Diabeteshoitaja

FacebookTwitterLinkedIn

Diabeteshoitaja tukee, hoitaa ja ohjaa potilaita yhteistyössä lääkäreiden kanssa ja auttaa sairauden kaikissa vaiheissa. Diabeteshoitajan vastaanotolle voi tulla myös ilman lääkärin lähetettä.

Milloin diabeteshoitajalle?

Kun sinulla on todettu diabetes, lääkärin lisäksi tapaat myös diabeteshoitajan. Hoitaja on sinun yhteyshenkilösi hoidon jatkossa aina silloin, kun sinulla ei ole erityistä tarvetta tavata lääkäriä. 

Diabeteshoitaja auttaa sinua taudin kaikissa vaiheissa ja auttaa suunnittelemaan lääkehoidon lisäksi yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen hoitosuunnitelman. 

Hoidon tavoitteena on aina mahdollisimman hyvä hoitotasapaino, olipa sinulla sitten tyypin 1 diabetes tai tyypin 2 diabetes.

Diabeteshoitaja muun muassa:

  • antaa diabetekseen liittyvää ohjausta
  • opettaa sinulle verensokerin mittauksen (joko manuaalisesti tai FreeStyle Libre -mittauslaitteen avulla) 
  • käy kanssasi läpi diabeetikon ruokavaliosuositukset
  • ohjaa lääkehoidossa (tabletti- tai pistettävä lääkehoito)
  • antaa verenpaine-, painonhallinta- ja kolesteroliohjausta

Tämän lisäksi voit tulla diabeteshoitajan vastaanotolle myös vaikka sinulla ei olisikaan todettu diabetestä, esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • haluat puhua riskeistäsi sairastua diabetekseen
  • verensokeriarvosi ovat kohonneet ja haluat ehkäistä diabeteksen puhkeamista (tyypin 2 diabetes)
  • epäilet, että olet sairastunut diabetekseen

Voit tulla diabeteshoitajan vastaanotolle Aavaan, vaikka hoitosi olisi normaalisti muualla. Diabeteshoitaja vastaanottaa potilaita myös ilman lääkärin lähetettä.

Mikä diabetes?

Diabetes on aineenvaihdunnan häiriöistä johtuva sairaus, jossa veren sokeripitoisuus on kohonnut, koska elimistö ei insuliinin puutteen tai tehottomuuden vuoksi pysty käyttämään ravinnosta saatavaa sokeria polttoaineekseen.

Diabetes jaetaan kahteen päätyyppiin: Tyypin 1 diabetekseen (nuoruusiän diabetes) ja tyypin 2 diabetekseen (aikuistyypin diabetes). Kumpaankin liittyy lisäsairauksien vaara. 

Tyypin 1 diabetestä hoidetaan aina insuliinilla, koska diabeetikon keho ei tuota sitä itse. Tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen voidaan kuitenkin estää tai siirtää myöhemmäksi muuttamalla elämäntapoja terveellisemmiksi.

Löydä lähin diabeteshoitaja

Ajanvaraus

Varaa aika diabeteshoitajalle nettiajanvarauksesta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa diabeteshoitaja Riitta Linnanmäki-Rinne.

Artikkelit ja tiedotteet
Kuopio_pääkuva/ Lääkärikeskus Aavassa hyvä työilmapiiri syntyy ilosta ja inhimillisyyden sallimisesta
Inhimillisyyden arvostaminen ja lupa vaikuttaa omaan työhönsä – siinä pari tärkeää työhyvinvoinnin kulmakiveä Lääkärikeskus Aavassa. Lämpimästä työilmapiiristään tunnetun Aava Kuopion työntekijät kertovat, millaisista tekijöistä koostuu hyvä tunnelma töissä. Iloinen ja ystävällinen henki välittyy asiakkaille asti.
Lue lisää
Aava Oulun upouusi Aava avaa ovensa asiakkaille 10.2. – Pikkujätti tuo kaupunkiin lastenlääkäripalvelut
Lääkärikeskus Aava avaa uuden toimipisteen Ouluun 10. helmikuuta. Samalla sisaryritys Pikkujätti tuo Ouluun ensimmäisen pelkästään lasten terveyteen erikoistuneen lääkäriaseman. Yhtiö näkee Oulussa valtavan lääkäripalveluiden kasvupotentiaalin niin lapsiperheiden kuin asiantuntijaorganisaatioiden näkökulmasta.
Lue lisää
aava_etusivu_talvi_23/ Liikkumattomuus – työelämän näkymätön uhka, joka maksaa enemmän kuin uskotkaan
Vähäisen liikkumisen haitat ovat kiistattomat ja niiden vaikutus työkykyyn ja sairauspoissaoloihin merkittävä. Ongelman ratkaisemissa tärkeintä on löytää ne, jotka eivät liiku lainkaan ja innostaa heidät liikkumaan. Siihen tarvitaan omakohtaisia positiivisia kokemuksia.
Lue lisää