Unilääkärin vastaanotto

Huonoja öitä tulee tilapäisesti jokaiselle, eikä niistä tarvitse huolestua. Jos nukkumisen ongelmat ovat kestäneet yli kaksi kuukautta tai niitä esiintyy toistuvasti vuosittain, kyseessä voi olla unihäiriö. Pitkäaikaisessa unihäiriössä on kyse sairaudesta, johon potilas tarvitse unilääkärin apua. Luokiteltuja unihäiriöitä on tunnistettu yli 80, ja niitä voi esiintyä ihmisellä samanaikaisesti useita.

Unihäiriöiden oireet ovat moninaisia, ja ne vaihtelevat kognitiivisen toiminnan heikentymisestä rajuihin fyysisiin oireisiin. Unitutkimukset ovat lääkärin apuväline kohti uniongelmista kärsivän potilaan parempaa hoitoa. Pitkäaikaisen unihäiriön syyt ovat yleensä helposti selvitettävissä, koska ne toistuvat joka yö. Tarvittavat tutkimukset ja potilaan elämäntilanteen selvittäminen takaavat parhaan mahdollisen lähtökohdan oikean unihäiriön tunnistamiseen ja hoitoon.

Ensimmäinen käynti unilääkärin vastaanotolla

Kun potilas hakeutuu Uni Aavaan, hänelle varataan puoli tuntia kestävä unilääkärin vastaanottoaika. Ensikäynnin tavoitteena on saada yleiskäsitys potilaan uniongelmasta ja arvioida yksilöllisesti, kuinka tilannetta ryhdytään ratkomaan.

Unilääkäri kartoittaa vastaanotolla potilaan uniongelman, mahdollisen lääkityksen sekä muut terveydelliset seikat, kuten perussairaudet. Univaikeuden kartoituksessa huomioidaan oireet, yön kulku, vireystila nukkumisen jälkeen, univaikeuksien kesto ja se, millainen nukkuja potilas on aiemmin ollut. Vastaanotolla on tärkeä käydä läpi myös nukkumisrytmi, iltarutiinit ja miten potilas on ehkä jo yrittänyt ratkoa uniongelmia.

Lääkäri kartoittaa myös potilaan työ- ja toimintakykyä. Mikäli hemoglobiinin, ferritiinin, kilpirauhasarvojen ja verensokerin selvittämisestä on yli puoli vuotta, ensikäyntiin voi kuulua myös näiden arvojen selvittäminen.

Uni Aava on unenhoidon edelläkävijä

Uniklinikalle tulevat potilaat ovat usein kärsineet vuosien ajan uniongelmista. Heillä voi olla lukuisia yhteydenottoja terveydenhuoltoon tältä ajalta. Uniklinikalla tavoitteena on mahdollisimman nopea, joustava ja perusteellinen, syynmukainen toimintamalli.

Uni Aava haluaa olla terveyden edelläkävijä ja tuottaa korkealaatuista unipalvelua yhdistämällä parhaan osaamisen, tutkimukset ja uusimman teknologian. Uni Aavaan hoitoon tuleville potilaille tehdään alkuselvitysten jälkeen lääketieteellinen unitutkimus. Jos potilas tulee erikoislääkärin lähetteellä, voidaan unitutkimus tehdä toisinaan ilman uniklinikan lääkärin ensikäyntiä.

Unitutkimukset omassa sängyssä

Potilaalle voidaan tehdä laaja tai suppea unitutkimus. Molemmat tutkimukset tehdään potilaan kannalta parhaassa ja luonnollisimmassa paikassa eli potilaan kotona. Tutkimukset kestävät yhden yön.

Uni Aavan hoitaja antaa potilaalle etukäteen unitutkimusohjeet. Hoitaja kiinnittää ja asentaa tutkimukseen tarvittavan laitteiston potilaalle laboratoriossa iltapäivällä. Unitutkimuksen tarkoitus ei ole pyrkiä kuvaamaan täydellisesti potilaan ”normaalia” yötä, vaan tutkimuksella haetaan tietoa siitä, mitä potilaan elimistössä tapahtuu, kun hän nukahtaa. Onnistuneeseen unitutkimukseen riittää yleensä lyhytkin nukahtaminen, joten unitutkimus onnistuu pääsääntöisesti aina.

Unitutkimuksen jälkeen

Potilas tulee unitutkimuksen jälkeen unilääkärin vastaanotolle. Potilas on täyttänyt valmiiksi nukkumistaan ja terveyttään käsittelevän laajan kyselyn. Lääkäri käy potilaan kanssa läpi kyselyn ja unitutkimuksen tulokset, joiden avulla hän pystyy kertomaan potilaalla uniongelman tai -ongelmien syyn.

Lääkäri kiinnittää erityistä huomiota siihen, että potilas saa selkeän käsityksen, mistä univaikeudet johtuvat ja miten niitä voidaan hoitaa.

Lääkäri laatii vastaanotolla potilaan kanssa yksilöllisen hoitosuunnitelman. Suunnitelman tavoitteena on potilaan uniongelman ja siten työ- ja toimintakyvyn parantaminen.

Uni Aavassa et jää yksin ongelmasi kanssa, vaan hyvä hoidonseuranta on oleellinen osa hoitokokonaisuutta.

Ajanvaraus

Varaa aika unilääkärin ensikäynnille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uni. Unilääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimuksiin.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää