Klamydian tutkiminen ja hoito

Klamydia on yleisin seksitaudeistamme. Sitä tavataan erityisesti nuorten, alle 25-vuotiaiden, keskuudessa. Kolmasosa naisten tartunnoista on alle 20-vuotiailla.

Suomessa ilmoitetaan vuosittain yli 16 000 todettua klamydiatartuntaa (16 790 vuonna 2021). Määrä on viime vuosina ollut jatkuvassa kasvussa. Todellinen määrä on ilmoitettua huomattavasti suurempi, koska moni tartunnan saanut saa hoidon suoraan ilman testejä. Kaikkia tartuntoja ei valitettavasti havaita.

Klamydia on usein oireeton

Naisten klamydiatartunnoista valtaosa ja miesten tartunnoista puolet on oireettomia, mikä mahdollistaa taudin herkän leviämisen seksuaalisesti aktiivisen nuorison keskuudessa. Mikäli klamydia oireilee, ovat oireet usein epämääräisiä. Tyypillisimpiä klamydian oireita ovat virtsankirvely ja virtsatietulehdusoireet, erite virtsaputkesta sekä naisilla ylimääräinen tiputteluvuoto, lisääntynyt valkovuoto ja lievät alavatsakivut.  

Naisilla hoitamaton klamydia voi aiheuttaa munatorviperäistä lapsettomuutta. Miehillä tartunta saattaa edetä lisäkivestulehdukseksi, joka altistaa hedelmällisyysongelmille. 

Klamydia todetaan naisilla helposti emättimen limakalvolta tai kohdunsuulta otettavalla tikkunäytteellä, ja miehillä ensivirtsanäytteestä tai virtsaputkesta. Jos tartunta on mahdollinen nieluun tai peräsuoleen, tulee näistä paikoista ottaa näytteet erikseen. Todettu klamydia hoidetaan antibiooteilla molemmilta osapuolilta samanaikaisesti. Yhdyntää suositellaan vältettävän viikon ajan, ja kondomia käytettävän jälkitarkastukseen asti.

Tavallinen oireeton tai vähäoireinen klamydia hoidetaan yleensä kerta-annoksella antibioottia. Voimakasoireinen tai nielussa tai peräsuolessa todettu tartunta vaatii pidemmän hoidon.

Jälkitarkastus on tarpeen neljä viikkoa antibioottihoidon jälkeen. Jälkitarkastuksen yhteydessä tarkistetaan klamydianäytteen puhtaus sekä kokonaistilanne, eli raskauden ehkäisy, oireet ja suojautuminen jatkossa.

Klamydiatestiin aikaisintaan 5 päivää tartunnasta

Klamydian itämisaika tartunnasta mahdollisiin oireisiin on 1-3 viikkoa. Tippuri voi alkaa oireilla jo nopeammin. Klamydiatesti muuttuu positiiviseksi  5 päivää tartunnan jälkeen. Tätä aiemmin ei testausta kannata tehdä.

Nuorten kannattaa hakeutua klamydiatestiin säännöllisesti, esimerkiksi vuosittain, koska

  • klamydia on nuorten keskuudessa hyvin yleinen
  • klamydia on helposti hoidettavissa antibioottikuurilla
  • hoitamaton klamydia altistaa oireettomanakin lapsettomuuteen ja munatorvivaurioihin.

Klamydianäyte on syytä ottaa aina kun kumppani vaihtuu, jommallakummalla on ollut ulkopuolisia suhteita tai jos ilmenee klamydiaan viittaavia oireita, kuten ylimääräistä vuotoa, vatsakipuja, virtsavaivoja tai lapsettomuutta.

Ajanvaraus

Varaa aika esimerkiksi yleislääkärille tai gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää