Sijoiltaan menneen solisluun hoito

Solisluun sijoiltaanmeno johtuu useimmiten kaatumisesta. Lievät vammat voivat parantua ajan myötä itsekseen, vaikeammat hoidetaan tähystysleikkauksella. Kuntoutuminen siitä ottaa aikansa, mutta usein voit palata urheiluharrastusten pariin noin neljän kuukauden päästä tähystyksestä. 

Miksi solisluu menee sijoiltaan?

Solisluun pään vammat syntyvät tyypillisesti kaaduttaessa kyljelleen olkapää edellä, esimerkiksi pyöräillessä. Vamma on yleinen myös jääkiekossa ja kamppailulajeissa. 

Olkalisäke-solisluu- eli AC-nivel voi oireilla myös ilman tapaturmaa. Nivel on altis kulumaan, ja näin voi käydä etenkin voimailulajeja, kuten penkkipunnerrusta, harrastettaessa. Kulumisesta johtuen AC-nivel saattaa alkaa keski-iässä tai myöhemmin kipuilla myös ilman provosoivaa syytä.

Miten sijoiltaan mennyt solisluu oireilee?

Lieväasteisissa vammoissa nivelkapseli turvottaa ja on liikearka noin parin viikon ajan. Tällaiset vammat voivat parantua itsekseen ajan myötä. 

Kantosidettä kannattaa käyttää niin kauan kuin on kipua. Voit lievittää kipua myös kylmällä ja tulehduskipulääkkeillä. Tarvittaessa lääkäri voi pistää niveleen kortisonia. 

Jos solisluun alue on voimakkaasti turvoksissa tai näyttää muuten poikkeavalta, on hakeuduttava heti lääkäriin, jotta vamman vakavuus voidaan arvioida röntgentutkimuksella. Joskus solisluun pää saattaa nousta kokonaan solisluunivelestä, jolloin sitä tukevat nivelsiteet repeävät. Silloin solisluun tähystysleikkaus voi olla aiheellinen.

Mitä solisluun tähystyksessä tapahtuu?

Tuoreissa vammoissa solisluun pää kiinnitetään paikoilleen tähystysleikkauksessa.  Viivästyneissä tilanteissa revenneet nivelsiteet korvataan jännesiirteellä leikkauksen yhteydessä. 

Tähystysleikkaus tehdään aina nukutuksessa. Toimenpide kestää noin 40 minuuttia.

Kotiin pääset saman päivän aikana. Pyydäthän puolisoa tai ystävää hakemaan sinut. Jonkun aikuisen pitää myös viettää seuraava yö luonasi. 

Kantosidettä pidetään neljän viikon ajan kiinnittymisen varmistamiseksi.

Kauanko kuntoutuminen kestää?

Kuntoutumisesi riippuu siitä, mitä leikkauksessa on tehty. Jos kyse on pienestä toimenpiteestä, saat heti alkaa liikutella kättäsi. Töihin voit päästä jo 1-2 viikon päästä, riippuen työnkuvastasi. Jos sinulle on tehty leikkauksen yhteydessä jännesiirre, kuntoutuminen on hitaampaa ja sairausloman tarve pitempi. Kuntoutuksessa tarvitaan usein fysioterapeutin ohjausta.

Jälkitarkastus on keskimäärin neljän viikon kuluttua solisluun tähystysleikkauksesta. Urheiluharrastuksien pariin voit palata lajista riippuen noin neljän kuukauden päästä.

Ajanvaraus

Varaa aika leikkaavalle ortopedille solisluun tähystysleikkaussuunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian, traumatologian ja kirurgian erikoislääkäri Ilkka Moilanen.

FacebookTwitterLinkedIn