Nivustyrä

FacebookTwitterLinkedIn

Nivustyrä näkyy pullistumana nivusseudussa. Siihen voi liittyä paineen tunnetta, jomotusta ja epämukavuuden tunnetta. Kun tyrä alkaa haitata arkea, on syytä mennä lääkäriin. Nivustyrän ainoa parantava hoito on leikkaus.

Mikä nivustyrä on?

Nivustyrä syntyy nivusalueelle rakenteellisesti heikkoon kohtaan, kun nivusalueen lihaskalvosto pettää ja vatsaontelon sisältöä työntyy ihon alle. Ulospäin tyrä näkyy pullistumana ihon alla. Yleensä pullistuma häviää maatessa, kun vatsan paine pienenee, tai käsillä painaessa.

Vaiva on varsin yleinen. Noin 20 prosenttia väestöstä saa elämänsä aikana nivustyrän. Valtaosa on miehiä.

Nivustyrän riskitekijät

  • Miessukupuoli. Miehen nivustyrä on huomattavasti yleisempi kuin naisen lihaskalvoston rakenteesta johtuen.
  • Nivusseudun lihas- ja sidekudosrakenteiden yksilölliset, perintötekijöistä johtuvat heikkoudet.
  • Ikääntyminen. Nivustyrän ilmaantuvuus lisääntyy iän myötä, mutta nuorellakin voi olla nivustyrä.

Joskus ihmiset kokevat, että nivustyrä on ilmaantunut voimakkaan ponnistelun seurauksena. Se on mahdollista, mutta tyrää ei synny ilman rakenteellisesti heikkoa kohtaa nivusseudussa.

Nivustyrätyypit

Nivustyrät luokitellaan pääsääntöisesti kahteen tyyppiin.

  • Lateraalinen eli epäsuora nivustyrä. Lateraalisessa nivustyrässä siemennuoran aukko lihaskalvostossa pettää. Vatsaontelon sisältöä (rasvakudosta ja joskus suolenmutkaa) alkaa työntyä pitkin nivuskanavaa kohti kivespussia. Nuoremmilla miehillä tätä tyyppiä esiintyy suhteessa enemmän kuin vanhemmilla miehillä.
  • Mediaalinen eli suora nivustyrä. Mediaalisessa nivustyrässä tyrä pullistuu nivusen lihasten välisestä heikosta kohdasta. Heikko kohta on usein laakeampi ja tyrä on useammin molemminpuolinen.

Reisityrä on oma tyränsä, mutta päältäpäin ei aina pysty erottamaan, onko kyse siitä vai nivustyrästä. Tämä varmistuu vasta leikkauksessa. Reisityrässä heikko kohta on nivussiteen alapuolella, alaraajaan menevien verisuonten vieressä. Reisityrä on naisilla yleisempi kuin miehillä.

Nivustyrän oireet

Nivustyrän oireet ovat miehillä ja naisilla samat. Tyypillisiä oireita ovat

  • paineen, jomotuksen ja epämukavuuden tunne nivusalueella. Liikunta voi tuntua tyrän vuoksi hankalalta.
  • näkyvä pullistuma nivusessa. Pullotus ilmaantuu usein pikkuhiljaa vuosien saatossa, mutta joskus se voi muodostua äkillisestikin. Miehillä kookkaampi tyrä saattaa työntyä kivespussiin. 

Voimakas kipu nivusalueella ilman nivusalueen pullotusta on harvoin tyrän oire. Kivun taustalta löytyy useimmiten jokin muu syy. Esimerkiksi lonkkanivelestä peräisin oleva kipu voi tuntua nivusen alueella.

Voiko nivustyrä olla vaarallinen?

Nivustyrään liittyy pieni, mutta vakava kureutumisen vaara. Kureutumisessa vatsaontelon työntyy suolenmutkaa, joka jää ”nalkkiin” tyrän sisälle, jolloin suolenmutkan verenkierto voi estyä.  Nivusalueella saattaa tuntua voimakasta kipua, eikä kovaksi muuttunutta tyrää saa enää käsin painetuksi sisään. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua välittömästi lääkäriin vuorokauden aikaan katsomatta.

Nivustyrän hoito

Nivustyrä ei parane itsestään esimerkiksi vatsalihastreenillä tai muuten kuntoilemalla. Pientä oireetonta tyrää ei kuitenkaan tarvitse hoitaa. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, kun tyrä haittaa arkea ja sen vuoksi joutuu jättämään asioita tekemättä – tai jos nivusalueen pullistuma aiheuttaa huolta.

Nivustyrän ainoa parantava hoito on nivustyräleikkaus. Tosin jotkut voivat saavat apua tyrävyöstä. Sitä voidaan käyttää tilapäisesti leikkausta odotellessa tai pitempiaikaisesti hyvin iäkkäillä, joille leikkaus ei sovellu riskien vuoksi.

Nivustyräleikkaus

Nivustyräleikkauksessa tyrän sisältö palautetaan vatsaontelon puolelle ja heikko kohta vahvistetaan verkolla. Leikkaus voidaan tehdä avo- tai tähystysleikkauksena. Avoleikkauksessa nivustyrä korjataan tyrän päälle tehtävän haavan kautta. Tähystysleikkauksessa nivustyrä korjataan kamera-avusteisella tekniikalla ”sisäkautta”. 

Leikkaustavan valinta riippuu muun muassa tyrän koosta, perussairauksista, aiemmista vatsanalueen leikkauksista sekä siitä, onko kyseessä uusiutunut tai molemminpuolinen tyrä. Kirurgi arvioi potilaalle parhaiten soveltuvan leikkausmenetelmän.

Erilaiset mustelmat ovat yleisiä tyräleikkausten jälkeen, mutta ne paranevat pääsääntöisesti itsestään. Leikkaushaavat voivat joskus tulehtua ja vaatia antibioottihoitoa. Kipuja on tyypillisesti 1-2 viikkoa, ja pienempiä vihlaisuja leikkausalueella voi tuntua useamman kuukaudenkin ajan. Erityisesti avoleikkaukseen voi liittyä tuntopuutoksia leikkausalueen seudussa, mutta onneksi vain harvoin pitkittyneempää kipua.

Sairauslomalla ollaan yleensä noin 1-2 viikkoa. Kevyt liikunta, kuten kävely, on sallittua heti, mutta ponnistelemista pitää välttää parisen viikkoa.

Nivustyrän uusiutuminen

Joskus harvoin nivustyrä voi leikkaushoidosta huolimatta uusia. Mediaalisissa tyrissä uusimisriski on hieman suurempi, koska heikko alue on laajempi. Myös riski saada tyrä toiselle puolelle on hieman suurentunut, koska rakenne on sama molemmin puolin. 

Jos ensimmäinen leikkaus on tehty tähystyksessä, uusintaleikkaus tehdään avoleikkauksena tai päinvastoin. Tavallisimmin nivustyrä uusii vasta vuosien kuluttua, mutta joskus näin voi käydä aiemminkin. 

Hoitamaton nivustyrä

Tyrä kasvaa ajan kuluessa ja alkaa jossain vaiheessa oirehtia. Tällöin on syytä hakeutua lääkäriin, joka arvioi, onko leikkaus tarpeen heti vai myöhemmin. Lääkäriin menon kanssa ei kannata viivytellä, sillä pienehkö tyrä on helpompi leikata kuin jalkapallon kokoinen tyrä. Isomman leikkauksen jälkeen toipumisaikakin on usein pitempi.

Ajanvaraus Aavaan

Mikäli epäilet nivustyrää ja siitä on sinulle haittaa, varaa aika yleislääkärille tai gastrokirurgille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Voit myös varata ajan suoraan nivustyräleikkauksen tarpeen arviointiin. Aavassa nivustyräleikkauksia tekee gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

Nivustyräleikkauksen hinta määräytyy yksilöllisen leikkaussuunnitelman mukaan. Siihen vaikuttaa muun muassa se, onko kyse avo- vai tähystysleikkauksesta. Voit tiedustella alustavia hintatietoja asiakaspalvelustamme.

Asiantuntijana gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.