Pitkäaikaisen unettomuuden hoito

Pitkäaikainen unettomuus heikentää toiminta- ja työkykyä sekä elämänlaatua. Se myös altistaa monille sairauksille. Onneksi unettomuus on hyvin hoidettavissa. Siksi siihen kannattaa ehdottomasti hakea apua. Uni Aavan kokeneilta, uneen perehtyneiltä lääkäreiltä saat tukea ja ohjausta unettomuuden hoitoon.

Millaista on pitkäaikainen unettomuus?

Unettomuudesta kärsii yli miljoona suomalaista.

Kun unettomuusoireilua esiintyy vähintään kahden kuukauden ajan, puhutaan pitkäaikaisesta unettomuudesta.

Toisaalta oireet saattavat vaihdella kausittain: välillä voi mennä paremmin ja välillä oireilu lisääntyy.

Pitkäaikaisen unettomuuden kriteerit täyttyvät myös, kun oireilua esiintyy toistuvasti.

Unettomuudessa nukahtaminen kestää säännönmukaisesti yli 30 minuuttia tai yöllisiä herätyksiä on vähintään 2-3 kertaa ja/tai uudelleen nukahtaminen kestää yli 30 minuuttia.

Useimmiten ongelmana ovat sekä nukahtamisen vaikeus että heräämiset yöllä.

Mistä unettomuus johtuu?

Unettomuudessa on puhtaimmillaan kyse siitä, että vireystila kohoaa iltaa kohden ja rauhoittuminen hyvään uneen hankaloituu.

Unen aikana esiintyvä korkea vireystila aiheuttaa havahtumisia ja toistuvia heräämisiä. Nukkuja kokee unen olevan pinnallista.

On huomattu, että joillakin ihmisillä on taipumus ja alttius herkkään/huonoon nukkumiseen. Alttius voi esiintyä jo lapsuudesta lähtien tai puhjeta myöhemmällä iällä esimerkiksi voimakkaan tai pitkään jatkuneen stressin myötä.

Alttiuden jatkuessa ihminen ikään kuin juuttuu ”huonon nukkumisen putkeen” ja nukkumisen taito alkaa pikkuhiljaa kadota.

Seurauksena huoli ja ahdistus valtaavat mielen, koska ei taaskaan saa nukutuksi. Kierre on valmis.

Pahimmillaan tilanne voi johtaa masentuneisuuteen sekä työ- ja toimintakyvyttömyyteen.

Mille sairauksille unettomuus altistaa?

Univajeen on todettu altistavan diabetekselle, sepelvaltimotaudille, kohonneelle verenpaineelle, ylipainolle sekä sydän- ja verisuonisairauksille.

Sairastumisvaaran suurenemisen lisäksi unettomuus lisää merkittävällä tavalla onnettomuus- ja tapaturmariskiä.

Toisaalta myös monet krooniset sairaudet altistavat unettomuudelle. Esimerkiksi kipu- ja masennuspotilaat kärsivät usein siitä.

Miten unettomuuden syitä selvitellään?

Liikkeelle lähdetään unettomuuden aiheuttajan tunnistamisesta. Se vaatii huolellista taustaselvittelyä.

Joskus oma kokemus unesta ja sen määrästä voi poiketa oleellisesti todellisuudesta.

Havahtuminen tähän saattaa helpottaa unettomuuteen liittyvää huolta ja ahdistusta.           

Perusteellisen haastattelun ja taustaselvittelyn lisäksi pitkäaikaisen hankalan unettomuuden selvittelyssä on usein perusteltua käyttää objektiivista apuvälinettä, unitutkimusta. Sillä saadaan diagnoosi vahvistettua sekä toisaalta suljettua pois elimelliset unihäiriöt.

Unipolygrafialla eli laajalla unitutkimuksella pystytään laaja-alaisesti diagnosoimaan ja määrittämään erityyppisiä unihäiriöitä ja nukkumiseen liittyviä ongelmia.

Yöpolygrafiaa, suppeaa unitutkimusta, voidaan käyttää, kun oireiden aiheuttajaksi epäillään selkeästi uniapneaa.

Kun unitutkimuksesta saatu tieto yhdistetään oireisiisi, lääkäri paitsi tietää, mitä hoitaa, myös pystyy selvittämään sinulle, mistä huono nukkumisesi johtuu. Se lisää hoidon onnistumisen mahdollisuutta merkittävästi.

Tutkimus kestää yhden yön. Sen aikana saat nukkua kotonasi.

Unettomuuden hoito

Unettomuuden ensisijainen hoito on lääkkeetön hoito. Hyvä unenhuolto, joka perustuu terveellisiin elämäntapoihin ja säännönmukaiseen uni-valverytmiin, luo mahdollisuuden hyvälle unelle.

Toki on tilanteita, jolloin omat konstit avustettunakaan eivät enää riitä. Silloin  tehdään yksilöllinen arvio lääkehoidon tarpeesta sekä huolehditaan riittävästä ja asianmukaisesta hoidon seurannasta.

Pitkäaikaisen unettomuuden hoito perustuu aina suunnitelmalliseen, syynmukaiseen hoitosuositukseen, joka luodaan yhdessä sinun kanssasi.

Uni Aavan uneen perehtynyt lääkäri toimii henkilökohtaisesti tukenasi ja arvioi hoidon etenemistä säännönmukaisesti.

Ajanvaraus

Varaa aika Uni Aavan uneen perehtyneelle lääkärille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää