Klassinen hieronta ja urheiluhieronta

Onko niskahartiaseutu jumissa tai tuntuuko selkä jäykältä? Hieronnasta voi silloin olla apua. Ero klassisen ja urheiluhieronnan välillä on hiuksenhieno: otteet ovat samat, mutta ensimmäinen on laaja-alaisempaa ja hieman lempeämpää. Urheiluhieronnassa voidaan ottaa tarkemmin huomioon urheilevan ihmisen erityistarpeet. Aavassa tarjolla on myös purentalihasten hierontaa.

Yleisimmin hierontaa käytetään kuormituksesta, fyysisistä suorituksista tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun. Hieronnan tavoitteena on tehostaa aineenvaihduntaa, vilkastuttaa verenkiertoa ja rentouttaa lihaksia. Lisäksi hieronnalla on positiivisia vaikutuksia stressiin.  

Klassinen hieronta

Klassisessa hieronnassa lihaksia käsitellään laaja-alaisesti pitkittäin. Klassista hierontaa voidaan käyttää paitsi lihasjännitysten ja kipujen hoidossa, myös stressin ja päänsäryn lievityksessä. Lisäksi se toimii ennen urheilusuoritusta valmistaen kehoa tulevaan koitokseen sekä suorituksen jälkeen rentouttaen lihaksia ja nopeuttaen palautumista.

Urheiluhieronta

Urheiluhieronnassa lihaksia käsitellään poikittain. Liike ei ole yhtä laaja-alaista kuin klassisessa hieronnassa, vaan siinä keskitytään tiettyihin kipupisteisiin. Hierontaotteet sinällään ovat samanlaisia kuin klassisessa hieronnassa. Myös urheiluhierontaa voidaan käyttää ennen ja jälkeen urheilusuorituksen, valmistavana tai palauttavana hoitona. Siinä voidaan ottaa klassista hierontaa tarkemmin huomioon urheilijan treenit sekä meneillään oleva kisakausi.

Kumpi sopii minulle paremmin?

On oikeastaan makukysymys, kumpaa tekniikkaa käytetään. Siitä voidaan päättää vasta vastaanotolle tullessasi, kun olet kertonut hierojalle oireistasi ja toiveistasi hieronnan suhteen. Klassinen hieronta on hieman lempeämpi vaihtoehto, mutta lihasten käsittely on molemmissa yhtä voimakasta.

Hoitokerta kestää 30 tai 45 minuuttia, valintasi mukaan. On myös mahdollista yhdistää kaksi hoitokertaa, jolloin aikaa on 60 tai 90 minuuttia.

Aavassa klassiseen tai urheiluhierontaan voi yhdistää myös purentalihasten hieronnan. Hieroja Annika Kavasella on tähän erikoiskoulutus. Purentalihasten käsittely vie noin 15 minuuttia. Siitä on hyötyä esimerkiksi hampaiden narskuttelijoille, äänityöläisille, niskajumeista kärsiville ja raskaana oleville, koska se rentouttaa myös lantionpohjaa. Lisäksi korona-ajan jatkuva maskin käyttö on lisännyt purentalihasten hieronnan tarvetta.

Miten nopeasti olo helpottuu hieronnalla?

Akuutit kiputilat helpottuvat jo yhdestä hierontakerrasta, mutta yleensä tarvitaan 3-4 hoitokertaa, jotta jumit lievittyvät konkreettisesti. Pitkäaikaiset vaivat vaativat aluksi useita käyntejä tiheästi. Vaivojen ehkäisyssä riittää usein käynti kuukauden välein.

Sopiiko kaikille?

Hieronta sopii niin urheilijoille, arkiliikkujille, kuntoutujille kuin rentoutusta hakeville, ikään katsomatta. Mahdolliset sairaudet kartoitetaan aina ennen hieronnan aloittamista, ja ne otetaan huomioon hierontasuunnitelmassa. Hieronnan yleisimmät esteet ovat tulehdukset, kuume, flunssa, lihasrevähdykset, ruhjevammat, avohaavat, laskimotukos, pahanlaatuinen kasvain, tyrä sekä suurentuneet imurauhaset.

Löydä lähin hieroja

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan koulutetulle hierojalle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää