Suppea unitutkimus

Suppean unitutkimuksen eli yöpolygrafian avulla tutkitaan unenaikaisia hengityshäiriöitä. Suppean unitutkimuksen yleisin löydös on uniapnea, ja tutkimuksella voidaan selvittää myös sen vaikeusaste. 

Uniapnean tyypillisiä oireita ovat kuorsaus, hengityskatkokset, jatkuva heräily, suun kuivuminen, yöhikoilu ja rytmihäiriöt. Se voi aiheuttaa myös aamupäänsärkyä ja väsymystä. 

Mitä tutkimuksessa selvitetään?

Suppeassa unitutkimuksessa rekisteröidään yön ajalta muun muassa hengityksen ilmavirtaus, kuorsaus, hengitysliikkeet rintakehältä ja ylävatsalta, nukkumisasento, happisaturaatio ja sykkeen vaihtelu.

Milloin tutkimusta tarvitaan?

Moni kärsii tietämättään uniapneasta ja toisinaan oireet havaitsee parhaiten puoliso. Mikäli kuorsaa yöllä, kärsii päiväväsymyksestä tai unenaikaisista hengityskatkoksista, oireet kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Lääkäri kirjottaa tarvittaessa lähetteen suppeaan unitutkimukseen.

Uniapnean oireet eivät ole aina selkeitä, vaan sairaus voi oireilla esimerkiksi mielialan muutoksina, muistiongelmina tai lisääntyneenä virtsaamistarpeena öisin. 

Miten tutkimus tehdään?

Suppea unitutkimus tehdään kotona, jolloin potilas voin nukkua tutkimuksen ajan omassa sängyssään. Uni Aavan hoitaja tekee tarvittavat alkuvalmistelut ja opastaa potilasta tutkimuslaitteen käytössä. Rekisteröintilaite toimii automaattisesti, ja potilaan tehtäväksi jää laitteen ja antureiden kiinnittäminen ennen vuoteeseen menoa. 

Tutkimus on kivuton, ja se kestää yhden yön ajan. Potilas voi aamulla riisua tutkimusanturit ja palauttaa tutkimuslaitteen laboratorioon. Hän kuulee tutkimuksen tulokset lääkärin vastaanotolla, jossa tehdään hoitosuunnitelma.

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin ensikäynnille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uni. Lääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimukseen.

Onko sinulla jo lähete? Varaa aika suppeaan unitutkimukseen soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää