Verkkokalvokirurgiset toimenpiteet

Verkkokalvokirurgisilla toimenpiteillä voidaan korjata silmän pohjassa sijaitsevan verkkokalvon sairauksia. Hoidolla voidaan tilanteesta riippuen palauttaa verkkokalvon normaali toiminta, vähentää oireita tai pysäyttää näön heikentyminen.

Verkkokalvon sairaudet

Verkkokalvon sairauksien oireita ovat erityisesti keskeisen näön hämärtyminen ja viivojen/tekstin vääristyminen.

Lasiais- ja verkkokalvokirurgisesta toimenpiteestä on hyötyä henkilöille, joilla on todettu esimerkiksi näköä haittaava lasiaisen samentuma, ryppykalvo tai makulareikä.

Kirurgisella hoidolla voidaan tilanteesta riippuen palauttaa verkkokalvon normaali toiminta, vähentää oireita tai pysäyttää näön heikentyminen. Lääkärikeskus Aava tarjoaa laadukasta verkkokalvokirurgista leikkaustoimintaa.

Mikä on ryppykalvo?

Ryppykalvolla tarkoitetaan silmän sisäpohjassa olevan valoa aistivan hermokerroksen eli verkkokalvon pinnalle kehittyvää ylimääräistä ohutta arpikalvoa, joka kutistuessaan rypistää verkkokalvoa ja häiritsee näköä.

Tyypillisiä oireita ovat näöntarkkuuden heikentyminen ja viivojen vääristyminen. Ryppykalvo voidaan poistaa kirurgisesti.

Mikä on makulareikä?

Makulareikä on silmän verkkokalvon tarkan näön alueen keskikohtaan joskus kehittyvä reikä, jolloin näkö puuttuu juuri tähtäyspisteestä.

Tavallisia oireita ovat näöntarkkuuden heikentyminen ja kirjainten hyppiminen lukiessa. Leikkaushoidolla makulareikä voidaan saada sulkeutumaan.

Ennen leikkausta

Ennen toimenpidettä tehdään kattava esitutkimus, sisältäen tarvittavat kuvaukset ja mittaukset, jossa arvioimme potilaan tilanteen ja laadimme yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Toimenpiteeseen valmistautumiseksi on tärkeää noudattaa lääkärin antamia ohjeita, kuten lopettaa verenohennuslääkkeiden käyttö ennen toimenpidettä.

Toimenpiteen aikana

Leikkaus suoritetaan aina kokeneen kirurgin toimesta turvallisesti ja huolellisesti, käyttäen nykyaikaisia tekniikoita ja laitteita. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja kestää yleensä noin 30-60 minuuttia.

Leikkauksessa poistetaan silmän sisäosaa täyttävää lasiaishyytelöä ja verkkokalvoa käsitellään mikrokirurgisin välinein. Tarpeen mukaan tehdään myös verkkokalvon laserkäsittelyä sekä laitetaan silmän sisään kaasutäyttö. Kaasua käytetään esimerkiksi makulareiän hoidossa.

Kaihileikkaus voidaan tarvittaessa tehdä samassa toimenpiteessä.

Kotiutuminen ja toipuminen

Kotiutuminen tapahtuu samana päivänä, 1-2 tuntia toimenpiteen jälkeen. Jälkihoitotippoja laitetaan kuukauden ajan.

Jos silmään on laitettu kaasua, on noudatettava myös asentohoitoa yleensä 5-7 päivä ajan. Kaasun läpi näkö on sumea, kunnes kaasu on poistunut, mutta muuten näkö kirkastuu tyypillisesti jo parissa päivässä.

Lääkäri antaa tarkemmat yksilölliset ohjeet asento- ja kotihoitoon.

Mitä palvelu maksaa?

Lasiais- ja verkkokalvokirurgisen toimenpiteen hinta Aavassa on alkaen 3400€. Hinnat vaihtelevat riippuen toimenpiteen laajuudesta ja mahdollisesta kaihileikkauksen yhdistämisestä leikkaukseen.

Missä palvelua toteutetaan?

Verkkokalvokirurgian palvelumme on saatavilla Aava Kampin toimipisteessä Helsingissä. Toimenpiteen tarpeellisuus arvioidaan Aavan verkkokalvosairauksien asiantuntijoiden toimesta ja saat yksilöllisen arvion sairauden ennusteesta ja toimenpiteen hyödystä. Lääkärikeskus Aava on sitoutunut tarjoamaan potilailleen parhaan mahdollisen hoidon ja palvelun. Toipuminen leikkauksesta on yksilöllistä, mutta asiantuntijamme seuraavat potilaita huolellisesti myös toimenpiteen jälkeen.

Ajanvaraus

Voit varata ajan suoraan verkkokalvokirurgisen leikkauksen esitutkimukseen tai vaihtoehtoisesti – jos et ole varma leikkauksen tarpeellisuudesta – silmälääkärin vastaanotolle, jolloin tilanteesi arvioidaan. Tavoitat Aavan asiakaspalvelijat numerosta 010 380 3838.

Verkkokalvokirurgisiin leikkauksiin liittyvät tiedustelut ja ajanvaraus silmäleikkauksen esitutkimukseen myös suoraan Aava Kampin silmäosaston puhelinnumerosta 050 577 2351 (ma-to klo 9-17, pe klo 9-15).

FacebookTwitterLinkedIn