Jälkiehkäisy

FacebookTwitterLinkedIn

Ehkäisyä kannattaa aina suunnitella ja siitä keskustella jo ennen yhdyntää

Kondomi voi hajota tai joskus luiskahtaa pois – joskus sellaista ei vain jostain syystä ole käytetty vaikka muutakaan ehkäisyä ei parilla ole. Jälkiehkäisy on raskaudenehkäisyn suun kautta otettava varamenetelmä täläisiin poikkeustilanteisiin varsinaisen ehkäisyn epäonnistuttua tai suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Hormonaalinen jälkiehkäisy toimii sitä tehokkaammin, mitä nopeammin se toteutetaan. Jälkiehkäisy on hoidettava mielellään 12 tunnin ja viimeistään 72 tunnin sisällä (ulpristaalia sisältävällä valmisteella 5vrk sisällä )  suojaamattomasta yhdynnästä.

Myös kuparikierukan voi asentaa suojaamattoman yhdynnän jälkeen jälkiehkäisynä 5 vrk sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Kierukka on jälkiehkäisynä hormonaalista tapaa tehokkaampi ja raskauden ehkäisy on sillä varmistettu myös jatkossa. Seksitautitestit voi ja kannattaa ottaakierukan asetuksen yhteydessä.

Jälkiehkäisytabletteja saa apteekista ilman reseptiä – mitä nopeammin sen otat sen tehokkaampi se on

Jälkiehkäisyn ostamiselle ilman reseptiä oli aiemmin 15 vuoden ikäraja, se on poistunut 2015.

Jälkitarkastukseen voit tulla Nuorten Naisten Aavaan

Jos jälkiehkäisyn käytön jälkeen seuraavat kuukautiset myöhästyvät vähintään viikon on syytä tehdä raskaustesti. Jälkiehkäisyn käyttäjän on myös hyvä miettiä onko sukupuolitautinäytteille tarvetta. Kaikissa tilanteissa joissa raskaus voi alkaa on aina myös seksitautien tartunnan mahdollisuus.

Jälkiehkäisyn jälkeen noin kuukauden sisällä tulisi hakeutua jälkitarkastukseen, jonka yhteydessä varmistutaan jälkiehkäisyn onnistuneen, keskustellaan raskauden ehkäisystä jatkossa ja ohjelmoidaan sukupuolitautitestaukset tarvittaessa. Jälkiehkäisyn käyttö osoittaa suurta vastuullisuutta tilanteessa jossa ehkäisy syystä tai toisesta on epäonnistunut.

Jälkitarkastuksessa nuori kohdataan luottamuksellisesti, tukien ja kannustaen pitämään hyvää huolta itsestään jatkossakin. Jälkiehkäisyn jälkeiseen tarkastukseen on luontevaa tulla Nuorten Naisten Aavan ehkäisyneuvojalle (kätilö Mari Päiväniemi) tai gynekologille. Huolehdimme sinusta mielellämme myös jatkossa, sovitaan yhdessä säännöllisten käyntien tarve omalla kohdallasi. Aikoja meille saa nettiajanvarauksesta lyhyellä varoitusajalla. Kun valitset erikoisalaksi Nuorten Naisten Aava löydät yhdellä silmäyksellä niin ehkäisyneuvojan kuin gynekologien vastaanottoajat.

Ajanvaraus

Suosittelemme, että varaat ajan Nuorten Naisten Aavan ehkäisyneuvojalle tai gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää
poskiontelotulehdus/

Poskiontelotulehdus? – Punktiota ei tarvitse pelätä

Poskiontelopunktio kuulostaa pahalta? Huoli pois! Punktio on paljon mainettaan helpompi toimenpide – ja usein sitä ei edes tarvita. Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi kertoo, miten poskiontelotulehdus hoidetaan nykyään ja miten pallolaajennus liittyy asiaan.
Lue lisää