CPAP-hoito

Uniapnea on yksi yleisimmistä unihäiriöistä ja sitä sairastaa lähes 1,5 miljoonaa suomalaista. CPAP-hoito eli ylipainehengityshoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan.

Mihin CPAP-hoitoa käytetään?

CPAP-hoito (Continuous Positive Airways Pressure) eli ylipainehengityshoito on hoitomuoto, jota käytetään uniapneaan. Hoitamattomana uniapnea vaikuttaa haitallisesti kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Uniapnean tyypillisiä oireita ovat päiväaikainen väsymys, voimakas kuorsaus, ärtyneisyys ja ongelmat painonhallinnassa. Lisäksi uniapnean on todettu kasvattavan riskiä 2-tyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

CPAP-hoito on Käypä Hoito -suosituksen mukaan ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan.

Millaista CPAP-hoito on?

CPAP-laitetta käytetään nukkumisen aikana. Laite antaa kasvoille asetettavan maskin avulla potilaalle hengitettäväksi tavallista huoneilmaa pienellä ylipaineella, mikä estää hengitysteiden tukkeutumista unen aikana.

CPAP-hoidon hyödyt

CPAP-hoidon hyödyt ovat tyypillisesti hyvin merkittäviä ja usein asiakkaat kokevat merkittävää elämänlaadun parantumista jo lyhyen käytön jälkeen.

Hoito poistaa unen rakennetta rikkovat hengityskatkot ja näin aikaansaa syvemmän, virkistävämmän unen.

Myös sosiaalisesti haittaava kuorsaus loppuu tai vähenee merkittävästi hoidolla.

CPAP-hoidon aloitus ja CPAP-laite

CPAP-hoidon aloituskäynnin tarkoituksena on varmistaa että hoidon aloitus sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Käynnin aikana hoitaja käy kanssasi läpi CPAP-laitteen toiminnan ja yksilölliset säädöt. Lisäksi sinulle ohjataan laitteen sekä lisävarusteiden käyttö.

Nykyaikaiset CPAP-laitteet ovat hiljaisia ja mukautuvat yksilöllisesti käyttäjän hengitykseen. Laitteet ovat kehittyneet vuosien saatossa ja käyttömukavuus on parantunut merkittävästi, minkä lisäksi laitteen koko pienentynyt.

Tärkeä osa CPAP-hoidon aloituskäyntiä on myös oikeanlaisen maskin sovittaminen. Kattavasta maskivalikoimasta löytyy miellyttävä maski jokaiseen nukkuma-asentoon ja kaikille kasvoille.

Käynnin päätteeksi sovitaan jatkokontrollit, jotta saat tarvittavaa tukea hoidon aloitukseen myös käynnin jälkeisinä viikkoina.

CPAP-hoitoon hakeutuminen

Jos sinulla on unitutkimuksessa todettu hoitoa vaativa uniapnea, ja lääkäri on suositellut sinulle hoidoksi CPAP-hoitoa, voit varata ajan hoidon aloitukseen Aavassa. Voit hakeutua Aavaan CPAP-hoidon aloitukseen vaikka unitutkimuksesi on tehty toisessa lääkärikeskuksessa tai julkisessa terveydenhuollossa.

CPAP-hoidon aloituskäynnin hinta koostuu hoitajan vastaanottokäynnistä sekä laitteen ja maskin hinnasta.

Ajanvaraus

Voit varata ajan CPAP-hoidon aloitukseen nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää