Verenvuoto raskauden aikana säikäyttää – 8 kysymystä lääkärille

verenvuoto_raskauden_aikana
Alkuraskauden verenvuoto huolestuttaa helposti – onko se merkki keskenmenosta vai jostain muusta? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Vedran Stefanovic muistuttaa, että verenvuoto raskauden aikana ei ole normaalia, tosin hyvin tavallista. Verenvuoto alkuraskaudessa ei liioin aina tarkoita katastrofia.
FacebookTwitterLinkedIn

1. Milloin alkuraskauden verenvuoto voi olla merkki varhaisesta keskenmenosta?

Varhaisen keskenmenon tunnistaa siitä, että verenvuoto on silloin runsasta. Verta voi vuotaa enemmän kuin kuukautisten aikana ja kivut olla kuukautiskipuja pahemmat. Alkuraskauden verenvuoto, jossa on hyytymiä, voi myös kertoa keskenmenosta.

Muista, ettet voi estää uhkaavaa tai käynnissä olevaa, varhaista keskenmenoa mitenkään. Se ei parane eikä pahene levolla, eikä lääkärikään pysty pysäyttämään sitä.

Jos epäilet saaneesi keskenmenon, lääkäriin on silti syytä mennä. Hän tekee sinulle ultraäänitutkimuksen ja selvittää sen jälkeen tarvittaessa verikokeella raskaushormonisi tason. Näin varmistutaan, että kaikki on kunnossa oman terveytesi kannalta.

Varaa tällöin aika Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkärille. Tutustu myös Raskausklinikan palveluihimme.


2. Alkuraskauden verenvuoto – milloin lääkäriin?

Raskauden aikaisen verenvuodon syy kannattaa aina selvittää, jos kyse ei ole nopeasti ohi menevästä, niukasta kiinnittymisvuodosta. Raskauden aikainen verenvuoto on tavallista, muttei normaalia. Verenvuoto ei myöskään tarkoita välttämättä keskenmenoa.

Asiaa ei kannata jäädä murehtimaan yksin, sillä meiltä Aavasta saat apua.

Lääkäri voi tehdä oireistasi riippuen monenlaisia tutkimuksia, kuten normaalin gynekologisen tutkimuksen, ultraäänitutkimuksen, papakokeen ja verikokeita, joiden avulla verenvuodon syy selviää.

3. Kiinnittymisvuoto vai kuukautiset – mitä eroa?

Verenvuoto raskauden alussa on usein kiinnittymisvuotoa. Se on melko yleistä ja koskettaa noin 10–15 prosenttia raskauksista.

Näistä merkeistä erotat, onko alkuraskauden verenvuoto kiinnittymisvuotoa vai kuukautiset:

  • Ajankohta: kiinnittymisvuoto tulee noin kuukautiskierron puolivälissä eli muutama päivä ovulaation jälkeen, kun munasolu on hedelmöittynyt ja kiinnittyy kohdun limakalvoon.
  • Veren määrä: kiinnittymisvuoto on hyvin niukkaa.
  • Veren väri: kiinnittymisvuoto on väriltään vaaleanpunaista toisin kuin kuukautisvuoto, joka on kirkasta tai tummanpunaista.
  • Kesto: kiinnittymisvuoto kestää vain yhdestä kahteen päivää, kun taas kuukautiset kestävät usein kauemmin.

4. Alkuraskauden verenvuoto – mistä muista syistä se voi johtua?

Alkuraskauden verenvuoto voi johtua myös kohdunulkoisesta raskaudesta. Niitä on 1,5 prosenttia raskauksista. Kohdunulkoisessa raskaudessa munasolu on kiinnittynyt jonnekin muualle kuin kohtuun, yleensä munatorveen.

Suuri osa kohdunulkoisista raskauksista aiheuttaa joko verenvuotoa tai vatsakipuja tai molempia.

Kohdunulkoinen raskaus voi keskeytyä itse tai se täytyy keskeyttää joko lääkkeillä tai leikkauksen avulla.

Jos tiedät, että olet raskaana ja sinulla on verenvuotoa, kannattaakin aina käydä lääkärissä selvittämässä syy.


5. Raskaus – mistä kertoo verenvuoto yhdynnän jälkeen?

  • Melko harvinainen syy raskauden aikaiseen verenvuotoon on kohdunkaulan polyyppi eli hyvälaatuinen limakalvon paksuuntuma. Se voi alkaa vuotaa joko spontaanisti tai yhdynnän jälkeen.
  • HPV eli papilloomavirus voi myös aiheuttaa kohdunkaulalle muutoksia ja verenvuotoa. Nämä muutokset ovat nuorella naisella vain harvoin vakavia, joten niistä ei kannata huolestua. Asia tutkitaan papakokeella. Papakoe ei ole haitaksi raskaudelle.
  • Klamydia voi aiheuttaa verenvuotoa raskauden aikana. Klamydia todetaan klamydiatestillä.

6. Keskiraskauden verenvuoto – mistä se johtuu?

  • Tavanomaisin syy keskiraskauden verenvuodolle on etinen istukka. Silloin istukka peittää kohdun kaulakanavan sisäsuun kokonaan tai osittain. Valtaosa etisistä istukoista todetaan jo rakenneultrassa. Etinen istukka aiheuttaa usein verenvuotoa viikoilla 28–30. Verenvuotoon ei liity kipua.
  • Keskiraskauden verenvuoto voi kertoa myös uhkaavasta ennenaikaisesta synnytyksestä. Se tarkoittaa synnytystä ennen 37. raskausviikkoa. Jos verenvuoto johtuu ennenaikaisesta synnytyksestä, siihen liittyy lähes poikkeuksetta supistuksia ja tuntemuksia alavatsalla.
  • Loppuraskaudessa yleisin verenvuodon syy on käynnissä oleva synnytys.

7. Keskiraskauden ja loppuraskauden verenvuoto – milloin lääkäriin?

Verenvuoto raskauden aikana on aina syy mennä lääkäriin.

Mitä pidemmällä raskaus on, sitä pikaisemmin lääkäriin on hyvä ottaa yhteyttä. Vaikka varhaiselle keskenmenolle ei voida tehdä mitään, niin myöhäisemmässä vaiheessa ennenaikainen synnytys voidaan yrittää estää sitomalla kohdunkaula kiinni langalla.

Sikiö voi olla elinkelpoinen jo viikolla 24. Joskus sektio voidaan tehdä jo silloin, jos raskauden jatkaminen uhkaa sikiön tai äidin terveyttä.

8. Verenvuoto raskauden keskeytyksen jälkeen – onko syytä huolestua?

Raskauden keskeytyksen jälkeen verenvuoto voi loppua jo sairaalassa, mutta tiputteluvuoto saattaa jatkua jopa kaksi viikkoa.

Lohduttava tieto on, että raskauden keskeytyksen jälkeen verenvuoto loppuu yleensä itsestään ja kaavinta joudutaan tekemään vain erittäin harvoin. Jos verenvuoto on runsasta tai huolettaa, ota kuitenkin aina yhteys lääkäriin.


Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Vedran Stefanovic.