Suonikohjuleikkaus

Nykyään valtaosa suonikohjuista voidaan hoitaa ilman leikkausta. Jos suonikohjut kuitenkin aiheuttavat runsaasti oireita, voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkauksessa viallisen pinnallisen laskimon yhteys syviin laskimoihin suljetaan ja viallinen laskimorunko nyhtäistään pois.

Miten suonikohjut oirehtivat?

Suonikohjut aiheutuvat jalkojen pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Tyypillisesti ne näkyvät ulospäin pullistumina ja paksuina sinertävinä pintaverisuonina säärissä ja reisissä. Myös violetin väriset seittimäiset pintasuonet viestivät suonikohjuista.

Suonikohjujen syntyyn liittyy perinnöllinen alttius. Naisilla niitä on elämänsä aikana jopa noin 30 ja miehillä noin 20 prosentilla.

Suonikohjuihin voi liittyä myös jalkojen turvotusta ja särkyä. Yöllä voi olla suonenvetoja. Jotkut kärsivät levottomista jaloista.

Suonikohjujen hoitaminen on tärkeää, sillä pahimmillaan ne voivat aiheuttaa ihomuutoksia ja säärihaavoja. Joskus pinnallisiin kohjuihin voi tulla myös paikallinen verihyytymä eli veritulppa.

Missä tilanteessa kannattaa hakea apua?

Mikäli suonikohjut aiheuttavat huolta tai häiritsevät arkea, kannattaa hakeutua verisuonikirurgille. Ultraäänen avulla paikannetaan kohjut aiheuttavan laskimovajaatoiminnan syyt. Ultraäänitutkimus auttaa lääkäriä päättämään sinulle sopivasta hoitomuodosta.

Jos syynä ovat pintalaskimorunkojen viat, hoidoksi valikoituu useimmiten suonen sisäinen RF-lämpökatetrihoito. Näkyviä kohjuja voidaan hoitaa vaahdottamalla (suonikohjujen hoito vaahtoruiskutuksella). Se tarkoittaa, että sairaaseen laskimoon ruiskutetaan ultraääniohjauksessa vaahdotettua lääkeainetta. Lääkevaahto aiheuttaa voimakkaan reaktion hoidettavaan suoneen, mikä johtaa sen vähittäiseen arpeutumiseen ja kuihtumiseen pois.

Jos suonikohjut aiheuttavat runsaasti oireita, voidaan harkita suonikohjuleikkausta.

Suonikohjuleikkauksen kulku

Leikkauksessa viallisen pinnallisen laskimon yhteys syviin laskimoihin suljetaan ja viallinen laskimorunko nyhtäistään pois. Useimmiten leikkaus kohdistuu pitkän pinnallisen laskimorungon laskukohtaan nivusessa tai lyhyen pinnallisen laskimorungon laskukohtaan polvitaipeessa. Samalla poistetaan sivuhaarojen pullistumat. Tavallisesti leikkaus tehdään selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa.

Heti suonikohjuleikkauksen jälkeen jalkaasi vedetään reisipituinen hoitosukka. Se ehkäisee turvotusta ja parantaa verenkiertoa. Hankit hoitosukan itse ennen leikkausta. Hoitohenkilökunta ohjastaa tässä. Hoitosukkaa pidetään ympäri vuorokauden kahden viikon ajan.

Toipuminen suonikohjuleikkauksesta

Leikkauksen jälkeen saat liikuskella kevyesti. Liikkuminen edistää paranemista. Sairausloman tarve on 2-3 viikkoa. Sen jälkeen voit palailla urheiluharrastuksiisi.

Haava-alueella voi esiintyä aluksi sekä turvotusta että arkuutta. Voit vähentää tätä välttämällä pitkään istumista tai seisomista, esimerkiksi pitkät automatkat eivät ole suositeltavia. Jalkoja on hyvä nostaa välillä koholle.

Jalassa voi olla myös mustelmia. Ne häviävät ajan myötä.

Ompeleet ovat yleensä itsestään sulavat, joten niitä ei tarvitse poistaa. Suihkuun voit mennä kahden vuorokauden päästä leikkauksesta ja saunaan haavojen parannuttua, yleensä noin viikon kuluttua.

Ajanvaraus

Varaa aika suonikohjujen hoidon suunnittelua varten verisuonikirurgin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää