Hereilläpysymistutkimus (MWT)

Mikä on hereilläpysymistutkimus?

Hereilläpysymistutkimuksella (MWT eli Maintenance of Wakefulness Test) selvitetään potilaan päiväaikaista vireyttä ja väsymystä. Nämä voivat vaikuttaa esimerkiksi työkykyyn. Tutkimuksella pystytään selvittämään myös uniapnean hoitona käytettävän CPAP-hoidon tehoa. 

Mitä tutkimuksessa mitataan?

Hereilläpysymistutkimuksessa tutkittavalta mitataan aivosähkökäyrä (EEG), silmien liikkeet (EOG) ja leuanaluslihasten lihasaktiivisuus (EMG). Potilaan vireystilaa tarkkaillaan myös videoseurannan avulla.

Milloin tutkimusta tarvitaan?

Tutkimus auttaa arkea häiritsevän päiväväsymyksen tai nukahtelutaipumuksen selvittelyssä. Sitä voidaan käyttää myös unihäiriöiden diagnoosia tukevana tai hoidon tehoa varmistavana seurantamittauksena. Joillakin aloilla ajoturvallisuutta seurataan lakisääteisesti, ja esimerkiksi ammattilentäjälle tai -autoilijalle tutkimus voi olla osa työkyvyn seurantaa.

Miten tutkimukseen hakeudutaan?

Lääkäri kirjoittaa potilaalle lähetteen tutkimukseen, jonka jälkeen tämä varaa itselleen tutkimusajan Uni Aavasta.

Miten tutkimus tehdään?

Hereilläpysymistutkimus tehdään päivällä, ja se kestää tyypillisesti noin kahdeksasta iltapäiväneljään. Tutkimuksen aikana tehdään neljä enintään 40 minuutin kestoista osarekisteröintiä, joiden aikana tutkittava yrittää pysyä hereillä virikkeettömässä, hämärässä huoneessa.

Tutkimuksessa käytetään samaa laitteistoa kuin laajassa unitutkimuksessa. Aivosähkökäyräantureiden ja videokuvan avulla nähdään reaaliajassa tutkittavan vireystila ja mahdolliset nukahtamiset ja lyhyet torkahdukset. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä, että potilaalle tehdään tutkimusta edeltävänä yönä laaja unipolygrafia.

Miten potilas saa tulokset?

Hereilläpysymistutkimuksen tehnyt erikoislääkäri kirjoittaa tutkimustuloksesta lausunnon. Tutkimukseen lähetteen kirjoittanut lääkäri kertoo tulokset potilaalle.

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin ensikäynnille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Kun varaat aikaa netistä, valitse erikoisalaksi uni. Lääkäri tekee alkukartoituksen ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen tutkimuksiin.

Onko sinulla jo lähete? Varaa aika hereilläpysymistutkimukseen soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Young,Handsome,Businessman,Wearing,Tie,And,Glasses,Standing,Over,Yellow Hyvä työnäkö: osa työergonomiaa ja työssä viihtymistä
Hyvä näkökyky vaikuttaa niin työn tehokkuuteen kuin tekemisen mielekkyyteen. Huono näkeminen sen sijaan voi johtaa työtehon laskuun, heikentää tuottavuutta ja lisätä poissaoloja.
Lue lisää
Menopausal,Mature,Woman,At,Home,With,Laptop,Having,Hot,Flush Vaihdevuodet vaikuttavat työkykyyn: Oireita voi tulla jo nelikymppisenä
Vaihdevuosioireet voivat lisätä poissaloja ja johtaa jopa naisten ennenaikaiseen eläköitymiseen. Jotta näin ei kävisi, apua tulisi hakea työterveyshuollosta heti, kun oireet alkavat haitata työntekoa. Työnantaja voi lisäksi tukea naisia esimerkiksi mahdollistamalla työn tauottamisen hikipuuskan aikana, työtilojen lämmönsäätelyllä sekä hengittävällä työvaatetuksella.
Lue lisää
Covid-19,Vaccinated,African,Man,Showing,Arm,With,Plaster,,Beige,Background Ovatko rokotuksesi ajan tasalla?
Aavan työterveyshoitaja Milena Milinkovic kertaa, mitkä säännölliset ja muut tärkeät rokotteet kannattaa ottaa. Selvitä työnantajaltasi, mitkä rokotteet voit saada työterveyshuollon kautta ja mitä rokotuksia kannattaa harkita omakustanteisesti.
Lue lisää