Diabeteshoitaja

Diabeteshoitaja tukee, hoitaa ja ohjaa potilaita yhteistyössä lääkäreiden kanssa ja auttaa sairauden kaikissa vaiheissa. Diabeteshoitajan vastaanotolle voi tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Milloin diabeteshoitajalle?

Kun sinulla on todettu diabetes, lääkärin lisäksi tapaat myös diabeteshoitajan. Hoitaja on sinun yhteyshenkilösi hoidon jatkossa aina silloin, kun sinulla ei ole erityistä tarvetta tavata lääkäriä. 

Diabeteshoitaja auttaa sinua taudin kaikissa vaiheissa ja auttaa suunnittelemaan lääkehoidon lisäksi yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen hoitosuunnitelman. 

Hoidon tavoitteena on aina mahdollisimman hyvä hoitotasapaino, olipa sinulla sitten tyypin 1 diabetes tai tyypin 2 diabetes.

Diabeteshoitaja muun muassa:

  • antaa diabetekseen liittyvää ohjausta
  • opettaa sinulle verensokerin mittauksen (joko manuaalisesti tai FreeStyle Libre -mittauslaitteen avulla) 
  • käy kanssasi läpi diabeetikon ruokavaliosuositukset
  • ohjaa lääkehoidossa (tabletti- tai pistettävä lääkehoito)
  • antaa verenpaine-, painonhallinta- ja kolesteroliohjausta

Tämän lisäksi voit tulla diabeteshoitajan vastaanotolle myös vaikka sinulla ei olisikaan todettu diabetestä, esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • haluat puhua riskeistäsi sairastua diabetekseen
  • verensokeriarvosi ovat kohonneet ja haluat ehkäistä diabeteksen puhkeamista (tyypin 2 diabetes)
  • epäilet, että olet sairastunut diabetekseen

Voit tulla diabeteshoitajan vastaanotolle Aavaan, vaikka hoitosi olisi normaalisti muualla. Diabeteshoitaja vastaanottaa potilaita myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä diabetes?

Diabetes on aineenvaihdunnan häiriöistä johtuva sairaus, jossa veren sokeripitoisuus on kohonnut, koska elimistö ei insuliinin puutteen tai tehottomuuden vuoksi pysty käyttämään ravinnosta saatavaa sokeria polttoaineekseen.

Diabetes jaetaan kahteen päätyyppiin: Tyypin 1 diabetekseen (nuoruusiän diabetes) ja tyypin 2 diabetekseen (aikuistyypin diabetes). Kumpaankin liittyy lisäsairauksien vaara. 

Tyypin 1 diabetestä hoidetaan aina insuliinilla, koska diabeetikon keho ei tuota sitä itse. Tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen voidaan kuitenkin estää tai siirtää myöhemmäksi muuttamalla elämäntapoja terveellisemmiksi.

Ajanvaraus

Varaa aika diabeteshoitajalle nettiajanvarauksesta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää