Kuorsaus

FacebookTwitterLinkedIn

Kuorsaus voi johtua monista syistä ja hoito määräytyy syyn mukaan. Usein itsehoito riittää, mutta jos kuorsaukseen liittyy heikentynyt unen laatu tai muita terveysongelmia, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen. Kuorsaus voi olla esimerkiksi uniapnean oire. Säännöllisesti esiintyvässä kuorsauksessa onkin elintärkeää poissulkea uniapnea unitutkimuksella.

Kuorsaus on hyvin yleistä: noin 10–15 prosenttia keski-ikäisistä miehistä kuorsaa joka yö riippumatta nukkumisasennosta. Naisilla kuorsaus on jonkin verran harvinaisempaa, mutta ikääntyessä kuorsaus lisääntyy kummallakin sukupuolella. 

Mistä kuorsaus johtuu?

Kuorsausääni syntyy, kun nukahtaessa kurkun seudun lihakset rentoutuvat ja kitalaen pehmeä takaosa ja kielen kudokset painuvat taaksepäin. Kurkku muuttuu veltoksi ja kapeaksi. Tällöin hengitysilma ei mahdu kulkemaan vapaasti. Se saa nielun pehmytkudokset värähtelemään. 

Yleisimpiä syitä siihen, että nukahtaessa käy näin, ovat:

  • Ylipaino. Liiallinen rasvakudos kaulan alueella kaventaa hengitysteitä.
  • Ikääntyminen. Iän myötä nielun kudokset löystyvät ja voivat tukkia hengitystiet.
  • Sukupuoli. Miehillä on rakenteellisesti suurempi riski kuorsaukseen.
  • Nenän tukkoisuus. Allergiat, flunssa tai nenää ahtauttavat rakenteelliset tekijät heikentävät nenähengitystä ja altistavat yhä enemmän suuhengitykselle. 
  • Alkoholi ja lääkkeet. Rauhoittavat lääkkeet ja alkoholi rentouttavat nielun lihaksia, mikä voi pahentaa kuorsausta.
  • Nukkumisasento. Selällään nukkuminen saa kielen ja nielun pehmytkudokset painumaan taaksepäin, mikä voi ahtauttaa hengitysteitä.

Kuorsaus ja uniapnea

Kovaääninen kuorsaus voi olla myös uniapnean oire. Uniapneaa on syytä epäillä, jos kuorsaukseen liittyy hengityskatkoksia, toistuvaa vessassa hyppäämistä öisin, päiväväsymystä, heräilyä tukehtumisen tunteeseen, aamupäänsärkyä tai korkeaa verenpainetta aamuisin.

Uniapnean merkittävin riskitekijä on ylipaino. Miehillä sairaus on yleisempi kuin naisilla, mutta naisten sairastumisriski kasvaa vaihdevuosien jälkeen. Taudin tunnistaminen on erittäin tärkeää, sillä hoitamaton uniapnea on merkittävä työtapaturmien ja liikenneonnettomuuksien riskitekijä. Uniapnealla on myös havaittu olevan selkeä yhteys tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen sydän- ja verisuonisairastavuuteen sekä kuolleisuuteen.

Kuorsaus naisella

Naisilla kuorsaus yleistyy vaihdevuosien jälkeen, kun estrogeenitasot laskevat ja nielun lihasten jäntevyys alkaa heiketä. Myös raskaus voi lisätä kuorsausta. Se johtuu paitsi painonnoususta myös hormonaalisista muutoksista. Usein raskausajan kuorsaaminen häviää synnytyksen jälkeen.

Lapsen kuorsaus

Lapsilla kuorsauksen yleisimpiä syitä ovat

  • suurentuneet nielurisat ja kitarisat, jotka ahtauttavat hengitysteitä 
  • nenän tukkoisuus allergioiden tai flunssan vuoksi
  • ylipaino
  • hengitysteiden rakenteelliset poikkeavuudet

Mikäli lapsi kuorsaa säännöllisesti tai hengitys kuulostaa vaikealta, on suositeltavaa hakeutua lääkärin arvioon. Lapsilla saattaa esiintyä myös uniapneaa.

Yhtäkkiä alkanut kuorsaus

Mikäli kuorsaus alkaa äkillisesti ilman aiempaa taipumusta kuorsata, se voi viitata niin tilapäiseen kuin pysyvämpään muutokseen hengitysteissä tai yleisessä terveydentilassa. Usein syy on vaaraton, mutta joskus yhtäkkiä alkanut kuorsaus voi viestiä vakavammasta ongelmasta.

Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos

  • kuorsaus on jatkuvaa ja voimakasta ilman selvää syytä.
  • siihen liittyy hengityskatkoksia, voimakasta päiväväsymystä tai heräämistä tukehtumisen tunteeseen.
  • kuorsaus yhdistyy muihin oireisiin, kuten verenpaineen nousuun, päänsärkyyn tai keskittymisvaikeuksiin.

Miten lopettaa kuorsaus?

Kuorsaamista voi usein vähentää kotikonstein. Näistä keinoista on monesti apua:

  • Pudota tarvittaessa painoa. Tämä on aina ylipainoisilla ensisijainen hoitomuoto. Pienikin, viiden prosentin painonlasku voi tuottaa merkittävää hyötyä. 
  • Nuku kyljelläsi. Kyljellään nukkuminen estää kielen ja nielun pehmytkudosten painumisen taaksepäin. Tässä apuna voi toimia pienen pallon kiinnittäminen selän puolelle joko yöpukuun tai vyöhön tai uniapneavyön käyttäminen. Silloin kääntyminen selälleen on hankalaa.
  • Vältä alkoholia ja rauhoittavia lääkkeitä erityisesti ennen nukkumaanmenoa.
  • Hoida tukkoinen nenä. Käytä tarvittaessa nenäsumutteita helpottamaan hengitystä. Myös nenäklipsi eli nenänlaajentaja avaa sieraimia ja parantaa ilmanvirtausta nenän kautta, jolloin suun kautta hengittäminen vähenee.
  • Kokeile leukahihnaa tai kuorsaustyynyä. Leukahihna pitää suun kiinni unen aikana ja ohjaa hengitystä nenän kautta, mikä voi vähentää kuorsausta. Tyyny voi auttaa, jos kuorsaus johtuu huonosta nukkuma-asennosta tai selällään nukkumisesta.
  • Lopeta tupakointi. Tupakointi ärsyttää hengitysteitä, turvottaa limakalvoja ja lisää kuorsauksen riskiä.

Kuorsauksen hoito

Jos itsehoitokeinot eivät auta ja kuorsaus jatkuu häiritsevänä, on suositeltavaa hakeutua lääkärin arvioon. Hoito riippuu kuorsauksen syystä. On elintärkeää selvittää unitutkimuksella, onko taustalla uniapnea. 

Ennen kuin pelkän kuorsauksen osalta (uniapnea poissuljettu) aloitetaan aktiivihoitoja, kannattaa keskustella kumppanin kanssa, josko korvatulppien käyttö olisi riittävä ratkaisu sosiaalisesti häiritsevään kuorsaukseen. Tällaisessa tilanteessa myös nukkuminen eri makuuhuoneissa – mikäli mahdollista – saattaa pelastaa parisuhteen.

Varsinaisia hoitovaihtoehtoja ovat

  • Kuorsauskiskot. Kisko työntää alaleukaa eteenpäin, jolloin hengitystiet pysyvät avoimempina ja kuorsaus vähenee. Tehokas kuorsauksen sekä lievän ja keskivaikean uniapnean hoidossa.
  • CPAP-laite. Laite puhaltaa ylipaineistettua ilmaa maskin kautta hengitysteihin estäen niiden ahtautumisen. Käytetään vain uniapneaa sairastavalla potilaalla. 
  • Leikkaushoito. Joissakin yksilöllisissä tapauksissa, kuten suurentuneiden nielurisojen tai nenän rakenteellisten poikkeavuuksien yhteydessä, leikkaus voi olla tarpeen.

Ajanvaraus Aavaan

Jos kuorsaus on kovaa ja jatkuvaa, liittyy hengityskatkoksiin, aiheuttaa päiväväsymystä tai päänsärkyä tai häiritsee merkittävästi parisuhdetta, varaa aika lääkärille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uneen perehtynyt lääkäri. Hän tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimuksiin.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan unilääkäri Henri Tuomilehto. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.