Kolerarokote
Kolerarokote antaa suojan saastuneen juoman tai ruuan kautta tarttuvaa vakavaa suolistoinfektiota vastaan. Rokote on tarpeen, jos matkustat alueille, joissa koleraa esiintyy jatkuvasti, etenkin jos oleilet siellä huonoissa hygieenisissä oloissa. Myös katastrofialueilla työskentelevät tarvitsevat rokotteen.
- Mikä on kolera?
- Koleran esiintymisalueet
- Kolerarokotteen vaikutus ja teho
- Kolerarokotteen antotapa, annosmäärä ja haittavaikutukset
- Kolerarokotteen tarpeellisuus matkailijoille
- Kolerarokotteen hinta
- Koleratartunnat suomalaisilla matkailijoilla
- Koleran ehkäisy: muut tärkeät toimenpiteet
- Varaa aika kolerarokotukseen
Mikä on kolera?
Kolera on Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttama äkillinen suolistoinfektio, joka voi hoitamattomana johtaa nopeaan nestehukkaan ja jopa kuolemaan. Tauti leviää pääasiassa saastuneen veden ja ruuan sekä huonon hygienian välityksellä.
Koleran oireet voivat kehittyä nopeasti, yleensä muutaman tunnin tai päivän kuluessa tartunnasta. Useimmilla oireet ovat lievät. Pienellä osalla kolera aiheuttaa voimakkaan vesiripulin ja oksentelun, joka johtaa vaaralliseen kuivumiseen ilman nesteytyshoitoa.
Koleran esiintymisalueet
Koleraa esiintyy eniten trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, erityisesti Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Karibialla. Köyhimmillä alueilla, joissa vesi- ja käymälähygienia on huono, koleraa voi esiintyä jatkuvasti. Tilanteet, jotka heikentävät veden laatua ja hygieniaa, voivat myös lisätä koleraepidemioiden riskiä. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi luonnonkatastrofit.
Yleisimmät maat ja alueet, joissa koleraa esiintyy jatkuvasti, ovat
- Afrikka: Kongon demokraattinen tasavalta, Mosambik, Nigeria, Somalia, Etelä-Sudan, Tansania, Uganda, Zimbabwe
- Aasia: Bangladesh, Intia, Nepal, Pakistan, Filippiinit, Jemen
- Karibia ja Keski-Amerikka: Haiti, Dominikaaninen tasavalta
- Lähi-itä: Jemen
Kolerarokotteen vaikutus ja teho
Kolerarokote tarjoaa suojan Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttamaa infektiota vastaan. Rokote ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa, vaan se teho on noin 60–85 prosenttia. Suojavaikutus kestää noin kaksi vuotta.
On tärkeää pitää mielessä, että kolerarokote ei korvaa muita ennaltaehkäisytoimenpiteitä. Rokotuksen lisäksi matkailijoiden tulisi noudattaa hyvää hygieniaa, välttää kypsentämättömän tai muuten epäilyttävän ruoan nauttimista ja juoda vain pullotettua vettä.
Kolerarokotteen antotapa, annosmäärä ja haittavaikutukset
Kolerarokote (Dukoral) annetaan suun kautta nestemäisenä liuoksena. Rokotteessa on inaktivoituja kolerabakteereita.
Kolerarokote otetaan kahtena annoksena. 7 vuotta täyttäneet ottavat annokset 1–6 viikon välein. 2–6-vuotiaille lapsille suositellaan useampia kolerarokoteannoksia. Jos oleilet riskialueella pidempään, tehosteannos voi olla tarpeen noin kahden vuoden kuluttua.
Yleensä kolerarokote on hyvin siedetty. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat lievät ruoansulatuskanavan oireet, kuten vatsakipu, ripuli ja pahoinvointi, sekä päänsärky. Vakavat allergiset reaktiot ovat harvinaisia.
Markkinoille on tulossa uusia kolerarokotteita, joiden suositukset voivat poiketa yllä mainitusta.
Kolerarokotteen tarpeellisuus matkailijoille
Kolerarokotetta suositellaan matkailijoille, jotka suuntaavat alueille, joilla koleraa esiintyy. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti:
- Humanitaaristen tehtävien parissa työskentelevät, kuten terveydenhuollon ammattilaiset ja avustustyöntekijät, jotka matkustavat katastrofialueille.
- Matkailijat, jotka vierailevat alueilla, joissa on äskettäin ollut koleraepidemia.
- Henkilöt, jotka viipyvät pitkään kolera-alueilla, erityisesti jos heillä on heikentynyt immuunijärjestelmä.
Kolerarokotteen hinta
Kolerarokotteen hinta Suomessa vaihtelee yleensä 50–80 euron välillä, riippuen siitä, mistä rokote hankitaan. Rokote tulee ottaa vähintään 10 päivää ennen matkaa, jotta elimistö ehtii kehittää riittävän suojan.
Koleratartunnat suomalaisilla matkailijoilla
Suomalaisille matkailijoille koleratartunnan saaminen on erittäin harvinaista. Se johtuu siitä, että koleraa esiintyy pääasiassa sellaisilla alueilla, joihin suomalaiset matkustavat harvoin. Matkailijat myös useimmiten huolehtivat hyvästä hygieniasta. Tartunnat ovat yleensä yksittäisiä tapauksia, jotka liittyvät matkailuun erittäin korkean riskin alueille, joilla on käynnissä koleraepidemia.
Koleran ehkäisy: muut tärkeät toimenpiteet
Rokotuksen lisäksi koleran ehkäisyssä korostetaan hygienian merkitystä. Matkailijoiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin seikkoihin, jotka vähentävät myös muiden suolistoinfektioiden riskiä:
- Juo vain pullotettua tai keitettyä vettä. Käytä sitä myös hampaiden pesuun. Vältä jääpaloja, ellei niiden alkuperää voi varmistaa.
- Syö vain hyvin kypsennettyä ruokaa. Vältä raakoja vihanneksia ja hedelmiä, joita et voi kuoria itse, sekä katukeittiöiden tarjoamaa ruokaa.
- Pese kädet vedellä ja saippualla ennen ruokailua ja WC-käynnin jälkeen. Käytä käsidesiä, jos puhdasta vettä ei ole saatavilla.
Kolera on edelleen vakava terveysuhka monissa kehittyvissä maissa, ja siksi ennaltaehkäisy on avainasemassa. Rokotteen ottaminen, hygienian ylläpitäminen ja puhtaan veden saatavuuden varmistaminen ovat tehokkaimmat keinot taudin ehkäisemiseksi.
Varaa aika kolerarokotukseen
Mikäli olet matkustamassa koleran riskialueille, varaa aika Aavan Matkailuklinikalle kolerarokotteen ottamista varten internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Koleran riskimaihin matkustaville suositellaan matkalääkärin vastaanottoa.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan infektiosairauksien erikoislääkäri Terhi Heinäsmäki. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.