Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy on raskauden ehkäisyn varamenetelmä, jota käytetään varsinaisen ehkäisyn epäonnistuttua tai suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Tehokkain jälkiehkäisy on kuparikierukan asettaminen viiden vuorokauden sisällä yhdynnästä. Jälkiehkäisypillerin teho on yleensä hyvä, kun se otetaan riittävän nopeasti suojaamattomasta yhdynnästä. Jälkiehkäisyn jälkeen on hyvä tulla jälkitarkastukseen, jossa varmistetaan jälkiehkäisyn onnistuneen ja tarvittaessa keskustellaan raskauden ehkäisystä jatkossa.

Jälkiehkäisyn käyttö

Jälkiehkäisy on tarpeen, jos ehkäisy on pettänyt tai sitä ei ole käytetty. Esimerkiksi kondomi voi hajota tai joskus luiskahtaa pois.

Jälkiehkäisy on raskaudenehkäisyn suun kautta otettava varamenetelmä tällaisiin poikkeustilanteisiin.

Jatkuvaksi ehkäisykeinoksi se ei kuitenkaan sovi. Ehkäisyä kannattaa suunnitella ja siitä keskustella jo ennen yhdyntää. Aavan gynekologit opastavat sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan ehkäisymenetelmän.

Milloin jälkiehkäisypilleri pitää ottaa?

Hormonaalinen jälkiehkäisy toimii sitä tehokkaammin, mitä nopeammin se otetaan. Jälkiehkäisypilleri on otettava mielellään 12 tunnin ja viimeistään 72 tunnin sisällä (ulpristaalia sisältävä valmiste 5 vuorokauden sisällä) suojaamattomasta yhdynnästä.

Jälkiehkäisytabletteja saa apteekista ilman reseptiä eikä sen ostamiseen ole nykyään ikärajaa (15 vuoden ikäraja poistui vuonna 2015).

Miten jälkiehkäisypilleri toimii?

Hormonaaliset jälkiehkäisypillerit estävät ovulaation tapahtumisen tai myöhästyttävät sitä.

Saatavilla on valmisteita, jotka sisältävät keltarauhashormonia (NorLevo® ja Postinor®) tai ulipristaalia  (EllaOne®).

Apteekkihenkilökunta auttaa sinua valitsemaan oikean valmisteen.

Jälkiehkäisypillerin teho?

Jälkiehkäisypilleri ei estä varmuudella raskaaksi tuloa ja raskaaksi tulee 1-3 % jälkiehkäisyn käyttäjistä. Siksi raskaustestin teko ja/tai jälkitarkastukseen tuleminen on suositeltavaa.

Jälkiehkäisy ja kuukautiset

Jos jälkiehkäisyn käytön jälkeen seuraavat kuukautisesi myöhästyvät, on syytä tehdä raskaustesti. Myös kohdun ulkopuolisen raskauden mahdollisuus on huomioitava.

Jos seuraavien kuukautistesi vuoto on poikkeavan niukkaa tai kivuliasta, on myös syytä tehdä raskaustesti tai tulla jälkitarkastukseen.

Jos olet joutunut turvautumaan jälkiehkäisyyn, kannattaa käydä myös testauttamassa sukupuolitaudit.

Myös kuparikierukka käy jälkiehkäisystä

Myös kuparikierukan voi asentaa suojaamattoman yhdynnän jälkeen jälkiehkäisynä viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä.

Kierukka toimii jälkiehkäisynä jälkiehkäisypilleriä tehokkaammin ja raskauden ehkäisy on sillä varmistettu myös jatkossa.

Jälkiehkäisy ovulaation aikana

Jälkiehkäisypilleri toimii pääasiallisesti estämällä tai viivyttämällä ovulaatiota. Mikäli alkio on kiinnittynyt jo kohtuun, ei jälkiehkäisystä ole enää hyötyä.

Jos kuukautisesi ovat myöhässä, suosittelemme raskaustestin tekemistä ja/tai jälkitarkastukseen tulemista.

Jälkiehkäisypillerin haitat

Hormonaalisen jälkiehkäisyn haittavaikutuksia voivat olla päänsärky, seuraavien kuukautisten mahdollinen aikaistuminen tai viivästyminen sekä pahoinvointi.

Jälkiehkäisy ei aiheuta pitkäaikaisia vaikutuksia kuukautiskiertoon.

Jälkitarkastukseen Nuorten Naisten Aavaan

Jälkiehkäisyn jälkeen noin kuukauden sisällä kannattaa hakeutua jälkitarkastukseen, jonka yhteydessä varmistutaan jälkiehkäisyn onnistuneen, keskustellaan raskauden ehkäisystä jatkossa ja tehdään sukupuolitautitestaukset tarvittaessa. Jälkitarkastusta suositellaan erityisesti nuoremmille naisille.

Voit tulla jälkitarkastukseen Nuorten Naisten Aavan ehkäisyneuvojalle (kätilö Mari Päiväniemi) tai gynekologille.

Jälkitarkastuksessa asiantuntijamme kohtaavat sinut aina luottamuksellisesti, tukien ja kannustaen pitämään hyvää huolta itsestäsi jatkossakin. Jälkiehkäisyyn ei koskaan suhtauduta tuomitsevasti, vaan jälkiehkäisyn käyttö osoittaa suurta vastuullisuutta tilanteessa, jossa ehkäisy syystä tai toisesta on epäonnistunut.

Nuorten Naisten Aavaan saa aikoja nettiajanvarauksesta myös lyhyellä varoitusajalla. Kun valitset nettiajanvarauksessa erikoisalaksi Nuorten Naisten Aava löydät yhdellä silmäyksellä ehkäisyneuvojan kuin gynekologienkin vastaanottoajat.

Ajanvaraus

Voit varata ajan Nuorten Naisten Aavan ehkäisyneuvojalle tai gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää