Hormonikierukka

Hormonikierukka sisältää pelkkää keltarauhashormonia. Kohdussa vapautuva keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin vuodot niukkenevat ja kivut vähenevät. Osalla naisista vuodot jäävät kokonaan pois. Varsinkin käytön alussa monella on ylimääräisiä läpäisyvuotoja, jotka useimmiten tasaantuvat ensimmäisten kuukausien jälkeen.

Mirena Hormonikierukka

 • tehokkain käytettävissä oleva ehkäisy
 • pitkä ehkäisyteho (5-6 vuotta, lähestyttäessä vaihdevuosia voidaan käyttää pidempäänkin)
 • huoleton, ei tarvitse muistaa
 • niukemmat kuukautisvuodot (20-30 %:lla vuodot jäävät pois)
 • vähentää tehokkaasti kuukautiskipuja
 • voidaan käyttää imetysajan ehkäisynä
 • vähentää kohdunlimakalvon sairauksia (liikakasvua, pahanlaatuisia muutoksia)
 • voidaan käyttää endometrioosivaivojen hoitoon
 • auttaa monia PMS-oireilusta tai hormonaalisesta migreenistä kärsiviä.

Koska hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on vain vähäinen määrä keltarauhashormonia, munasarjat toimivat normaalisti ja munasolu irtoaa. Kuitenkin jotkut naiset saavat hormonikierukan käytöstä lieviä keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten ihon rasvoittumista, karvoituksen lisääntymistä ja mielialavaihtelua. Hormonikierukka ei lisää tulehduksia. Pieni osa käyttäjistä joutuu lopettamaan kierukan käytön. Tavallisimmin syynä ovat jatkuvat ylimääräiset vuodot, jotka koetaan hankalina. Myös muun muassa aknen ilmaantuminen voi johtaa hormonikierukasta luopumiseen.

Hormonikierukka sopii hyvin myös synnyttämättömälle naiselle. Kierukan asetus tehdään mieluiten kuukautisten aikana tai viikon kuluessa vuodon alkamisesta. Kierukka voidaan asentaa synnytyksen jälkeen, jos jälkitarkastus on ollut normaali ja synnytyksestä on kulunut kaksi kuukautta, vaikka kuukautiset eivät olisi alkaneet.

Nainen, joka kärsii kovista kuukautiskivuista tai runsaista kuukautisvuodoista voi saada Mirena hormonikierukan lääkärin reseptillä kelakorvattavana näiden vaivojen hoitoon. Mirena hormonikierukkaa käytetään myös osana vaihdevuosien hormonihoitoa, kierukasta vapautuva keltarauhashormoni suojaa kohtua estrogeenin vaikutukselta. 

Jaydess hormonikierukka

 • 3 vuoden ehkäisyteho
 • kooltaan MIrena kierukkaa hiukan pienempi
 • indikaationa ainoastaan raskauden ehkäisy
 • hormonikierukoista matalahormonisin

Kyleena hormonikierukka

 • 5 vuoden ehkäisyteho
 • Kooltaan Mirena-kierukkaa hieman pienempi
 • Erittyvä hormonimäärä matalampi kuin Mirenalla

Hormonikierukoita saa ostaa Aavan toimipisteestä asetuksen yhteydessä. Mikäli lääkäri on kirjoittanut sinulle Mirena hormonikierukan reseptillä runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, kannattaa kierukka ostaa etukäteen apteekista jotta saat sairasvakuutuskorvauksen.

Ajanvaraus

Suosittelemme, että varaat ajan ehkäisyn suunnittelukäynnille tai kierukan asetukseen gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 .

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää