Minipillerit

Kenelle minipillerit sopivat?

Minipillerit sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Minipillereitä voivat käyttää myös naiset, joilta estrogeeni on kielletty, koska progestiinin eli keltarauhashormonin käyttöön ei liitetä kohonnutta veritulppariskiä. Menetelmän voivat valita veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, aurallista migreeniä sairastavat ja yli 35-vuotiaat tupakoivat naiset. Minipillereitä saa käyttää myös imetyksen aikana lapsivuodeajasta lähtien.

Tuleeko minipillereistä sivuvaikutuksia?

Minipillereiden säännöllinen ottaminen on vielä tärkeämpää kuin yhdistelmäehkäisypillereitä käytettäessä. Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin ilman taukoja, mistä voi seurata sivuoireena kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys ja tiputteluvuodot. Ihon rasvoittuminen on yleistä, minipillereillä ei ole aknea parantavaa vaikutusta toisin kuin yhdistelmäehkäisypillereillä. Toisinaan vuodot voivat myös loppua kokonaan. Tästä ei ole elimistölle haittaa, ja useimmat naiset kokevat vuotojen mahdollisen poisjäännin suorastaan toivottavana. Useimmiten myös kuukautiskivut helpottuvai tai loppuvat minipillereiden käyttäjillä.

Mikäli pillerin unohtelu on ongelma, voidaan käyttää usean vuoden ehkäisytehon antavaa keltarauhashormonikapselia (implantaatti), jonka lääkäri asentaa ihon alle. Suomessa yleisimmin käytetty ehkäisykapseli on etonogestreeliä vapauttava ehkäisykapseli, jonka ehkäisyteho kestää 3 vuotta.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.