Unilääkäri

Unilääkäri auttaa laaja-alaisesti eri uniongelmien tunnistamisessa ja hoidossa. Uni Aavan unilääkärit ja muut asiantuntijat ovat Suomen unenhoidon edelläkävijöitä.

Unilääkäri on eri unihäiriöiden (esim. unettomuus, uniapnea, levottomat jalat) ja uneen liittyvien ongelmien tutkimiseen ja hoitoon erikoistunut lääkäri, joka on suorittanut unilääketieteen erityispätevyyden. Hänellä on myös erikoislääkärin tutkinto. Uneen perehtynyt lääkäri sen sijaan on unihäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon perehdytyksen ja koulutuksen saanut lääkäri, jolla ei vielä ole unilääketieteen erityispätevyyttä.

Uni Aavassa toimivat Suomen parhaat unihäiriöiden ja -ongelmien toteamiseen ja hoitoon perehtyneet asiantuntijat, jotka auttavat sinut paremman unen äärelle. Uni Aavassa tehokkaan hoidon lähtökohtana on aina uniongelmien juurisyyn selvittäminen.

Milloin unilääkärille?

Huonoja öitä tulee tilapäisesti jokaiselle, eikä niistä tarvitse huolestua. Jos nukkumisen ongelmat ovat kuitenkin kestäneet yli kaksi kuukautta tai niitä esiintyy toistuvasti vuosittain, kyseessä voi olla unihäiriö.

Pitkäaikaisessa unihäiriössä on kyse sairaudesta, johon potilas tarvitsee unilääkärin apua. Luokiteltuja unihäiriöitä on tunnistettu yli 80, ja niitä voi esiintyä ihmisellä samanaikaisesti useita.

Ajanvaraus unilääkärille on suositeltavaa, kun kohtaat uniongelmia, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämääsi, kuten työkykyysi, mielialaasi ja yleiseen hyvinvointiisi. Aikainen ongelmiin puuttuminen voi parantaa merkittävästi elämänlaatuasi.

Unilääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua erityisesti seuraavissa tilanteissa:

  1. Unettomuus ja nukkumisvaikeudet: Jos sinulla on esimerkiksi vaikeuksia nukahtaa, heräilet usein yöllä, tai koet, että et saa riittävästi lepoa nukkumisesta huolimatta, unilääkäri voi auttaa.
  2. Voimakas kuorsaus ja hengityskatkot unessa: Tämä voi olla merkki uniapneasta, joka on yleinen unihäiriö. Uniapnean hoitamatta jättäminen voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin​​.
  3. Päiväväsymys: Vaikka nukkuisit "tarpeeksi" tunteja, päivittäinen väsymys ja tarve päiväunille voivat olla merkkejä unen laadun puutteesta tai uniapneasta​​.
  4. Levottomat jalat: Jos tunnet sietämätöntä tarvetta liikuttaa jalkojasi nukkumaan mennessäsi tai levossa, saatat kärsiä levottomien jalkojen oireyhtymästä, joka voi häiritä unen saantiasi​​.
  5. Unissakävely tai muut parasomniat: Jos sinulla on taipumusta kävellä unissasi, puhua unissasi tai kokea muita outoja käytösmalleja unen aikana, unilääkäri voi auttaa selvittämään näiden oireiden syitä ja tarjota sopivia hoitokeinoja​​.

Mitä unilääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Riippuen tilanteestasi ja vastaanotolle hakeutumisen syystä, unilääkärin vastaanotolla voi tapahtua seuraavia asioita:

  1. Alkukartoitus: Vastaanotolla unilääkäri keskustelee kanssasi uniongelmistasi/-haasteistasi, oireista, unirutiineista, elintavoista ja mahdollisista muista terveydellisistä seikoista, kuten perussairauksista,​ saadakseen kokonaisvaltaisen käsityksen tilanteestasi sekä uniongelmien vaikutuksesta työ- ja toimintakykyysi.
  2. Unitutkimukset ja muut tutkimukset: Riippuen tilanteestasi unilääkäri voi määrätä sinulle unitutkimuksen (laaja unitutkimus tai suppea unitutkimus), jolla voidaan tunnistaa erilaisia unihäiriöitä, kuten uniapnea tai levottomat jalat​​​​. Unitutkimukset ovat lääkärin apuväline kohti uniongelmista kärsivän potilaan parempaa hoitoa. Pitkäaikaisen unihäiriön syyt ovat yleensä helposti selvitettävissä, koska ne toistuvat joka yö. Toisinaan myös esimerkiksi hemoglobiinin, verensokerin, ferritiinin tai kilpirauhasarvojen tarkistaminen voivat olla tarpeen.
  3. Hoitosuunnitelman laadinta: Vastaanoton ja tutkimusten perusteella unilääkäri laatii sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman. Suunnitelma voi sisältää esimerkiksi elämäntapamuutoksia, lääkitystä tai erityisiä hoitovälineitä (kuten CPAP-hoito uniapneaan).
  4. Seuranta ja tuki: Uni Aavassa et jää koskaan ongelmasi kanssa yksin, vaan hyvä hoidonseuranta on oleellinen osa hoitokokonaisuutta. Hoitosuunnitelman tehokkuus arvioidaan säännöllisesti, ja tarvittaessa hoitoa muokataan tarpeitasi paremmin vastaavaksi. Tavoitteena on, että uniongelmasi ja tätä myöten myös työ- ja toimintakykysi paranevat.

Miten valmistaudun unilääkärin vastaanotolle?

Unilääkärin vastaanotolle kannattaa valmistautua hyvin, jotta saat käynnistä mahdollisimman paljon irti. Ennen vastaanottoa sinun kannattaa kirjata ylös/käydä läpi seuraavat asiat:

  1. Unipäiväkirja: Aloita unipäiväkirjan pitäminen vähintään viikkoa ennen vastaanottokäyntiä. Kirjaa ylös milloin menet nukkumaan ja milloin heräät aamulla. Merkitse myös mahdolliset heräämiset yöllä ja syyt heräämiseen, jos tiedät ne. Arvioi lisäksi unesi laatua.
  2. Terveystiedot: Kerää yhteen kaikki aiemmat terveystietosi ja tutkimustuloksesi, erityisesti jos ne liittyvät uniin tai mahdollisiin unihäiriöitä aiheuttaviin terveydellisiin ongelmiin, kuten kilpirauhasen toimintaan, verenpaineeseen tai diabetekseen.
  3. Lääkitys ja elintavat: Kirjaa ylös kaikki käyttämäsi lääkkeet ja ravintolisät, niiden annostus ja käytön syyt. Ole valmis myös keskustelemaan elintavoistasi, kuten alkoholin ja kofeiinin käytöstä, tupakoinnista, liikuntatottumuksista ja ruokavaliosta, sillä ne voivat vaikuttaa uneen.
  4. Oireet ja huolenaiheet: Mieti etukäteen, mitä uniongelmia tai oireita haluat käsitellä unilääkärin kanssa. Ole valmis kuvailemaan oireitasi yksityiskohtaisesti: millaisia ne ovat, milloin ne alkoivat ja miten ne vaikuttavat päivittäiseen elämääsi.
  5. Kysymykset lääkärille: Tee lista kysymyksistä, joita haluat kysyä unilääkäriltä. Näin varmistat, että saat vastaukset kaikkiin mieltäsi askarruttaviin asioihin.
  6. Muut unihäiriöt perheessä: Jos tiedät perheenjäsenilläsi olevan unihäiriöitä, mainitse tästä myös lääkärillesi, sillä jotkut unihäiriöt voivat olla perinnöllisiä.

Uni Aava on unenhoidon edelläkävijä

Uni Aava on uniterveyden edelläkävijä Suomessa ja tuottaa korkealaatuista unipalvelua yhdistämällä parhaan osaamisen, tutkimukset sekä uusimman teknologian. Täyden palvelun unikokonaisuutemme kuuluvat kaikki oleelliset uneen ja unihäiriöiden hoitoon perustasolla tarvittavat palvelut. Uni Aava löytyy kaikista Suomen Aavoista.

Uniklinikkamme tavoitteena on mahdollisimman nopea, joustava ja perusteellinen, syynmukainen toimintamalli, sillä tiedämme, että potilaat ovat usein kärsineet vuosien ajan uniongelmista.

Unilääkärin etävastaanotto

Unilääkärin vastaanotto onnistuu myös etänä. Laajan unitutkimuksen tuloksia läpikäydessä suosittelemme videovastanottoa tulosten esittelyn mahdollistamiseksi.

Löydä lähin unilääkäri

Ajanvaraus Uni Aavaan

Varaa aika unilääkärin ensikäynnille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uni. Unilääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimuksiin.

Asiantuntijana Uni Aavan vastuulääkäri, unilääkäri, LT, dos. Henri Tuomilehto. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää