RSV-rokote

RS-virus (respiratory syncytial virus) aiheuttaa influenssan kaltaisen hengitystieinfektion, jonka oireet voivat vaihdella nuhakuumeesta keuhkokuumeeseen ja hengitysvajaukseen. Tauti voi olla erityisen vakava yli 60-vuotiaille, sekä henkilöille, joilla on jokin perussairaus kuten keuhko- tai sydänsairaus. RS-virusta vastaan on nyt kehitetty rokote.

Mikä on RSV?

RSV on hyvin helposti leviävä hengitysteiden virus. Se voi aiheuttaa alahengitystiesairauden eli infektion keuhkoissa ja muissa hengityselimissä. RSV-hengitystieinfektioita esiintyy yleensä epidemioina talviaikaan.

RSV leviää pisaratartuntana hyvin tehokkaasti esimerkiksi aivastusten kautta ja epäsuorasti käsien tai nenäliinojen välityksellä. 

RSV-tartunnan riskitekijät

Pienillä lapsilla ja vanhuksilla RSV voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen ja ilmatiehyiden tulehduksen eli bronkioliitin. Keuhkokuume ja bronkioliitti voivat johtaa hengitysvaikeuksiin. 

RSV‑infektio voi ilmaantua kaikenikäisille ja aiheuttaa aikuisille yleensä lieviä, flunssankaltaisia oireita. Se voi olla erityisen vakava yli 60-vuotiaalle, sekä henkilölle, jolla on jokin perussairaus, esimerkiksi keuhko- tai sydänsairaus.

RSV-rokote

Aavassa on saatavilla rokote RSV-tautia vastaan. Se on tarkoitettu yli 60‑vuotiaita aikuisille ja suojaa RS‑virukselta. Rokote auttaa elimistön luontaista puolustusjärjestelmää muodostamaan vasta‑aineita ja tietyntyyppisiä valkosoluja, jotka suojaavat RS‑virukselta.

Rokote annetaan kerta-annoksena.

Rokotteen antamisen haittavaikutukset ovat pääasiassa paikallisia (pistoskohdan kipu/aristus) tai lieviä (kuume, päänsärky, lihaskipu, nivelkipu, väsymys).

Varaa aika

Varaa aika RSV-rokotusta varten sairaanhoitajalle nettiajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn