

Huonoja öitä tulee tilapäisesti jokaiselle, eikä niistä tarvitse huolestua. Jos nukkumisen ongelmat ovat kestäneet yli kaksi kuukautta tai niitä esiintyy toistuvasti vuosittain, kyseessä voi olla unihäiriö. Pitkäaikaisessa unihäiriössä on kyse sairaudesta, johon potilas tarvitse unilääkärin apua. Luokiteltuja unihäiriöitä on tunnistettu yli 80, ja niitä voi esiintyä ihmisellä samanaikaisesti useita.
Unihäiriöiden oireet ovat moninaisia, ja ne vaihtelevat kognitiivisen toiminnan heikentymisestä rajuihin fyysisiin oireisiin. Unitutkimukset ovat lääkärin apuväline kohti uniongelmista kärsivän potilaan parempaa hoitoa. Pitkäaikaisen unihäiriön syyt ovat yleensä helposti selvitettävissä, koska ne toistuvat joka yö. Tarvittavat tutkimukset ja potilaan elämäntilanteen selvittäminen takaavat parhaan mahdollisen lähtökohdan oikean unihäiriön tunnistamiseen ja hoitoon.
Kun potilas hakeutuu Uni Aavaan, hänelle varataan puoli tuntia kestävä unilääkärin vastaanottoaika. Ensikäynnin tavoitteena on saada yleiskäsitys potilaan uniongelmasta ja arvioida yksilöllisesti, kuinka tilannetta ryhdytään ratkomaan.
Unilääkäri kartoittaa vastaanotolla potilaan uniongelman, mahdollisen lääkityksen sekä muut terveydelliset seikat, kuten perussairaudet. Univaikeuden kartoituksessa huomioidaan oireet, yön kulku, vireystila nukkumisen jälkeen, univaikeuksien kesto ja se, millainen nukkuja potilas on aiemmin ollut. Vastaanotolla on tärkeä käydä läpi myös nukkumisrytmi, iltarutiinit ja miten potilas on ehkä jo yrittänyt ratkoa uniongelmia.
Lääkäri kartoittaa myös potilaan työ- ja toimintakykyä. Mikäli hemoglobiinin, ferritiinin, kilpirauhasarvojen ja verensokerin selvittämisestä on yli puoli vuotta, ensikäyntiin voi kuulua myös näiden arvojen selvittäminen.
Uniklinikalle tulevat potilaat ovat usein kärsineet vuosien ajan uniongelmista. Heillä voi olla lukuisia yhteydenottoja terveydenhuoltoon tältä ajalta. Uniklinikalla tavoitteena on mahdollisimman nopea, joustava ja perusteellinen, syynmukainen toimintamalli.
Uni Aava haluaa olla terveyden edelläkävijä ja tuottaa korkealaatuista unipalvelua yhdistämällä parhaan osaamisen, tutkimukset ja uusimman teknologian. Uni Aavaan hoitoon tuleville potilaille tehdään alkuselvitysten jälkeen lääketieteellinen unitutkimus. Jos potilas tulee erikoislääkärin lähetteellä, voidaan unitutkimus tehdä toisinaan ilman uniklinikan lääkärin ensikäyntiä.
Potilaalle voidaan tehdä laaja tai suppea unitutkimus. Molemmat tutkimukset tehdään potilaan kannalta parhaassa ja luonnollisimmassa paikassa eli potilaan kotona. Tutkimukset kestävät yhden yön.
Uni Aavan hoitaja antaa potilaalle etukäteen unitutkimusohjeet. Hoitaja kiinnittää ja asentaa tutkimukseen tarvittavan laitteiston potilaalle laboratoriossa iltapäivällä. Unitutkimuksen tarkoitus ei ole pyrkiä kuvaamaan täydellisesti potilaan ”normaalia” yötä, vaan tutkimuksella haetaan tietoa siitä, mitä potilaan elimistössä tapahtuu, kun hän nukahtaa. Onnistuneeseen unitutkimukseen riittää yleensä lyhytkin nukahtaminen, joten unitutkimus onnistuu pääsääntöisesti aina.
Potilas tulee unitutkimuksen jälkeen unilääkärin vastaanotolle. Potilas on täyttänyt valmiiksi nukkumistaan ja terveyttään käsittelevän laajan kyselyn. Lääkäri käy potilaan kanssa läpi kyselyn ja unitutkimuksen tulokset, joiden avulla hän pystyy kertomaan potilaalla uniongelman tai -ongelmien syyn.
Lääkäri kiinnittää erityistä huomiota siihen, että potilas saa selkeän käsityksen, mistä univaikeudet johtuvat ja miten niitä voidaan hoitaa.
Lääkäri laatii vastaanotolla potilaan kanssa yksilöllisen hoitosuunnitelman. Suunnitelman tavoitteena on potilaan uniongelman ja siten työ- ja toimintakyvyn parantaminen.
Uni Aavassa et jää yksin ongelmasi kanssa, vaan hyvä hoidonseuranta on oleellinen osa hoitokokonaisuutta.
Varaa aika unilääkärin ensikäynnille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uni. Unilääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimuksiin.