutkimuksena voi olla myös rintojen magneettikuvaus.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon, joka on hoitavan lääkärin käytettävissä. Näytevastaukset menevät suoraan hänelle ja ovat valmiina yleensä noin viikon kuluessa. Kannustamme paksuneulanäytteiden vastausten kuulemiseen lääkärin vastaanotolla. Röntgenosastomme auttaa sinua ajan varaamisessa.

Ajanvaraus

Onko sinulla jo lähete? Varaa aika mammografiaan soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Tarvitsetko lähetteen? Varaa ensin aika gynekologille, yleislääkärille tai työterveyslääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana radiologian erikoislääkäri Erik Stumpf.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää