Hormonikierukka

Hormonikierukkaa voivat käyttää useimmat naiset, joille ei muuten hormonaalista ehkäisyä suositella. Hormonikierukan ehkäisyteho kestää 3-8 vuotta ja sen asetus ja poisto tapahtuvat yleensä gynekologin vastaanotolla.

Mikä on hormonikierukka?

Hormonikierukka on ehkäisymenetelmä, josta vapautuu keltarauhashormonia hitaasti ja tasaisesti kohtuun.

Se vähentää kohdun limakalvon kuukausittaista kasvua ja estää alkion kiinnittymisen kohtuun. Se myös paksuntaa kohdunkaulan limaa, mikä vaikeuttaa siittiöiden pääsyä kohtuun.

Kenelle hormonikierukkaa suositellaan?

Hormonikierukkaa voi käyttää useimmat naiset. Esimerkiksi aiemmin sairastettu veritulppa, verenpainetauti, maksasairaus tai diabetes eivät ole esteitä hormonikierukan käytölle.

Hormonikierukka voidaan asettaa myös nuorille ja synnyttämättömille. Ikärajaa käytölle ei ole.

Hormonikierukkaa voidaan käyttää myös hoitotarkoituksiin, kuten runsaiden vuotojen, kuukautiskipujen, PMS-oireiden tai endometrioosin hoitoon. Hormonikierukkaa voidaan lisäksi käyttää osana vaihdevuosioireiden hormonihoitoa suojelemaan kohdun limakalvoa estrogeenilta.

Hormonikierukan ehkäisyteho

Hormonikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä. Toisin kuin muiden hormonivalmisteiden kohdalla, käyttäjän ei tarvitse myöskään muistaa hormonikierukkaa arjessaan, mikä lisää edelleen tehoa.

Kun kierukka on asetettu, sen ehkäisyteho kestää valitusta hormonikierukasta riippuen jopa 3-8 vuoden ajan.

Hormonikierukan asennus ja poisto

Kierukan asetus voidaan periaatteessa tehdä missä kierron vaiheessa tahansa.  Edeltävästä ehkäisystä on huolehdittava kondomilla tai hormonaalisin menetelmin.

Kohdunsuu on kuitenkin pehmeämpi kuukautisten aikana tai heti niiden jälkeen, minkä vuoksi asetus kannattaa erityisesti synnyttämättömillä naisilla ajoittaa tähän ajankohtaan.

Kierukka voidaan asentaa synnytyksen jälkeen tarvittaessa jo jälkitarkastuksen yhteydessä.

Hormonikierukoita voit ostaa Aavan toimipisteestä asetuksen yhteydessä. Mikäli lääkäri on kirjoittanut sinulle Mirena®-hormonikierukan reseptillä runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, kannattaa kierukka ostaa etukäteen apteekista, jotta saat siitä sairasvakuutuskorvauksen.

Kierukan asetus ja poisto tapahtuvat Aavassa yleensä gynekologin vastaanotolla.

Hormonikierukoita on erilaisia

Mirena®-hormonikierukka 

 • tehokkain käytettävissä oleva ehkäisy 
 • pitkä ehkäisyteho (8 vuotta, lähestyttäessä vaihdevuosia voidaan käyttää pidempäänkin) 
 • huoleton, ei tarvitse muistaa 
 • niukentaa kuukautisvuodot (20-30 %:lla vuodot jäävät pois) 
 • vähentää tehokkaasti kuukautiskipuja 
 • voidaan käyttää imetysajan ehkäisynä 
 • vähentää kohdun limakalvon sairauksia (liikakasvua ja pahanlaatuisia muutoksia) 
 • voidaan käyttää endometrioosivaivojen hoitoon 
 • auttaa monia PMS-oireilusta tai hormonaalisesta migreenistä kärsiviä 

Jos kärsit kovista kuukautiskivuista tai runsaista kuukautisvuodoista voit saada Mirena®- hormonikierukan lääkärin reseptillä Kelakorvattavana.

Mirena®-hormonikierukkaa käytetään myös osana vaihdevuosien hormonihoitoa, sillä kierukasta vapautuva keltarauhashormoni suojaa kohtua estrogeenin vaikutukselta.

Jaydess®-hormonikierukka 

 • 3 vuoden ehkäisyteho 
 • kooltaan Mirenaa hiukan pienempi 
 • käytetään ainoastaan raskauden ehkäisyyn 
 • hormonikierukoista matalahormonisin 

Kyleena®-hormonikierukka 

 • 5 vuoden ehkäisyteho 
 • kooltaan Mirenaa hieman pienempi 
 • erittyvä hormonimäärä matalampi kuin Mirenalla 

Voit tutustua valmisteyhteenvetoihin tarkemmin lääkeinfo.fi-sivustolla.

Hormonikierukan haitat

Hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on vain vähäinen määrä keltarauhashormonia ja munasarjat toimivat normaalisti.

Siitä huolimatta osa käyttäjistä voi saada hormonikierukan käytöstä useimmiten ajan myötä lievittyviä tai ohimeneviä keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten ihon tai hiusten rasvoittumista, karvoituksen lisääntymistä tai rintojen aristusta. 

Hormonikierukan yleisin epätoivottu vaikutus on ylimääräiset vuodot, jotka useimmiten rauhoittuvat ensimmäisten käyttökuukausien jälkeen.

Ajanvaraus

Varaa aika ehkäisyn suunnittelukäynnille tai kierukan asetukseen gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava_ Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Lucas Ihmeperheen keskimmäinen
Miltä tuntuu taltioida Emma-palkitun, kovassa nosteessa olevan artistin uraa, kun kyseessä on oma veli? Sexmane on ollut pitkään etenkin nuorten huulilla, mutta kuka oikein on artistien veljenä tunnettu taka-alalta tarkkaileva taiteilijasielu Lucas Sene?
Lue lisää
Aava Lääkärikeskus Aava saa vihdoin uudet tilat Keravalle ja sisaryhtiö Pikkujätin saman katon alle 
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää