Kuparikierukka

Kuparikierukan ehkäisyteho perustuu siittiöille epäedullisiin olosuhteisiin kohdussa ja kohdun limakalvon muuttumiseen epäedulliseksi raskaudelle. Kierukkaa suositellaan ensisijaisesti synnyttäneelle naiselle, mutta saatavilla on myös synnyttämättömille naisille suunniteltuja pienempiä kierukoita.

Kuparikierukan teho kestää viiden vuoden ajan. Kuparikierukka on sopiva menetelmä myös tupakoiville naisille ja muille naisille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi. Kierukkaa voidaan käyttää myös imetyksen aikana, sillä se ei vaikuta maidoneritykseen.

Kierukka on tehokas pitkäaikainen ehkäisykeino, joka ei ole altis unohduksille kuten pillerit. Kuparikierukka kannattaa muistaa vaihtoehtona erityisesti jos hormonaalisista ehkäisyistä tulee sivuvaikutuksia joista ei valmistetta vaihtamalla pääse eroon. Kuparikierukka ei vaikuta kuukautiskierron hormonitasoihin mitenkään, oman kierron myönteiset ja kielteiset hormonaaliset vaikutukset säilyvät siten muuttumattomina.

Kierukkaa ei voi käyttää, jos on epäily raskaudesta, hoitamaton gynekologinen tulehdus, ylimääräistä veristä vuotoa emättimestä tai kohdun pahanlaatuinen kasvain tai sen epäily. Myös lisääntynyt vuototaipumus tai emättimen, kohdunkaulan tai kohdun runko-osan poikkeavat rakenteet voivat estää kierukan käytön. Kuparikierukka ei ole ensisijainen menetelmä, jos naisella on aiemmin ollut kohdunulkoinen raskaus tai hänellä on anemia tai runsaat ja kivuliaat kuukautiset.

Kuparikierukan tavallisin sivuvaikutus on kuukautisvuodon määrän ja keston sekä kuukautiskipujen lisääntyminen. Kierukan aiheuttamia runsaita vuotoja ja kipuja voidaan hyvin hoitaa esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä. Usein näissä tilanteissa suositaan vaihtamista hormonikierukkaan, jolla on vuotoja niukentava ja kipuja vähentävä vaikutus.

Rungoton kupariketju Gynefix ei lisää kuukautisvuotoon liittyviä kipuja kuten perinteiset kuparikierukat. Gynefix-kierukoita asentaa vain osa gynekologeista.

Kierukka asetetaan normaalin gynekologisen vastaanoton yhteydessä, mieluiten kuukautisvuodon loppuvaiheilla tai juuri vuodon loputtua. PAPA-kokeen ottoa ja seksitautien suhteen testausta harkitaan yksilöllisesti ennen kierukan asetusta tai sen yhteydessä. Pari tuntia ennen asetuskäyntiä kannattaa ottaa itselle sopivaa särkylääkettä, esimerkiksi Ibubrofeiiniä 400-600 mg.

Synnyttämättömän nuoren ehkäisynä kuparikierukka on mahdollinen, mutta ei ensimmäinen vaihtoehto. Synnyttämättömälle nuorelle kuparikierukkaa tai muutakaan kierukkaa ei yleensä aseteta ensimmäisen tapaamisen yhteydessä. 

Jos kierukka asetetaan suojaamattoman yhdynnän vuoksi jälkiehkäisyksi, tulee se asentaa viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Seksitautitestit ohjelmoidaan samassa yhteydessä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
influenssarokotus

Influenssakausi lähenee – Iäkkäille saatavilla nyt aiempaa tehokkaampi rokote

Uusi, korkea-annoksinen influenssarokote on suunniteltu 60 vuotta täyttäneille. Se antaa tavanomaista rokotetta paremman suojan influenssaa ja jälkitauteja vastaan. Rokotetta on saatavilla Lääkärikeskus Aavasta viikosta 40 alkaen.
Lue lisää
hpv_kondylooma

Papilloomavirus ja kondylooma – 5 faktaa, jotka rauhoittavat mieltäsi

Voiko papilloomavirustartunnan ehkäistä? Aiheuttaako kondylooma kohdunkaulansyöpää? Entä miksi kohdunkaulansyövän seulonnoissa käydään vain viiden vuoden välein? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans kertoo, miksi huoli papilloomaviruksesta ja kohdunkaulansyövästä on usein turha.
Lue lisää
nainen_pohtii

Herpes – 11 kysymystä ja vastausta huuliherpeksestä ja genitaaliherpeksestä

Huuliherpes taas tuloillaan, pitäisikö siis välttää suutelemista? Voiko herpes tarttua suuseksissä? Entä pitääkö genitaaliherpeksestä kertoa seksikumppanille? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans vastaa yleisiin kysymyksiin herpeksestä. Päivitä tietosi tästä!
Lue lisää