Suonikohjuleikkaus

Nykyään valtaosa suonikohjuista voidaan hoitaa ilman leikkausta. Jos suonikohjut kuitenkin aiheuttavat runsaasti oireita, voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkauksessa viallisen pinnallisen laskimon yhteys syviin laskimoihin suljetaan ja viallinen laskimorunko nyhtäistään pois.

Miten suonikohjut oirehtivat?

Suonikohjut aiheutuvat jalkojen pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Tyypillisesti ne näkyvät ulospäin pullistumina ja paksuina sinertävinä pintaverisuonina säärissä ja reisissä. Myös violetin väriset seittimäiset pintasuonet viestivät suonikohjuista.

Suonikohjujen syntyyn liittyy perinnöllinen alttius. Naisilla niitä on elämänsä aikana jopa noin 30 ja miehillä noin 20 prosentilla.

Suonikohjuihin voi liittyä myös jalkojen turvotusta ja särkyä. Yöllä voi olla suonenvetoja. Jotkut kärsivät levottomista jaloista.

Suonikohjujen hoitaminen on tärkeää, sillä pahimmillaan ne voivat aiheuttaa ihomuutoksia ja säärihaavoja. Joskus pinnallisiin kohjuihin voi tulla myös paikallinen verihyytymä eli veritulppa.

Missä tilanteessa kannattaa hakea apua?

Mikäli suonikohjut aiheuttavat huolta tai häiritsevät arkea, kannattaa hakeutua verisuonikirurgille. Ultraäänen avulla paikannetaan kohjut aiheuttavan laskimovajaatoiminnan syyt. Ultraäänitutkimus auttaa lääkäriä päättämään sinulle sopivasta hoitomuodosta.

Jos syynä ovat pintalaskimorunkojen viat, hoidoksi valikoituu useimmiten suonen sisäinen RF-lämpökatetrihoito. Näkyviä kohjuja voidaan hoitaa vaahdottamalla (suonikohjujen hoito vaahtoruiskutuksella). Se tarkoittaa, että sairaaseen laskimoon ruiskutetaan ultraääniohjauksessa vaahdotettua lääkeainetta. Lääkevaahto aiheuttaa voimakkaan reaktion hoidettavaan suoneen, mikä johtaa sen vähittäiseen arpeutumiseen ja kuihtumiseen pois.

Jos suonikohjut aiheuttavat runsaasti oireita, voidaan harkita suonikohjuleikkausta.

Suonikohjuleikkauksen kulku

Leikkauksessa viallisen pinnallisen laskimon yhteys syviin laskimoihin suljetaan ja viallinen laskimorunko nyhtäistään pois. Useimmiten leikkaus kohdistuu pitkän pinnallisen laskimorungon laskukohtaan nivusessa tai lyhyen pinnallisen laskimorungon laskukohtaan polvitaipeessa. Samalla poistetaan sivuhaarojen pullistumat. Tavallisesti leikkaus tehdään selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa.

Heti suonikohjuleikkauksen jälkeen jalkaasi vedetään reisipituinen hoitosukka. Se ehkäisee turvotusta ja parantaa verenkiertoa. Hankit hoitosukan itse ennen leikkausta. Hoitohenkilökunta ohjastaa tässä. Hoitosukkaa pidetään ympäri vuorokauden kahden viikon ajan.

Toipuminen suonikohjuleikkauksesta

Leikkauksen jälkeen saat liikuskella kevyesti. Liikkuminen edistää paranemista. Sairausloman tarve on 2-3 viikkoa. Sen jälkeen voit palailla urheiluharrastuksiisi.

Haava-alueella voi esiintyä aluksi sekä turvotusta että arkuutta. Voit vähentää tätä välttämällä pitkään istumista tai seisomista, esimerkiksi pitkät automatkat eivät ole suositeltavia. Jalkoja on hyvä nostaa välillä koholle.

Jalassa voi olla myös mustelmia. Ne häviävät ajan myötä.

Ompeleet ovat yleensä itsestään sulavat, joten niitä ei tarvitse poistaa. Suihkuun voit mennä kahden vuorokauden päästä leikkauksesta ja saunaan haavojen parannuttua, yleensä noin viikon kuluttua.

Ajanvaraus

Varaa aika suonikohjujen hoidon suunnittelua varten verisuonikirurgin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää