CPAP-hoito

Uniapnea on yksi yleisimmistä unihäiriöistä ja sitä sairastaa lähes 1,5 miljoonaa suomalaista. CPAP-hoito eli ylipainehengityshoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan.

Mihin CPAP-hoitoa käytetään?

CPAP-hoito (Continuous Positive Airways Pressure) eli ylipainehengityshoito on hoitomuoto, jota käytetään uniapneaan. Hoitamattomana uniapnea vaikuttaa haitallisesti kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Uniapnean tyypillisiä oireita ovat päiväaikainen väsymys, voimakas kuorsaus, ärtyneisyys ja ongelmat painonhallinnassa. Lisäksi uniapnean on todettu kasvattavan riskiä 2-tyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

CPAP-hoito on Käypä Hoito -suosituksen mukaan ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan.

Millaista CPAP-hoito on?

CPAP-laitetta käytetään nukkumisen aikana. Laite antaa kasvoille asetettavan maskin avulla potilaalle hengitettäväksi tavallista huoneilmaa pienellä ylipaineella, mikä estää hengitysteiden tukkeutumista unen aikana.

CPAP-hoidon hyödyt

CPAP-hoidon hyödyt ovat tyypillisesti hyvin merkittäviä ja usein asiakkaat kokevat merkittävää elämänlaadun parantumista jo lyhyen käytön jälkeen.

Hoito poistaa unen rakennetta rikkovat hengityskatkot ja näin aikaansaa syvemmän, virkistävämmän unen.

Myös sosiaalisesti haittaava kuorsaus loppuu tai vähenee merkittävästi hoidolla.

CPAP-hoidon aloitus ja CPAP-laite

CPAP-hoidon aloituskäynnin tarkoituksena on varmistaa että hoidon aloitus sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Käynnin aikana hoitaja käy kanssasi läpi CPAP-laitteen toiminnan ja yksilölliset säädöt. Lisäksi sinulle ohjataan laitteen sekä lisävarusteiden käyttö.

Nykyaikaiset CPAP-laitteet ovat hiljaisia ja mukautuvat yksilöllisesti käyttäjän hengitykseen. Laitteet ovat kehittyneet vuosien saatossa ja käyttömukavuus on parantunut merkittävästi, minkä lisäksi laitteen koko pienentynyt.

Tärkeä osa CPAP-hoidon aloituskäyntiä on myös oikeanlaisen maskin sovittaminen. Kattavasta maskivalikoimasta löytyy miellyttävä maski jokaiseen nukkuma-asentoon ja kaikille kasvoille.

Käynnin päätteeksi sovitaan jatkokontrollit, jotta saat tarvittavaa tukea hoidon aloitukseen myös käynnin jälkeisinä viikkoina.

CPAP-hoitoon hakeutuminen

Jos sinulla on unitutkimuksessa todettu hoitoa vaativa uniapnea, ja lääkäri on suositellut sinulle hoidoksi CPAP-hoitoa, voit varata ajan hoidon aloitukseen Aavassa. Voit hakeutua Aavaan CPAP-hoidon aloitukseen vaikka unitutkimuksesi on tehty toisessa lääkärikeskuksessa tai julkisessa terveydenhuollossa.

CPAP-hoidon aloituskäynnin hinta koostuu hoitajan vastaanottokäynnistä sekä laitteen ja maskin hinnasta.

Ajanvaraus

Voit varata ajan CPAP-hoidon aloitukseen nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Ajanvaraus

Ajan peruminen tai siirto muuttuu 1.1.2024 alkaen 24 tuntiin ennen varattua aikaa

Ajan voi perua tai siirtää Aavassa 1.1.2024 alkaen aiemman 12 h sijasta 24 h ennen varattua aikaa.
Lue lisää
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää