Osteoporoosin tutkiminen ja hoito

Osteoporoosi on sairaus, jossa luun kalkkipitoisuus on alentunut ja luunmurtumariski on kasvanut. Ikääntyessä luumassa vähenee tasaisesti ja hoitamattomana osteoporoosi voi aiheuttaa murtumia myös pienten kaatumisten ja tärähdysten yhteydessä. Osteoporoosia tutkitaan luuntiheysmittauksella. Jos epäilet osteoporoosia tai haluat ehkäistä sen syntyä, tule sisätautilääkärimme vastaanotolle. 

Mikä on osteoporoosi?

Osteoporoosi on erityisesti ikääntyneiden sairaus. Osteoporoosi aiheuttaa luun kalkkipitoisuuden alentumista, jolloin myös luunmurtumariski kasvaa.

Luumassa kehittyy huippuunsa 20–30 ikävuoteen mennessä. Ikääntyessä luumassa vähenee tasaisesti, joskin naisilla luumassa pienenee erityisesti vaihdevuosi-iän jälkeen estrogeenitason laskiessa. 

Joskus osteoporoosia edeltää ns. osteopenia, jossa luuntiheys on heikentynyt, mutta ei vielä tiettyjen raja-arvojen yli. Osteoporoosista puhutaan, kun luuntiheysmittauksen tietyt arvot/raja-arvot ylittyvät tai kun sinulla todetaan ns. osteoporoottinen murtuma.

Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Tiedetään, että tietyt tekijät myötävaikuttavat osteoporoosin syntyyn. Saatat kuulua osteoporoosin riskiryhmään, jos:

  • lähisuvussasi on todettu osteoporoosia
  • saat vähän kalsiumia ja D-vitamiinia
  • olet alipainoinen tai sinulla on anoreksia
  • tupakoit
  • käytät runsaasti alkoholia
  • liikut vähäisesti
  • sinulla on tietty lääkitys (esimerkiksi kortisonilääkitys)
  • kuukautisesi ovat olleet pitkäaikaisesti epäsäännölliset
  • sinulla on varhainen menopaussi (kuukautisesi ovat jääneet pois)


Myös jotkut sairaudet voivat aiheuttaa osteoporoosia. Tällaisia ovat muun muassa lisäkilpirauhasen liikatoiminta, hoitamaton keliakia, hyperkortisolismi (Cushingin tauti), tulehdukselliset suolistosairaudet ja testosteronin puutos miehillä.

Miten ehkäiset osteoporoosia?

Voit ehkäistä osteoporoosia huolehtimalla riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista, joko ravinnosta tai lisäravinteista.

Tämän lisäksi säännöllinen luustoa rasittava liikunta (esimerkiksi sauvakävely, juoksu, kuntosaliharjoittelu) ovat tärkeitä luuston hyvinvoinnille.

Myös tupakoinnin ja alkoholin liiallisen käytön välttäminen vähentävät mahdollisuuksiasi sairastua osteoporoosiin.

Mitkä ovat osteoporoosin oireet?

Osteoporoosi ei yleensä aiheuta mitään oireita, vaan sairaus todetaan useasti murtumien yhteydessä. 

Osteoporoottisiksi murtumiksi kutsutaan yleensä rannemurtumia, olkavarsimurtumia, reisiluun kaulan murtumia sekä selkänikamien puristusmurtumia.

Yksi osteoporoosin oireista voi olla pituuden lyhentyminen (vähintään 4 cm) tai selkärangan ryhdin muuttuminen kumaraksi (kyfoosi).

Tutkimusmenetelmänä luuntiheysmittaus

Osteoporoosia tutkitaan luuntiheysmittauksella. Luuntiheysmittaus tehdään DXA-menetelmällä, joka perustuu matalaenergisen röntgensäteen käyttöön. DXA:n aiheuttama sädeannos on pieni.

Tällä hetkellä Lääkärikeskus Aavan toimipisteissä ei tehdä luuntiheysmittauksia, mutta vastaanotolla saat lähetteen ja ohjeistuksen ko tutkimukseen, samalla määritellään laboratoriokokein esimerkiksi kalsium- ja D-vitamiinipitoisuudet. Tämän lisäksi laboratoriokokeilla voidaan selvittää jo todetun osteoporoosin syitä.

Miten osteoporoosia hoidetaan?

Osteoporoosia voidaan hoitaa lääkityksellä, jonka lääkärisi määrää sinulle aina yksilöllisesti. Lääkkeet vaikuttavat luuston kuntoon: ne estävät luun hajoamisen ja lisäävät sen rakentumista. Lääkehoito voidaan määrätä joko tabletti- tai pistoshoitoina.

Tämän lisäksi tukihoidoksi määrätään yleensä kalkki- ja D-vitamiinivalmisteita, joiden annoksen lääkärisi määrittelee otettujen kokeiden perusteella.

Myös fysioterapiaa voidaan käyttää apuna kuntoutuksessa ja osteoporoosin hoidossa.

Vaikka osteoporoosista ei sinällään voi parantua, lääkehoidolla voidaan pysäyttää osteoporoosin eteneminen ja estää mahdolliset murtumat. Erityisesti ikäihmisen elämänlaatuun tämä vaikuttaa merkittävästi.

Ajanvaraus

Varaa aika sisätautilääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää