Ehkäisykierukan asetus ja poisto

Ehkäisykierukan etuja ovat sen pitkäaikaisuus, hyvä teho ja vaivattomuus. Kierukka suojaa tehokkaasti raskaudelta ja sen asetus sekä poisto onnistuvat yleensä helposti tavallisen gynekologin vastaanotolla. Saatavilla on kahta erilaista kierukkaa: hormonikierukka tai kuparikierukka. Kierukan tyyppi valitaan aina yksilöllisesti.

Kenelle ehkäisykierukka sopii?

Kuten kaikissa ehkäisymenetelemissä, myös ehkäisykierukalla on hyötynsä ja haittansa. Vaikutukset ovat yksilöllisiä ja onneksi useimmat mahdolliset haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä.

Yhdessä lääkärin kanssa voitte punnita molempia ja päättää, olisiko ehkäisykierukka sopiva vaihtoehto juuri sinulle.

Ehkäisykierukan hyötyjä ovat:

 • varma ja turvallinen ehkäisykeino
 • pitkäaikainen ehkäisy, jota ei tarvitse erikseen muistaa
 • sopii naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenivalmisteita
 • sopii myös ensimmäiseksi ehkäisyksi
 • turvallinen myös imetysaikana

Esteitä kierukan asetukselle ovat raskaus tai sen epäily, hoitamaton gynekologinen tulehdus tai selittämätön ylimääräinen verinen vuoto. 

Hormonikierukka

Mirena-hormonikierukan käyttöikä on vähintään viisi vuotta.

Mirena-hormonikierukkaa käytetään ehkäisyn lisäksi hoitamaan kaikenikäisten naisten kivuliaita ja runsaita kuukautisia sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa. Hormonikierukan yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ylimääräiset vuodot (erityisesti alkuvaiheessa). Myös esimerkiksi ihon rasvoittumista tai aknea voi esiintyä.

Jaydess-hormonikierukan käyttöikä on kolme vuotta ja Kyleena-hormonikierukan viisi vuotta.

Jaydess- ja Kyleena-kierukat ovat kooltaan hieman pienempiä ja vapautuvan hormonin määrä on matalampi kuin Mirenassa.

Kuparikierukka

Tavalliset kuparikierukat (Nova-T tai Flexi-T) antavat ehkäisytehoa vähintään viiden vuoden ajan. 

Kuparikierukan haittana voi olla vuotojen runsautuminen ja muuttuminen kivuliaammiksi.

Toinen vaihtoehto on rungoton kupariketju (GyneFix-kierukka), jonka voi asentaa vain siihen perehtynyt lääkäri. 

GyneFix aiheuttaa muita kuparikierukoita vähemmän vuotoihin liittyviä kipuja.

Aavassa GyneFix-kierukoihin liittyvää neuvontaa antaa ja niitä asentaa naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Dimitrios Scordas.

Milloin kierukka asetetaan ja poistetaan?

Kierukka voidaan asentaa missä kuukautiskierron vaiheessa vain, jos edeltävästä ehkäisystä on huolehdittu asianmukaisesti. Paras aika kierukan asetukselle on kuukautisvuodon loppupäivinä tai vuodon juuri loputtua. Kuukautisten aikana asetetun kierukan ehkäisyteho alkaa välittömästi. 

Synnytyksen jälkeen kierukan asetus on turvallisinta, kun synnytyksestä on kulunut ainakin kuusi viikkoa ja kohtu on ehtinyt palautua raskaudesta. Kokenut lääkäri voi asettaa sen myös synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä. Kuukautisten alkamista ei tarvitse tällöin odottaa.

Jos olet synnyttämätön tai edellisestä käynnistäsi on pitkä aika, kannattaa varata aika ensin suunnittelukäynnille. Jos ajoitat käynnin kuukautisvuodon loppupuolelle tai heti vuodon jälkeen, voidaan kierukka tilanteen salliessa tarvittaessa asettaa saman tien.

Kuparikierukkaa voidaan käyttää myös jälkiehkäisynä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Tällöin kierukka asetetaan viiden vuorokauden sisällä yhdynnästä.

Kierukan poisto tehdään gynekologin vastaanottokäynnillä. Kierukan poistaminen on yleensä lähes kivuton. Poikkeustilanteissa kierukka voidaan joutua poistamaan kohduntähystyksessä. Ehkäisyteho päättyy heti kierukan poiston jälkeen.

Mikäli kierukka poistetaan muulloin kuin kuukautisten aikaan, tulisi käyttää kondomiehkäisyä viikon ajan ennen kierukan poistoa raskauden ehkäisyn varmistamiseksi.

Kierukan vaihto voidaan tehdä missä kierron vaiheessa vain.

Ennen kierukan asetusta

Tavallisimpia kupari- ja hormonikierukoita voit ostaa Aavasta. Voit ostaa kierukan myös muualta ja tuoda sen mukanasi lääkärin vastaanotolle. 

Kuparikierukka on kuitenkin edullisin, kun ostat sen Aavasta asetuksen yhteydessä. Sairauden hoitoon määrätystä hormonikierukasta saa Kela-korvauksen vain kun se on ostettu apteekista jo etukäteen. Reseptin voit saada esimerkiksi gynekologin etävastaanotolta.

Ennen kierukan asetusta sinun kannattaa ottaa särkylääke noin tuntia ennen vastaanottoa. Lääke vähentää asetukseen mahdollisesti liittyvää jälkikipua.

Kerrothan lääkärille:

 • jos reagoit herkästi esimerkiksi verinäytteiden ottoon tai jos jännität toimenpidettä paljon
 • jos toivot puudutusta
 • jos epäilet olevasi raskaana
 • jos sinulla on oireettoman seksitaudin mahdollisuus (testit voidaan ottaa kierukan asetuksen yhteydessä)

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Mikäli asetuskäynnillä todetaan merkkejä gynekologisesta tulehduksesta, hoidetaan tulehdus ensin ja kierukka asennetaan vasta hoidon jälkeen.

Itse asetus kestää yleensä vain muutaman minuutin. Gynekologi katsoo kohdunsuulle tähystimen avulla, kuten normaalissa gynekologisessa tutkimuksessa. 

Asetus tuntuu yleensä vain hetkellisesti kivuliaalta. Kierukan asetusta varten voidaan helposti myös puuduttaa kohdunsuuta ja kohdunkaulan kanavaa joko suihkeella tai puudutuspistoksin.

Asetuskäynnin yhteydessä tehdään usein myös ultraäänitutkimus, jolla nähdään kohdun koko, asento ja mahdolliset rakennepoikkeavuudet. Asetuksen jälkeen ultraäänellä varmistetaan kierukan asettuneen kohtuun oikein. Ultraäänen tarpeellisuudesta omalla kohdallasi voit keskustella lääkärisi kanssa.

Hyvin harvinainen, mutta mahdollinen asetuksen haittavaikutus on kohdun seinämän puhkeaminen, riski tähän on suurempi heti synnytyksen jälkeen kun kohtu on vielä pehmeä. Tällaisessa tilanteessa ultraääni ja asettajan kokemus ovat erityisen tärkeitä.

Poikkeustilanteissa kierukka voidaan myös asentaa, poistaa tai vaihtaa nukutuksessa (vain Aava Kampissa).

Toimenpiteen jälkeen

Kierukan asetuksen jälkeen sinun kannattaa varata hetki aikaa lepäämiseen, koska pienellä osalla naisista voi esiintyä voimakkaitakin tuntemuksia heti asetuksen jälkeen kohdun supistellessa uuden kierukan ympärillä. Yleensä et tarvitse sairaslomaa. 

Kierukan asetukseen liittyviä yleisimpiä haittavaikutuksia ovat alkuvaiheen kuukautiskipuja muistuttavat tuntemukset ja ylimääräiset vuodot.

Ole yhteydessä lääkäriisi, jos kierukan asetuksen jälkeen:

 • ilmaantuu kovia kipuja, jotka eivät särkylääkkeillä helpotu
 • ilmaantuu runsasta veristä vuotoa
 • ilmaantuu pahanhajuista vuotoa ja/tai kuumeilua
 • kiputuntemukset tai ylimääräiset veriset vuodot pitkittyvät

Voiko kierukka siirtyä paikoiltaan? Tarvitaanko seurantaa?

Asetuksen yhteydessä kierukan langat leikataan parin senttimetrin pituisiksi, joista vetämällä kierukka myöhemmin poistetaan. Joskus kierukka voi valua alemmas ja tällöin langat tuntuvat tunnustellessa aiempaa pidempinä. 

Muita oireita siirtyneestä kierukasta voivat olla uudestaan alkaneet kivut ja uudet ylimääräiset vuodot, tai yhtäkkiä uudestaan runsautuneet vuodot. 

Jos käytät kuukautiskuppia tai tamponeita, niiden asetuksessa ja poistossa kannattaa olla varovainen, sillä joskus näiden käytön yhteydessä kierukka voi siirtyä.

Mikään ehkäisy ei ole täysin varma. Raskaustesti kannattaa tehdä jos kierukan käytön aikana huomaat raskauteen viittaavia oireita tai vuodot muuttuvat yllättäen. Jos tulet kierukasta huolimatta raskaaksi, kierukka poistetaan.

Seurantatiheys kierukan asetuksen jälkeen suunnitellaan yksilöllisesti gynekologin kanssa. Ensimmäinen kontrolli sovitaan yleensä 3–12 kk päähän asetuksesta.

Ajanvaraus

Varaa aika ehkäisyn suunnittelukäynnille tai kierukan asetukseen gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Ehkäisyn valinnasta voit keskustella gynekologin kanssa myös etävastaanotolla.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää