Suonikohjujen RF-lämpökatetrihoito

Suonikohjujen RF-lämpökatetrihoito perustuu radioaaltojen tuottamaan lämpökäsittelyyn. Sen seurauksena sairaan laskimon seinämä kutistuu ja suoni sulkeutuu tiiviisti. Kummatkin jalat voidaan hoitaa samalla kertaa.

Miten suonikohjut oirehtivat?

Suonikohjut ovat seurausta jalkojen pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Niiden tyypillisin merkki ovat pullistumat ja paksut sinertävät pintaverisuonet reisissä ja säärissä. Naisilla suonikohjut ovat tavallisempia kuin miehillä, mutta niitä on elämänsä aikana myös noin 20 prosentilla miehistä. Suonikohjuihin liittyy perinnöllinen taipumus.

Suonikohjujen oireita voivat olla myös

  • ns. luutasuonet eli seittimäiset, sinertävän violetit pintasuonet
  • jalkojen turvotus
  • jalkojen särky
  • öiset suonenvedot
  • levottomat jalat

Pahimmillaan suonikohjut voivat aiheuttaa ihomuutoksia ja säärihaavoja. Pinnallisiin suonikohjuihin voi myös joskus tulla paikallinen verihyytymä eli veritulppa. Siksi niiden hoito on tärkeää.

Milloin on syytä hakeutua verisuonikirurgille?

Hakeudu verisuonikirurgin vastaanotolle, jos suonikohjut haittaavat elämää tai huolestuttavat. Jalkasi tutkitaan tarvittaessa ultraäänellä, jolla nähdään myös säären sisäiset suonikohjut. Sen jälkeen Aavan kokeneet verisuonikirurgit osaavat arvioida, miten suonikohjuja kannattaa hoitaa. Vaihtoehtoja on monia.

Joskus hoidoksi riittää, että helpotat paineen tunnetta tukisukilla. Saatat hyötyä myös säännöllisestä liikunnasta, mikä vilkastuttaa jalkojen verenkiertoa. Lisäksi voit kokeilla apteekin itsehoitovoiteita, jotka lievittävät särkyä.

Tarvittaessa pieniä ja keskisuuria suonikohjuja voidaan hoitaa ultraääniohjatulla vaahtoruiskutuksella (suonikohjujen hoito vaahtoruiskutuksella). Reiden tai pohkeen alueella olevia pinnallisia laskimorunkoja voidaan hoitaa radiofrekvenssi- eli RF-lämpökatetrihoidolla. Se on nykyään tavallisin hoitomuoto. Suonikohjujen leikkaushoitoa suositellaan vain niille, joilla on hyvin mutkaisia, kookkaita ja pinnallisia laskimomuutoksia.

Mitä suonikohjujen RF-lämpökatetrihoito tarkoittaa?

RF-lämpökatetrihoito perustuu sairaan laskimon kuumentamiseen ja tuhoamiseen radioaalloilla. Radiofrekvenssikatetrin avulla tuotetaan lämpöenergiaa suonen seinämään. Sen seurauksena seinämä kutistuu ja suoni sulkeutuu tiiviisti. Kummatkin jalat voidaan hoitaa samalla kertaa.

RF-lämpökatetrihoitoon voidaan tarvittaessa yhdistää paikallispuudutuksessa tehtävä näkyvien suonikohjujen paikallinen poisto.

RF-lämpökatetrihoidon kulku

Ennen RF-lämpökatetrihoitoa hoidettava alue puudutetaan paikallisesti. Sen jälkeen ihoon tehdään pieni viilto ja katetri viedään ultraääniohjatusti haluttuun kohtaan. Varsinainen lämpökäsittely tapahtuu kivuttomasti, kun katetri vedetään pois.

RF-lämpökatetrihoito kestää noin 1-1,5 tuntia. Kotiin pääset lyhyen seurannan jälkeen. Sairausloman tarve on 1-2 viikkoa.

RF-lämpökatetrihoidosta toipuminen

Hoidetussa jalassa voi esiintyä kipua ja punoitusta, mutta tavallisesti se menee ohi sairausloman aikana. Reisimittaista hoitosukkaa käytetään yleensä viikon ajan. Sinun tulee hankkia sukka ennen toimenpidettä ja tuoda se mukanasi, jotta se voidaan vetää jalkaa heti RF-lämpökatetrihoidon jälkeen. Saat ohjeet sukan hankintaan hoitohenkilökunnalta.

Vältä ensimmäisen kahden viikon aikana toimenpiteen jälkeen kovaa rasitusta. Suihkussa voit käydä parin vuorokauden kuluttua.

Jälkikontrollissa varmistetaan ultraäänellä, että hoidettu laskimo on sulkeutunut. Tutkimusten mukaan vuoden seurannan kohdalla noin 95 prosenttia potilaista ilmoittaa olevansa tyytyväisiä RF-lämpökatetrihoidon tuloksiin.

Ajanvaraus

Varaa aika verisuonikirurgin vastaanotolle suonikohjujen hoitoarvioon nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sydän-, keuhko- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Hämmäinen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Lucas Ihmeperheen keskimmäinen
Miltä tuntuu taltioida Emma-palkitun, kovassa nosteessa olevan artistin uraa, kun kyseessä on oma veli? Sexmane on ollut pitkään etenkin nuorten huulilla, mutta kuka oikein on artistien veljenä tunnettu taka-alalta tarkkaileva taiteilijasielu Lucas Sene?
Lue lisää
Aava Lääkärikeskus Aava saa vihdoin uudet tilat Keravalle ja sisaryhtiö Pikkujätin saman katon alle 
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Aava Aavan sisaryhtiö Pikkujätti on kirkkaasti hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema 
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää