Reumatologi

Reumatautien kirjo on laaja ja eri reumatauteja on yli sata eikä taudinmääritys ole aina helppoa. Usein potilaan taudinkuva on uniikki. Aavan kokeneet reumatologit tutkivat oireesi tarkasti ja jos oireesi sopivat reumatauteihin, saat sairauteesi lääkityksen, joka parantaa elämänlaatuasi huomattavasti.

Mitä ovat reumataudit?

Tavallisimpiin reumatauteihin kuuluvat:

 • akuutit tai krooniset niveltulehdukset
 • nivelreuma
 • reaktiivinen niveltulehdus
 • selkärankareuma
 • ihopsoriaasiin liittyvä niveltulehdus
 • sidekudostaudit

Reumatologit hoitavat myös kroonista särkyä, kihtiä ja nivelrikkoa.

Reumatautien tutkimus ja hoito kuuluvat sisätautien erikoisalaan. Suurin osa reumatologeista on ensin valmistunut sisätautien erikoislääkäreiksi ja sen jälkeen saanut reumatologian jatkokoulutuksen. Alle 16-vuotiaiden reumataudit hoitaa lastenreumatologi.

Milloin reumatologille?

Kaikilla on silloin tällöin tukirankavaivoja. Aamupainotteinen nivelten liikearkuus ja jäykkyys voi kuitenkin viitata reumatautiin.

Reumatologin arvio on paikallaan, jos:

 • nivelet ovat turvonneet
 • nivelet ovat liikearat
 • epäselvät niveloireet ovat jatkuneet viikkoja
 • kärsit valkosormisuudesta ja/tai lihasoireista

Nivelreuma on yleinen autoimmuunitauti

Nivelreuma voi alkaa missä iässä tahansa, mutta yleisimmin siihen sairastutaan 60-65 vuoden iässä. Kaksi kolmasosaa potilaista on naisia. Suomessa nivelreumaa sairastaa noin 45 000 ihmistä.

Nivelreumassa niveliin kehittyy autoimmuunireaktioon liittyvä tulehdustila, jossa tulehtuneet solut vaurioittavat sairastavan omia kudoksia. Syytä tulehdukseen ei tiedetä.

Nivelreuman ensimmäiset oireet ovat nivelkipu ja -turvotus, johon liittyy aamujäykkyyttä, arkuutta ja turvotusta. Tauti alkaa usein pienistä nivelistä, kuten varpaista ja sormista. Nivelreumalle on tyypillistä symmetrisyys eli oireet esiintyvä samaan aikaan molempien käsien ja jalkojen nivelissä. Tämän lisäksi joillekin nivelreumasta kärsivälle tulee yleensä reumakyhmyjä, raajojen ojentapuolelle. Muita yleisoireita on väsymys, ruokahaluttomuus ja lievä kuumeilu.

Selkärankareuma on tulehduksellinen reumasairaus

Selkärankareuman ensimmäinen oire on vähitellen paheneva alaselkäkipu, joka herättää öisin ja helpottaa päiväaikaan. Osalla potilaista on myös niveltulehduksia ja jänteiden ja nivelsiteiden kiinnityskohtien kiputiloja.

Oireet alkavat lähes aina 20-30 vuoden iässä. Tautia esiintyy sekä miehillä että naisilla. Selkärankareumapotilailla 95 %:lla on perinnöllinen kudostekijä HLA-B27.

Kihti on yleisempi miehillä

Kihti on akuutti niveltulehdus, joka johtuu virtsahapon kiteytymisestä nivelen sisällä. Kihti voi myös kroonistua.

Kihtiä esiintyy länsimaissa 2-3 % aikuisista ja heistä 80-90 % on miehiä. Yleisin sairastumisikä on 60 vuotta. Kihti yleistyy länsimaissa, mikä johtuu muun muassa väestön lihomisesta, lisääntyneestä alkoholinkäytöstä sekä keski-iän noususta.

Akuutti kihtikohtaus herättää usein yöllä ja kipu saavuttaa huippunsa noin vuorokaudessa. Useimmiten kipu oireilee ukkovarpaan tyvessä, jalkaterän muissa nivelissä, nilkassa tai polvessa. Nivel ja sen ympäristö punoittaa, turpoaa ja kuumottaa.

Mitä reumatologin vastaanotolla tapahtuu?

Kun tulet reumatologin vastaanotolle, lääkäri selvittää oireesi tarkasti ja huomioi kaikki reumatautiin viittaavat merkit, kuten turvonneet nivelet ja niiden liikearkuuden. Usein lääkäri määrää myös laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia, jotka auttavat reumatautien diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa sekä lääkehoidon hienosäädössä.

Laboratoriokokeilla tutkitaan tulehdusarvot, kihtiarvot sekä tehdään reumakokeet ja autoimmuunitutkimukset. Kuvantamistutkimuksia ovat muun muassa nivelten röntgenkuvat ja ultraäänitutkimukset sekä magneettitutkimus.

Reumasairauden varhainen toteaminen ja aktiivinen hoito parantavat potilaan elämänlaatua heti taudin alkuvaiheessa ja voi myös estää uhkaavan nivelten tuhoutumisen.

Varhainen ja aktiivinen lääkehoito on nykypäivää

Lääkehoitojen kehitys on vähentänyt sairaalahoidon tarvetta dramaattisesti. Nivelten kortisoni-pistokset ovat tehokas ja turvallinen keino rauhoittaa niveltulehdusta, mutta kroonisissa niveltaudeissa tarvitaan myös pitkäkestoisempia lääkityksiä.

Kroonisissa niveltulehduksissa paras hoito on varhain aloitettu tehokas lääkitys. Reumalääkkeisiin voi liittyä sivuvaikutuksia, mutta tutkimuksissa on todettu, että aktiivisesti hoidetut reumapotilaat voivat paremmin kuin alihoidetut potilaat.

Lääkehoidon lisäksi fysio- ja toimintaterapiaa käytetään reumatautien tukihoitoina ja kuntouksen apuna.

Miten voin valmistautua vastaanottoon?

Reumalääkäriä auttaa, jos otat vastaanotolle mukaan aikaisemmat tutkimustulokset, lääkitykset ja tiedot lääkeaineallergioista. Myös tieto lähisuvun niveltaudeista tai esimerkiksi ihopsoriaasista on reumatologille hyödyllinen.

Reumatologin etävastaanotto

Voit tulla myös reumatologin etävastaanotolle.

Etävastaanotolla saat helposti yhteyden reumatologiin ajasta ja paikasta riippumatta.

Etävastaanotolla voidaan hoitaa useita vaivoja ja oireita ja se soveltuu hyvin myös jo todettujen sairauksien kontrolleihin ja hoidon seurantaan.

Mitkä asiat voidaan hoitaa reumatologin etävastaanotolla?

Reumatologin etävastaanotolla lääkäri voi arvioida mahdollisen tutkimustarpeen oireidesi perusteella ja tehdä lähetteen laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin.

Reumatologin etävastaanotolla voidaan hoitaa muun muassa seuraavia asioita:

Nivel- ja selkäoireiden kartoitus

 • usein jo oireiden perusteella voidaan arvioida, onko syytä epäillä tulehduksellista reumatautia
 • jos reumaepäily herää, niin laboratorio- ja kuvantamistutkimukset voidaan tilata ennen vastaanottokäyntiä

Harvinaisten reumatautien epäily

 • oireina voi olla mm. limakalvojen kuivuminen, poikkeava väsymys, aurinkoihottuma ja muut iho-oireet, valkosormisuus ja lihasoireet

Hoidon seuranta

 • tutkimustulosten analysointi
 • reumalääkityksen hienosäätö ja seurantakokeiden määrääminen ja tulkinta
 • reseptien uusiminen (ei PKV lääkkeitä eli kolmiolääkkeitä)

Mihin etävastaanotto ei sovellu?

 • ensikäynnit esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidossa
 • akuutit hätätilanteet, hengenahdistus, rintakipu sekä voimakasoireiset infektiot tai kiputilat. 
 • keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden määrääminen ja uusiminen
 • lähetteet julkiseen sairaanhoitoon
 • sairausloma
 • ajanvaraus

Ajanvaraus

Varaa aika reumatologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää