Vatsanpeitteiden korjausleikkaus eli abdominoplastia

Roikkuuko vatsanahkasi kymmenien kilojen laihtumisen tai raskauden jälkeen? Tilanne voidaan korjata vatsanpeitteiden korjausleikkauksella eli abdominoplastialla. Leikkauksessa poistetaan ylimääräinen roikkuva ja löysä iho alavatsalta. Lopullinen tulos nähdään 3-6 kuukauden päästä.

Kenelle abdominoplastiaa suositellaan?

Voimakas laihtuminen, raskaudet ja synnytys saattavat aiheuttaa vatsan lihaskalvon ja ihon löystymisen sekä suorien vatsalihasten erkaantumisen toisistaan. Tämän seurauksena vatsa pullottaa ja alavatsalla roikkuu iho-rasvakudospoimu. Osalla potilaista tähän liittyy napatyrä. Toisinaan roikkuvan ihopoimun alle on kehittynyt äkäinen hautuma, joka alkaa ihon rikkoutuessa erittää kudosnestettä. Joskus harvoin se johtaa ihottuman tai jopa hiivasienitulehduksen syntyyn.

Vatsanpeitteiden korjausleikkaus eli abdominoplastia on ainoa menetelmä korjata tällaista tilannetta. Leikkaus tehdään useimmiten terveyssyistä, etenkin jos asiaan liittyy napatyrä, joka hoidetaan samalla.

Vatsalihasten erkaantumasta kärsiville suositellaan myös lantionpohjan ja syvien vatsalihasten aktivaatiota ja tasapainoa parantavaa fysioterapiaa (lantionpohjan lihasten kuntokartoitus). Lievissä tai keskivaikeissa tilanteissa erkaantuma voidaan saada korjaantumaan pelkästään sillä.

Miten abdominoplastiaan valmistaudutaan?

Vatsanpeitteiden kiristys suunnitellaan aina plastiikkakirurgin kanssa yksilöllisesti. Vastaanotolla käydään läpi toiveesi ja tarpeesi, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Kuulet myös toimenpiteeseen valmistautumisesta, sen kulusta, toipumisesta, jälkihoidosta sekä leikkaukseen liittyvistä riskeistä. Voit olla luottavaisin mielin, koska Aavan plastiikkakirurgeilla on abdominoplastiasta vuosien kokemus.

Vatsanpeitteiden korjausleikkauksen kulku

Abdominoplastiassa venyneet vatsalihakset ommellaan takaisin yhteen, venynyt lihaskalvo korjataan ja ylimääräinen iho-rasvakudos poistetaan. Mahdollinen napatyrä voidaan hoitaa samalla. Vatsanpeitteiden korjausleikkaukseen voidaan myös yhdistää kylkien ja vatsan alueen vesisuihkurasvaimu, jolla lopputulos viimeistellään.

Vatsanpeitteiden kiristys tehdään aina nukutuksessa. Toimenpide kestää keskimäärin 2,5-3 tuntia.

Abdominoplastian jälkeen vietät yhden yön sairaalassa. Kotiin pääset seuraavana päivänä hakijan kanssa.

Toipuminen abdominoplastiasta

Abdominoplastian jälkeen käytät tukivyötä 3-6 viikkoa leikanneen plastiikkakirurgin ohjeen mukaisesti. Fyysistä rasitusta ja ponnistelua tulee välttää kahden viikon ajan ja painavien taakkojen nostamista 4-6 viikkoa. Rauhallinen liikkuminen, kuten kävely, sen sijaan on tärkeää. Se edistää toipumistasi. Kuntosalille voit palata kuuden viikon päästä.

Sairausloman tarve on yleensä 2-3 viikkoa riippuen siitä, mitä teet työksesi. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua, mikäli ei ole käytetty sulavia ompeleita, joita ei tarvitse erikseen poistaa. Jälkikontrolli 4-6 kuukauden kuluttua sisältyy toimenpiteen hintaan.

Lopputulos

Vatsalla saattaa esiintyä mustelmaa ja turvotusta 2-3 viikon ajan vatsanpeitteiden kiristyksen jälkeen. Lopullinen tulos on nähtävissä 3-6 kuukauden päästä.

Huomioithan, että arvet ovat pysyvät, mutta ne vaalenevat useimmiten ajan myötä.

Ajanvaraus

Varaa aika plastiikkakirurgille vatsanpeitteiden kiristyksen suunnittelua varten nettiajanvarauksesta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838. Abdominoplastia tehdään Aava Helsinki Kampissa.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää