Malarian ehkäisy

Malaria on Plasmodium-alkueläimen aiheuttama kuumetauti, jota esiintyy trooppisilla vyöhykkeillä. Tauti tarttuu hyttysen välityksellä ihmisestä toiseen. Malarian estolääkitys aloitetaan ennen matkaa, jatketaan matkan ajan ja tietyn aikaa sen jälkeen. Malaria-alueilla oleskellessa tulee myös aina suojautua hyttysiltä.

Malarian oireet

Malarian itämisaika hyttysen pistosta oireiden alkuun on yleensä noin 1-2 viikkoa.

Malarian oireet ovat:

 • horkkamainen kuume, joka tulee yhtäjaksoisena tai jaksoittain
 • lihas- ja päänsärky
 • pahoinvointi ja oksentelu
 • yskä
 • ripuli
 • tajunnanhäiriöt

Malaria-alueella matkailleen on aina syytä hakeutua lääkäriin päivystyksellisesti, jos kuume nousee.

Miten malariaa voi ehkäistä?

Kaikille malaria-alueille oleskeville suositellaan hyttyssuojausta (vuodeverkko, hyttyskarkotteet ja vaatetus).

Korkea riskin alueilla malariaa ehkäistään lisäksi lääkkeillä, jotka ovat säännöllisesti otettuina hyvin tehokkaita.

Malarian estolääkitys suojaa falciparum-malarialta ja sen aiheuttamilta vakavilta komplikaatioilta. Aava Matkailuklinikan ammattilaisilta saa ajankohtaista tietoa alueista, joilla malarian estolääkitystä suositellaan. 

Aava Matkailuklinikan asiantuntijalääkärit valitsevat sopivan malarialääkkeen. Yksilölliseen valintaan vaikuttavat matkan kesto, matkailijan ikä, mahdollinen raskaus, lääkkeiden vasta-aiheet, krooniset sairaudet ja matkailijan omat toiveet koskien estolääkkeen annosteluväliä, kestoa ja hintaa.

Malarian estolääkitys on tehokasta vain, kun se otetaan säännöllisesti ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Estolääkkeen annoksen suurentaminen yli suositusten ei lisää suojaa, eikä lääkärin määräämää estolääkitystä ole syytä keskeyttää tai muuttaa matkan aikana.

Malarialääkettä ei pääsääntöisesti tule vaihtaa kesken matkan toiseen valmisteeseen muusta syystä kuin haittavaikutuksen takia.

Suojaudu hyönteisiltä

Vaikka estolääkitys on säännöllisesti otettuna erittäin tehokas, sekään ei yksin anna 100 % suojaa. Samanaikaisesti on aina syytä suojautua myös hyttysiltä.

Hyönteiset levittävät useita infektiotauteja. Huomioi seuraavat seikat, kun suojaudut:

 • Käytä hyttyskarkotteita ja ihoa peittäviä vaaleasävyisiä vaatteita hämärässä ja pimeässä.
 • Erilaiset hyttyslajit ovat aktiivisia eri vuorokauden aikoina: toiset pimeällä, toiset hämärän aikaan ja toiset päivälläkin varjoisissa paikoissa. Jotkut niistä viihtyvät maalla, toiset kaupungeissa. Hyttyset voivat välittää monia tauteja. Malariahyttynen ruokailee yleensä iltahämärissä ja aamulla ennen auringonnousua.
 • Tehokkain hyttyskarkote sisältää dietyylitoluamidia (=DEET esim. Hyttysässä+) tai ikaridiinia (Autan). Huom! Lue pakkauksen käyttöohjeet!
 • Karkotteita levittäessäsi varo silmien ja suun seutua ja pese kädet levityksen jälkeen. 
 • Laita karkotetta vaatetuksen ulkopuolelle jäävälle ehjälle iholle. Suojaa erityisesti nilkat (karkotetta voi suihkuttaa myös sukkien päälle).
 • Lapsille (yli 2kk) voi käyttää karkotetta, mutta aikuisen kannattaa levittää se lapsen iholle varoen silmiä ja suun ympäristöä. 
 • Hävitä hyttyset makuutiloista hyttysmyrkkysuihkein ennen nukkumaanmenoa. 
 • Käytä vuoteen yllä hyttysverkkoa, verkon reunat työnnetään patjan alle. Karkotteella (permetriini esim. Biokill) käsitelty verkko on tehokkain. 
 • Ilmastoidussa hotellihuoneessa hyttysiä ei yleensä esiinny, jos ovet ja ikkunat pidetään kiinni. 
 • Itä-Afrikan savanneille suositetaan maastonvärisiä vaatteita (tse-tse kärpäsen varalta). 
 • Punkkialueella suojataan erityisesti jalat vaaleilla housuilla ja sukilla (puntti sukan sisään). Iltaisin tehdään punkkitarkastus ja poistetaan puutiaiset iholta ja vaatteista (tarkasta saumat!) 
 • Osa hyönteisvälitteisistä taudeista on rokotuksin ehkäistäviä ( muun muassa puutiaisaivokuume, keltakuume, japanin aivokuume), toisiin ei ole vielä rokotetta tarjolla ( muun muassa malaria ja denguekuume). Kysy matkailuneuvonnasta tarvitsemistasi rokotteista.

Ajanvaraus ja matkan jälkeiset terveysongelmat

Matkan jälkeisissä terveysongelmissa voit hakeutua trooppisiin tauteihin perehtyneiden lääkäreiden vastaanotolle Aava Matkailuklinikalle.

Varaa aika Aava Matkailuklinikalle puhelimitse 010 380 3838

Voit varata ajan matkailulääkärille myös nettiajanvarauksessamme, valitse erikoisalaksi "matkailulääkäri".

Asiantuntijana palvelukuvauksessa infektiosairauksien erikoislääkäri Anu Kantele.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää