Uni ja vireys

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa, valvotko tai onko unesi katkonaista? Kärsitkö jatkuvan unettomuuden vuoksi väsymyksestä? Olet ehkä jo kokeillut monenlaisia konsteja nukahtamisen avuksi, mutta ne eivät ole auttaneet? Ei hätää – et ole yksin tilanteen kanssa.

Unettomuuden tai uniongelman tutkiminen

Kaikki alkaa uniongelman tunnistamisesta. Selvitämme uniklinikallamme unettomuuden taustalla olevat todelliset syyt. Pääset nopeasti uneen perehtyneen lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksiin. Asiantuntemus, yksilöllinen kohtaaminen ja laadukkaat tutkimukset takaavat sinulle parhaan mahdollisen hoitotuloksen. Laadimme jokaiselle asiakkaallemme yksilöllisen hoitosuunnitelman, joka varmistaa, ettet jää uniongelman kanssa yksin.

Meillä on pitkäaikainen ja laaja asiantuntemus sekä kokemus unihäiriöiden hoidosta. Unitoiminnastamme vastaa unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto.

Miksi hyvä uni on tärkeää?

Riittävä uni on terveyden ja laadukkaan elämän perusta. Se mahdollistaa paremman työkyvyn, auttaa tekemään parhaat suoritukset ja tuo läsnäoloa.

Jaksaminen syntyy palautumisesta ja onnistunut palautuminen edellyttää hyvänlaatuista unta. Hyvä uni on siis ihmisen fysiologian perusta ja tärkein energian lähde. Toisin kuin joskus ajatellaan, uni ei ole passiivinen olotila, vaan elimistön aktiivista aikaa.

Varaa aikasi unilääkärille näin

Varaa aika lääkärin ensikäynnille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uneen perehtynyt lääkäri. Lääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimuksiin.

Unihoitaja
Unilääkärin vastaanotto

Unihäiriöiden hoito

Unihäiriöitä voi pitää yhtenä kansansairautena, sillä vähintään joka viides suomalainen kärsii pitkäaikaisesta uniongelmasta. Pitkään jatkuneen unettomuuden taustasyyn selvittäminen on hoidon tärkein asia. Unihäiriöitä on yli 80, ja niitä voi esiintyä samanaikaisesti useampi.

CPAP-hoito
Levottomat jalat 
Parasomniat
Pitkäaikaisen unettomuuden hoito
Uniapnea
Univaje

Unitutkimukset

Unihäiriöiden hoito alkaa oireiden selvittelystä ja asiankuuluvasta tutkimisesta. Unipolygrafian eli laajan unitutkimuksen avulla voidaan selvittää monipuolisesti huonon nukkumisen syitä. Yöpolygrafia eli suppea unitutkimus auttaa, kun oireiden taustalla epäillään olevan uniapnea. Hereilläpysymistestiä käytetään esimerkiksi ammattikuljettajien vireystilaa arvioitavissa.

Tutkimuksista saadun tiedon perusteella lääkäri tietää täsmällisesti, mistä vaivasta on kyse. Hän osaa selventämään potilaalle, mistä huono nukkuminen johtuu ja miten tilannetta voidaan hoitaa. Samalla luodaan edellytykset onnistuneelle hoidolle ja paremmalle unelle.

Hereilläpysymistutkimus (MWT)
Laaja unitutkimus
Suppea unitutkimus
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää