Lääkärikeskus Aavassa hyvä työilmapiiri syntyy ilosta ja inhimillisyyden sallimisesta

Kuopio_pääkuva
Inhimillisyyden arvostaminen ja lupa vaikuttaa omaan työhönsä – siinä pari tärkeää työhyvinvoinnin kulmakiveä Lääkärikeskus Aavassa. Lämpimästä työilmapiiristään tunnetun Aava Kuopion työntekijät kertovat, millaisista tekijöistä koostuu hyvä tunnelma töissä. Iloinen ja ystävällinen henki välittyy asiakkaille asti.
FacebookTwitterLinkedIn

Kahvihuoneesta kuuluu naurua ja käytävällä kävelee hymyileviä lääkäreitä ja hoitajia, jotka kyselevät kuulumisia toisiltaan.

Aava Kuopiossa lämmin työilmapiiri välittyy.

Kuopion yksikönjohtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri Tytti Vajannon mukaan hyvä henki näkyy työpaikalla paitsi positiivisena ja iloisena tunnelmana myös konkreettisina sanoina.

”Olen kuullut, että maanantaisin on mukava tulla töihin ja, että työporukalla voisi lähteä pitkällekin reissulle. Minusta se kertoo paljon”, Vajanto sanoo.

Kuopiossa lämpimään ilmapiiriin ovat havahtuneet myös asiakkaat.

”Saamme paljon kultaista palautetta siitä, miten iloisesti ja avuliaasti otamme asiakkaat vastaan. Uskon, että hyvä työilmapiiri ja sen myötä tulevat tyytyväiset työntekijämme ovat ratkaisevassa asemassa siinä, että jaksamme kohdata asiakkaamme lämmöllä ja ymmärtäen.”

Kuopion Aavan hyvä työilmapiiri välittyy työntekijöiden hyväntuulisuutena ja palona oman työn tekemiseen. Kuvassa takana työterveyshoitaja Mervi Lappalainen (vas.) ja työfysioterapeutti Mari Sarvi (oik.), edessä Kuopion yksikönjohtaja ja työterveyslääkäri Tytti Vajanto (vas.) sekä työterveyslääkäri Päivi Turunen (oik.).

Lämmin ilmapiiri kerää positiivista palautetta myös asiakkailta. Asiakkaat arvostavat muun muassa sitä, että heitä on kädestä pitäen autettu vaikeiden vakuutuskiemuroiden kanssa. Kuvassa työterveyshoitaja Mervi Lappalainen.


Inhimillisyys saa näkyä

Vajannon mukaan työpaikan hengestä on tietoisesti pyritty rakentamaan niin hyvä kuin mahdollista.

”Uskon, että yksi merkittävä tekijä positiivisen ilmapiirimme taustalla on se, että meillä jokainen saa olla kokonainen ihminen iloineen ja suruineen. Työhyvinvointiin liittyy koko elämä.”

Vajanto tietää, että esimerkiksi lapsen sairastelut tai muut haasteet ja surut yksityiselämässä heijastuvat töihin.

”Ihminen pitää työssäkin huomioida kokonaisuutena. Meillä kaikesta saa puhua, jos niin haluaa.”

Työfysioterapeutti Mari Sarvi ja työterveyshoitaja Mervi Lappalainen vahvistavat tämän.

”Töissä saa olla oma itsensä, eikä tarvitse laittaa naamiota kasvoilleen. Tunteet saavat näkyä”, naiset toteavat.

Kun työkaverit jakavat myös henkilökohtaisia asioitaan, se luo turvallisen ilmapiirin, jossa jokainen tuntee tulevansa nähdyksi, pohtivat Kuopion aavalaiset. Kuvassa vas. oikealle Mervi Lappalainen, Päivi Turunen ja Tytti Vajanto.

Virheitä ei pelätä ja ristiriitatilanteissa kissa nostetaan pöydälle

Kuopiossa korostuu myös joukkuehenki. Virheitä ja epävarmuutta ei tarvitse hävetä, eikä kaikkea osata tai muistaa. Neuvoa voi kysyä ja sitä annetaan.

”Koen, että olen ammattilaisten ympäröimä. Oli ongelma mikä tahansa, niin aina löytyy joku, jonka kanssa voin heitellä ajatuksia. Se tuo rentoutta”, työterveyslääkäri Päivi Turunen tiivistää.

Työntekijät kertovat, että myös Vajanto näyttää tässä alaisilleen hyvää esimerkkiä.

Tytti Vajannon alaiset kiittelevät esihenkilöään esimerkin näyttämisessä siinä, että neuvoa voi aina kysyä, eikä kaikkea tarvitse muistaa tai osata. Kuvassa Tytti Vajanto (vas.) ja Mari Sarvi (oik.).


Vajannon mukaan Kuopion Aavassa on tehty töitä myös sen eteen, että epäkohdista uskalletaan puhua.

”Aina kaikki ei tietenkään mene ihanteellisesti. Jos jokin hiertää, asia nostetaan kuitenkin nopeasti pöydälle. Niin se ei jää myrkyttämään ilmapiiriä. Kuppikuntia ei ole, vaan kaikki pelaavat yhteen”, Vajanto kertoo.

”Tiimit voivat myös sopia omista käytännöistään ja päättää yhdessä, miten ongelmia ratkotaan”, hän jatkaa.

”Haluamme olla toimialan halutuin työpaikka”

Monet Kuopion aavalaiset ovat tehneet pitkään töitä yhdessä jo ennen Kuopion Aavan perustamista keväällä 2021. Se, että työntekijät tuntevat toisensa jo lähtökohtaisesti vaikuttaa varmasti hyvään työilmapiiriin, Vajanto sanoo.

Aavan maaperään oli hänen mukaansa kuitenkin hyvä laskeutua. Yrityksen arvot edesauttavat ylläpitämään ja kehittämään hyvää työilmapiiriä edelleen jatkossa eteenpäin.

Aavan henkilöstöjohtaja Outi Taivaisen mukaan esimerkiksi Aavan arvo halu ymmärtää ihmistä näkyy hienolla tavalla kuopiolaisten arjessa.

”Mitä enemmän kuuntelemme, kommunikoimme ja otamme toisiamme huomioon, sitä paremmin me kaikki voimme.”

Myös yksi Aavan tärkeimmistä strategisista tavoitteista liittyy työhyvinvointiin.

”Iso tavoitteemme on, että vuonna 2025 olemme alan halutuin työpaikka. Teemme kaikkemme sen eteen”, Taivainen sanoo.

Taivaisen mukaan yksi valittu keino kohti päämäärää on itseohjautuvuus, jota on pilotoitu myös Kuopiossa.

”Töissä on paras olla, kun voimme ratkaista asioita siten kuin parhaaksi näemme. Kun tavoite ja raamit ovat selkeät, niin ihmiset kyllä itse löytävät parhaat keinot päästä niihin”, Taivainen sanoo.

”Toimialamme on perinteisesti kovin hierarkkinen ja paikoitellen sitä edelleen. Se on ymmärrettävää, koska laatu on terveydenhuollossa tärkeintä. Mutta parasta tekemistä ei saavuteta pelkästään säännöillä. Meillä kaikkea ei ole määritelty valmiiksi, vaan jokainen saa käyttää vahvuuksiaan ja omaa persoonaansa.”

Aavassa itseohjautuvuuden uskotaan olevan yksi keino päästä kohti strategista tavoitetta olla toimialan halutuin työpaikka vuonna 2025. Parhaaseen tekemiseen päästään, kun jokainen saa käyttää vahvuuksiaan ja omaa persoonaansa sovittujen raamien puitteissa. Kuvassa Mervi Lappalainen (vas.) ja Tytti Vajanto (oik.).