Keliakia ei aina aiheuta vatsavaivoja – Näin tunnistat ja hoidat keliakian

keliakia
Keliakiaan voi liittyä paitsi vatsaongelmia, myös anemiaa, väsymystä ja selittämätöntä laihtumista. Vaivojen syy kannattaa selvittää, sillä hoitamattomana jylläävä keliakia saattaa jopa vaurioittaa kehoa. Lääkärikeskus Aavan johtava gastroenterologi Jari Koskenpato kertoo, milloin keliakiaa on syytä epäillä ja mitä gluteenittomasta ruokavaliosta on hyvä tietää.
FacebookTwitterLinkedIn

Keliakian oireet?

On yleinen harhaluulo, että keliakiaan liittyy aina vatsaoireita. Vatsan turvotus, kipuilu ja löysä uloste voivat toki kertoa keliakiasta, mutta keliakia on myös hyvin usein oireeton.

Keliakiaa voi olla syytä epäillä, jos: 

 • Kärsit raudanpuutteesta. Keliakia on yleisimpiä syitä raudanpuutteen takana, sillä se heikentää raudan imeytymistä. Keliakian ensimmäinen oire voikin olla raudanpuutteesta johtuva anemia. Keliakia huonontaa muidenkin ravintoaineiden imeytymistä, ja siitä voi puolestaan seurata hyvin monenlaisia oireita, kuten väsymystä ja suorituskyvyn laskua.
 • Sinulle nousee rakkulaista, kutiavaa ihottumaa polviin, kyynärpäihin ja säärten etupuolelle. Keliakia voi aiheuttaa iho-oireita. Silloin puhutaan ihokeliakiasta, ja se on helppo tunnistaa.
 • Laihdut selittämättömästi ja tahtomattasi. Hoitamaton keliakia laihduttaa, koska ravintoaineet eivät imeydy.
 • Et tule raskaaksi, vaikka olet hedelmällisessä iässä. Keliakia heikentää hivenaineiden ja ravinteiden imeytymistä, ja se voi aiheuttaa hedelmättömyyttä.
 • Sinulle puhkeaa yllättäen laktoosi-intoleranssi. Keliakiassa ohutsuolen suolinukka on vaurioitunut, ja se voi johtaa laktoosi-intoleranssiin. Kun suolinukka korjaantuu, myös laktoosi-intoleranssista päästään.
 • Sinulla on vatsavaivoja, joiden syy on epäselvä.

Mistä keliakia johtuu? 

Toisin kuin usein kuvitellaan, keliakia ei ole yliherkkyys tai allergia. Se on tulehdussairaus.

Keliakiassa keho ei siedä vehnän, rukiin ja ohran sisältämää gluteenia. Kun keliaakikko syö gluteenia, hänen kehonsa alkaa muodostaa vasta-aineita omia kudoksiaan kohtaan. Silloin ohutsuolen limakalvo tulehtuu ja suolinukka tuhoutuu.

Kun suolinukka on mennyttä, ravintoaineet eivät enää imeydy kunnolla. Oireet seuraavat siitä. Suolen pinta on tunnoton, joten tulehdus ei aiheuta kipua.

Vatsavaivat kiusaavat – kärsinkö keliakiasta vai jotain muusta?

Kahdella prosentilla suomalaisista on keliakia. Huomattavasti keliakiaa yleisempi syy vatsaoireiden taustalla on ärtyvän suolen oireyhtymä.

Ruis ja vehnä voivat pahentaa ärtyneen suolen oireyhtymään liittyviä vatsaongelmia, sillä ne saattavat esimerkiksi lisätä paksusuolen bakteerien tuottaman suolikaasun määrää. Tällaisessa tilanteessa ruis ja vehnä siis aiheuttavat vatsaongelmia, mutta kyse ei ole keliakiasta. Jos sinulla on epämääräisiä vatsaoireita, kannattaakin käydä lääkärissä selvittämässä, mistä on kyse.

Jos olet yli 50-vuotias ja kärsit uusista vatsaoireista, ulosteessasi on verta, sinulla on nielemisvaikeuksia, jatkuvaa ripulia tai laihdut selittämättömästi, on aina syytä varata aika lääkäriin ja tähystystutkimukseen. Vatsaoireet voivat nimittäin kertoa jostain muustakin sairaudesta.

Miten keliakia todetaan?

Keliakia diagnosoidaan verikokeella. Verestäsi tutkitaan keliakian vasta-aineita, ja keliakiaverikoe on hyvin tarkka.

Joudunko mahalaukun tähystykseen eli gastroskopiaan?

Noin 90 prosentissa tapauksista verikoe riittää, eikä mahalaukun tähystystä eli gastroskopiaa ja ohutsuolen koepalaa tarvita.  

Mahalaukun tähystys tehdään:

 • jos keliakian vasta-ainetaso on verikokeessa keliakian rajalla, eli ei ole varmaa, onko kyseessä keliakia.
 • kun halutaan tarkistaa koepaloilla, missä kunnossa ohutsuolen pinta eli suolinukka on.
 • jos oireiden perusteella on syytä epäillä myös jotain toista sairautta.

Hoitamaton keliakia – mihin se voi johtaa?

Keliakia kannattaa aina hoitaa, sillä hoitamattomana se voi vaurioittaa kehoa. Jos keliakia saa jyllätä kehossa pitkään, se voi:

 • aiheuttaa osteoporoosia, koska luut eivät saa tarvitsemaansa kalsiumia.
 • nostaa maksa-arvoja ja johtaa rasvamaksaan. Keliakiassa elimistöön syntyy aineenvaihduntahäiriö, jossa rasvaa alkaa kertyä maksaan.
 • aiheuttaa hedelmättömyyttä.
 • johtaa anemiaan.
 • aiheuttaa vakavan aliravitsemuksen.
 • lisätä riskiä sairastua ohutsuolen lymfoomaan eli pahanlaatuiseen kasvaimeen, koska ohutsuolessa on jatkuva tulehdus.

Periytyykö keliakia?

Keliakia on perinnöllinen sairaus. Noin 30 prosenttia suomalaisista kantaa geenejä, jotka lisäävät alttiutta sairastua keliakiaan. Suurin osa heistä pysyy kuitenkin terveenä, eikä sairastu keliakiaan.

Keliakian mahdollisuuden voi poissulkea geenitestillä. Geenitesti kannattaa tehdä, jos lähisukulaisellasi on keliakia. Jos sinulla ei ole keliakialle altistavia geenejä, et voi sairastua siihen.

Lapsen keliakia – miten se löytyy?

Lasten keliakian näkyvin oire on yleensä pituuskasvun hidastuminen. Se löytyykin yleensä, kun hitaaseen kasvuun ryhdytään etsimään syytä.

Keliakian hoito?

Keliakia hoidetaan siirtymällä gluteenittomaan ruokavalioon loppuelämäksi. Silloin lautaselta karsitaan pois vehnä, ruis ja ohra.

Oireet helpottuvat muutamassa kuukaudessa gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen, kun suolinukka tervehtyy.

Noin 3–6 kuukauden kuluttua ruokavalion aloittamisesta otetaan myös uusi vasta-ainetesti, josta nähdään, onko gluteenittomuus auttanut.

Gluteeniton ruokavalio – eli mitä keliaakikko voi syödä?

 • Keliaakikko voi syödä kaikkea muuta paitsi gluteenia sisältäviä viljoja. Nykyisin gluteenittomia elintarvikkeita on tarjolla runsaasti. Et siis joudu elämään ilman pastaa ja pullaa. Täysin gluteenittomia oluitakin löytyy.
 • Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja. Kauraa kuitenkin käsitellään usein samoissa tiloissa muiden viljojen kanssa. Silloin siinä voi olla hieman gluteenia. Varminta on valita puhdaskauraa. Se ei ole ollut kosketuksissa gluteeniviljojen kanssa.
 • Muita keliaakikolle sopivia viljoja ovat riisi, tattari, hirssi, kvinoa, maissi, tapioka, amarantti ja teff.

Ryhtyisinkö gluteenittomalle ruokavaliolle varmuuden vuoksi?

Gluteeniton ruokavalio on oikein koostettuna terveellinen. Ilman keliakiadiagnoosia sille ei kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä:

 • gluteenittoman ruokavalion noudattaminen terveellisesti vaatii jonkin verran vaivaa.
 • kuidusta voi tulla pulaa, kun täysjyväviljat jätetään pois. Voi olla helppoa valita lautaselle aina perunamuusia, mutta silloin kärsivät suolistomikrobit, jotka käyttävät kuitua ravinnokseen. Tutkimusten mukaan keliaakikkojen suolistomikrobisto köyhtyy hieman. Se on huono juttu, sillä suolistomikrobit vaikuttavat muun muassa vastustuskykyyn.
 • gluteenittomat elintarvikkeet ovat muita kalliimpia.

Lääke keliakiaan – onko sellainen kehitteillä?

Tällä hetkellä keliakiaan ei ole lääkettä, mutta tulevaisuudessa saattaa olla.

Lääkärikeskus Aava oli vastikään mukana kansainvälisessä lääketutkimuksessa, jonka tulokset olivat lupaavia.

Tutkimuksessa kehitetään lääkettä, jolla voitaisiin sammuttaa gluteenin aiheuttamaa tulehdusta keliaakikon elimistössä. Jos lääke tulee markkinoille, keliaakikko voisi sen avulla syödä jonkin verran gluteenia.

 

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan johtava gastroenterologi Jari Koskenpato.

Artikkelit ja tiedotteet
anemia Anemia – oireet ja hoito
Väsytkö arjen askareissa enemmän kuin ennen? Huimaako sinua ja hakkaako pulssisi tiheään? Oireet voivat kertoa raudanpuutteesta johtuvasta anemiasta. Lääkärikeskus Aavan sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, miten anemiaa hoidetaan ja miten voit välttyä siltä.
Lue lisää
vatsan Turvotus vaivaa? 10 vinkkiä turvotuksen hoitoon!
Vatsan turvotus on yleinen vaiva etenkin istumatyötä tekevillä, ja naiset kärsivät siitä miehiä enemmän. Turvotus tuntuu ikävältä, mutta on yleensä harmitonta. Apua turvotukseen löytyy ruokailun rytmityksestä ja liikunnasta, neuvoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato. Lue 10 kiinnostavaa asiaa turvotuksen syistä ja hoidosta! 
Lue lisää
gastrolääkäri_ravitsemusterapeutti Gastroenterologi ja ravitsemusterapeutti hoitavat vatsavaivoja yhdessä – näin yhteistyö toimii
Terveydenhuollossa on yleistä, että eri asiantuntijat työskentelevät yhdessä potilaan auttamiseksi. Lääkäri luottaa monessa tilanteessa sairaanhoitajaan oikeana kätenään, eikä leikkaustoimenpiteissä kirurgi pärjäisi ilman nukutusta valvovaa anestesialääkäriä. Yhden tärkeän tiimin muodostavat gastroenterologi eli mahavaivojen hoitoon erikoistunut lääkäri sekä ravitsemusterapeutti.
Lue lisää