Kuparikierukka

FacebookTwitterLinkedIn

Kuparikierukan ehkäisyteho perustuu siittiöille epäedullisiin olosuhteisiin kohdussa ja kohdun limakalvon muuttumiseen epäedulliseksi raskaudelle. Kierukkaa suositellaan ensisijaisesti synnyttäneelle naiselle, mutta saatavilla on myös synnyttämättömille naisille suunniteltuja pienempiä kierukoita.

Kuparikierukan teho kestää viiden vuoden ajan. Kuparikierukka on sopiva menetelmä myös tupakoiville naisille ja muille naisille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi. Kierukkaa voidaan käyttää myös imetyksen aikana, sillä se ei vaikuta maidoneritykseen.

Kierukka on tehokas pitkäaikainen ehkäisykeino, joka ei ole altis unohduksille kuten pillerit. Kuparikierukka kannattaa muistaa vaihtoehtona erityisesti jos hormonaalisista ehkäisyistä tulee sivuvaikutuksia joista ei valmistetta vaihtamalla pääse eroon. Kuparikierukka ei vaikuta kuukautiskierron hormonitasoihin mitenkään, oman kierron myönteiset ja kielteiset hormonaaliset vaikutukset säilyvät siten muuttumattomina.

Kierukkaa ei voi käyttää, jos on epäily raskaudesta, hoitamaton gynekologinen tulehdus, ylimääräistä veristä vuotoa emättimestä tai kohdun pahanlaatuinen kasvain tai sen epäily. Myös lisääntynyt vuototaipumus tai emättimen, kohdunkaulan tai kohdun runko-osan poikkeavat rakenteet voivat estää kierukan käytön. Kuparikierukka ei ole ensisijainen menetelmä, jos naisella on aiemmin ollut kohdunulkoinen raskaus tai hänellä on anemia tai runsaat ja kivuliaat kuukautiset.

Kuparikierukan tavallisin sivuvaikutus on kuukautisvuodon määrän ja keston sekä kuukautiskipujen lisääntyminen. Kierukan aiheuttamia runsaita vuotoja ja kipuja voidaan hyvin hoitaa esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä. Usein näissä tilanteissa suositaan vaihtamista hormonikierukkaan, jolla on vuotoja niukentava ja kipuja vähentävä vaikutus.

Rungoton kupariketju Gynefix ei lisää kuukautisvuotoon liittyviä kipuja kuten perinteiset kuparikierukat. Gynefix-kierukoita asentaa vain osa gynekologeista.

Kierukka asetetaan normaalin gynekologisen vastaanoton yhteydessä, mieluiten kuukautisvuodon loppuvaiheilla tai juuri vuodon loputtua. PAPA-kokeen ottoa ja seksitautien suhteen testausta harkitaan yksilöllisesti ennen kierukan asetusta tai sen yhteydessä. Pari tuntia ennen asetuskäyntiä kannattaa ottaa itselle sopivaa särkylääkettä, esimerkiksi Ibubrofeiiniä 400-600 mg.

Synnyttämättömän nuoren ehkäisynä kuparikierukka on mahdollinen, mutta ei ensimmäinen vaihtoehto. Synnyttämättömälle nuorelle kuparikierukkaa tai muutakaan kierukkaa ei yleensä aseteta ensimmäisen tapaamisen yhteydessä. 

Jos kierukka asetetaan suojaamattoman yhdynnän vuoksi jälkiehkäisyksi, tulee se asentaa viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Seksitautitestit ohjelmoidaan samassa yhteydessä.

Artikkelit ja tiedotteet
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää
poskiontelotulehdus/

Poskiontelotulehdus? – Punktiota ei tarvitse pelätä

Poskiontelopunktio kuulostaa pahalta? Huoli pois! Punktio on paljon mainettaan helpompi toimenpide – ja usein sitä ei edes tarvita. Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi kertoo, miten poskiontelotulehdus hoidetaan nykyään ja miten pallolaajennus liittyy asiaan.
Lue lisää