CPAP-hoito

Uniapnea on yksi yleisimmistä unihäiriöistä ja sitä sairastaa lähes 1,5 miljoonaa suomalaista. CPAP-hoito eli ylipainehengityshoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan.

Mihin CPAP-hoitoa käytetään?

CPAP-hoito (Continuous Positive Airways Pressure) eli ylipainehengityshoito on hoitomuoto, jota käytetään uniapneaan. Hoitamattomana uniapnea vaikuttaa haitallisesti kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Uniapnean tyypillisiä oireita ovat päiväaikainen väsymys, voimakas kuorsaus, ärtyneisyys ja ongelmat painonhallinnassa. Lisäksi uniapnean on todettu kasvattavan riskiä 2-tyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

CPAP-hoito on Käypä Hoito -suosituksen mukaan ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan.

Millaista CPAP-hoito on?

CPAP-laitetta käytetään nukkumisen aikana. Laite antaa kasvoille asetettavan maskin avulla potilaalle hengitettäväksi tavallista huoneilmaa pienellä ylipaineella, mikä estää hengitysteiden tukkeutumista unen aikana.

CPAP-hoidon hyödyt

CPAP-hoidon hyödyt ovat tyypillisesti hyvin merkittäviä ja usein asiakkaat kokevat merkittävää elämänlaadun parantumista jo lyhyen käytön jälkeen.

Hoito poistaa unen rakennetta rikkovat hengityskatkot ja näin aikaansaa syvemmän, virkistävämmän unen.

Myös sosiaalisesti haittaava kuorsaus loppuu tai vähenee merkittävästi hoidolla.

CPAP-hoidon aloitus ja CPAP-laite

CPAP-hoidon aloituskäynnin tarkoituksena on varmistaa että hoidon aloitus sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Käynnin aikana hoitaja käy kanssasi läpi CPAP-laitteen toiminnan ja yksilölliset säädöt. Lisäksi sinulle ohjataan laitteen sekä lisävarusteiden käyttö.

Nykyaikaiset CPAP-laitteet ovat hiljaisia ja mukautuvat yksilöllisesti käyttäjän hengitykseen. Laitteet ovat kehittyneet vuosien saatossa ja käyttömukavuus on parantunut merkittävästi, minkä lisäksi laitteen koko pienentynyt.

Tärkeä osa CPAP-hoidon aloituskäyntiä on myös oikeanlaisen maskin sovittaminen. Kattavasta maskivalikoimasta löytyy miellyttävä maski jokaiseen nukkuma-asentoon ja kaikille kasvoille.

Käynnin päätteeksi sovitaan jatkokontrollit, jotta saat tarvittavaa tukea hoidon aloitukseen myös käynnin jälkeisinä viikkoina.

CPAP-hoitoon hakeutuminen

Jos sinulla on unitutkimuksessa todettu hoitoa vaativa uniapnea, ja lääkäri on suositellut sinulle hoidoksi CPAP-hoitoa, voit varata ajan hoidon aloitukseen Aavassa. Voit hakeutua Aavaan CPAP-hoidon aloitukseen vaikka unitutkimuksesi on tehty toisessa lääkärikeskuksessa tai julkisessa terveydenhuollossa.

CPAP-hoidon aloituskäynnin hinta koostuu hoitajan vastaanottokäynnistä sekä laitteen ja maskin hinnasta.

Ajanvaraus

Voit varata ajan CPAP-hoidon aloitukseen nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää