Ehkäisy

Raskauden ehkäisymenetelmiä on useita ja jokainen löytää niiden joukosta itselleen sopivan menetelmän. Raskauden ehkäisy kannattaa hoitaa kuntoon aina kun sinulla on aktiivinen seksielämä. Voit tulla raskaaksi jo ensimmäisestä yhdynnästä ja myös vaihdevuosien kynnyksellä raskaus on mahdollinen.

Miten valitaan itselle sopiva ehkäisy?

Ehkäisyn valintaan vaikuttavat elämäntilanteen lisäksi muun muassa ikä, paino, tupakointi, yleinen terveydentila, mahdollinen käytössä oleva säännöllinen lääkehoito sekä lähisuvun sairaudet. Myös kuukautisvuotojen kesto ja määrä sekä mahdolliset kuukautiskivut ohjaavat ehkäisyn valintaa.

Parhaimmillaan oikein valittu raskauden ehkäisy parantaa naisen elämänlaatua ja yleisterveyttä. 

Raskautta voidaan ehkäistä hormonaalisesti, estemenetelmillä (esimerkiksi kondomi), kuparikierukalla tai sterilisaatiolla.

Kierukka- tai kapseliehkäisyn aloitus vaatii yleensä käyntiä gynekologin vastaanotolla, kun taas hormonaalisen ehkäisyn (esimerkiksi e-pillerit) voit saada myös asiaan perehtyneeltä yleislääkäriltä tai gynekologin etävastaanotolla.

Jälkiehkäisyn mahdollisuus on hyvä muistaa esimerkiksi tilanteissa, jossa kondomi on rikkoutunut. Jälkiehkäisyvalmisteita saa ostaa apteekista ilman reseptiä.

Tehokkain jälkiehkäisy on viiden vuorokauden sisällä yhdynnästä asetettu kuparikierukka.

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta. Kaksoisehkäisy on suositeltavaa, jos seurustelusuhde on aluillaan tai sinulla on useita eri kumppaneita.

Kondomi suojaa seksitaudeilta ja samanaikainen hormonaalinen ehkäisy tai kierukkaehkäisy varmistavat yhdessä hyvän ehkäisytehon.

Kaikki gynekologimme ovat perehtyneitä raskauden ehkäisyyn ja osaavat auttaa oikean ehkäisymenetelmän valinnassa.

Nuoren naisen ehkäisy

Nuorten Naisten Aava tarjoaa erityisesti nuorille naisille räätälöityä palvelua ja auttaa sinua löytämään ehkäisymenetelmän, joka vastaa tarpeitasi ja elämäntilannettasi.

Voit tulla neuvontakäynnille ehkäisyneuvojalle tai varata ajan suoraan Nuorten Naisten Aavan gynekologille. Molempien kanssa voit keskustella ehkäisystä luottamuksella ja käsitellä halutessasi muitakin naiseuteen, seksuaalisen identiteettiin tai terveyteesi liittyviä kysymyksiä.

Parhaimmillaan oikein valitusta ehkäisymenetelmästä saat ehkäisysuojan lisäksi terveyshyötyjä ja helpotusta muihinkin oireisiin, kuten kuukautiskipuihin, runsaisiin tai epäsäännöllisiin vuotoihin ja akneen.

Joskus itselle sopivimman ehkäisymenetelmän löytää kokeilun kautta. Me autamme sinua löytämään itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Nuorten Naisten Aavassa 15–25 -vuotiaat saavat alennusta gynekologikäynneistä ja tietyistä tutkimuksista (papakoe ja seksitautitestit).

Ajanvaraus

Voit varata suoraan ajan gynekologeillemme nettiajanvarauksestamme tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Kun kyse on nuoren ehkäisystä, suosittelemme varaamaan ajan ensin ehkäisyn suunnittelukäynnille gynekologille tai hoitajalle nettiajanvarauksen kautta soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Alennushintaiset gynekologikäynnit voit varata Nuorten Naisten Aavan sivujen kautta.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää
rintakipu-sydänlihastulehdus-

Tunnista sydänlihastulehdus: puristavaa rintakipua, väsymystä ja hengenahdistusta

Sydänlihastulehdus voi iskeä flunssan jälkeen. Laukaisijana on usein kuntourheilu puolikuntoisena. Siksi treenikielto flunssaisena on aina aiheellinen. Kardiologian erikoislääkäri Anna-Mari Hekkala kertoo, millaiset oireet on syytä ottaa vakavasti.
Lue lisää
tapio-lehtinen-aava-purjehdus

Merihätään joutunut yksinpurjehtija Tapio Lehtinen oli tiukassa paikassa ilman silmälaseja – näkö korjattiin Aavassa ja seilaamisesta tehtiin taas turvallisempaa

Puolisokeana hätäviestin kirjoittaminen on haastavaa kokeneellekin merenkävijälle. Linssileikkaus Aavassa toi Tapio Lehtiselle mahdollisuuden jättää silmälasit jatkossa kotiin.
Lue lisää