Hormonikierukka

Hormonikierukkaa voivat käyttää useimmat naiset, joille ei muuten hormonaalista ehkäisyä suositella. Hormonikierukan ehkäisyteho kestää 3-6 vuotta ja sen asetus ja poisto tapahtuvat yleensä gynekologin vastaanotolla.

Mikä on hormonikierukka?

Hormonikierukka on ehkäisymenetelmä, josta vapautuu keltarauhashormonia hitaasti ja tasaisesti kohtuun.

Se vähentää kohdun limakalvon kuukausittaista kasvua ja estää alkion kiinnittymisen kohtuun. Se myös paksuntaa kohdunkaulan limaa, mikä vaikeuttaa siittiöiden pääsyä kohtuun.

Kenelle hormonikierukkaa suositellaan?

Hormonikierukkaa voi käyttää useimmat naiset. Esimerkiksi aiemmin sairastettu veritulppa, verenpainetauti, maksasairaus tai diabetes eivät ole esteitä hormonikierukan käytölle.

Hormonikierukka voidaan asettaa myös nuorille ja synnyttämättömille. Ikärajaa käytölle ei ole.

Hormonikierukkaa voidaan käyttää myös hoitotarkoituksiin, kuten runsaiden vuotojen, kuukautiskipujen, PMS-oireiden tai endometrioosin hoitoon. Hormonikierukkaa voidaan lisäksi käyttää osana vaihdevuosioireiden hormonihoitoa suojelemaan kohdun limakalvoa estrogeenilta.

Hormonikierukan ehkäisyteho

Hormonikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä. Toisin kuin muiden hormonivalmisteiden kohdalla, käyttäjän ei tarvitse myöskään muistaa hormonikierukkaa arjessaan, mikä lisää edelleen tehoa.

Kun kierukka on asetettu, sen ehkäisyteho kestää valitusta hormonikierukasta riippuen jopa 3-6 vuoden ajan.

Hormonikierukan asennus ja poisto

Kierukan asetus voidaan periaatteessa tehdä missä kierron vaiheessa tahansa.  Edeltävästä ehkäisystä on huolehdittava kondomilla tai hormonaalisin menetelmin.

Kohdunsuu on kuitenkin pehmeämpi kuukautisten aikana tai heti niiden jälkeen, minkä vuoksi asetus kannattaa erityisesti synnyttämättömillä naisilla ajoittaa tähän ajankohtaan.

Kierukka voidaan asentaa synnytyksen jälkeen tarvittaessa jo jälkitarkastuksen yhteydessä.

Hormonikierukoita voit ostaa Aavan toimipisteestä asetuksen yhteydessä. Mikäli lääkäri on kirjoittanut sinulle Mirena®-hormonikierukan reseptillä runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, kannattaa kierukka ostaa etukäteen apteekista, jotta saat siitä sairasvakuutuskorvauksen.

Kierukan asetus ja poisto tapahtuvat Aavassa yleensä gynekologin vastaanotolla.

Hormonikierukoita on erilaisia

Mirena®-hormonikierukka 

 • tehokkain käytettävissä oleva ehkäisy 
 • pitkä ehkäisyteho (6 vuotta, lähestyttäessä vaihdevuosia voidaan käyttää pidempäänkin) 
 • huoleton, ei tarvitse muistaa 
 • niukentaa kuukautisvuodot (20-30 %:lla vuodot jäävät pois) 
 • vähentää tehokkaasti kuukautiskipuja 
 • voidaan käyttää imetysajan ehkäisynä 
 • vähentää kohdun limakalvon sairauksia (liikakasvua ja pahanlaatuisia muutoksia) 
 • voidaan käyttää endometrioosivaivojen hoitoon 
 • auttaa monia PMS-oireilusta tai hormonaalisesta migreenistä kärsiviä 

Jos kärsit kovista kuukautiskivuista tai runsaista kuukautisvuodoista voit saada Mirena®- hormonikierukan lääkärin reseptillä Kelakorvattavana.

Mirena®-hormonikierukkaa käytetään myös osana vaihdevuosien hormonihoitoa, sillä kierukasta vapautuva keltarauhashormoni suojaa kohtua estrogeenin vaikutukselta.

Jaydess®-hormonikierukka 

 • 3 vuoden ehkäisyteho 
 • kooltaan Mirenaa hiukan pienempi 
 • käytetään ainoastaan raskauden ehkäisyyn 
 • hormonikierukoista matalahormonisin 

Kyleena®-hormonikierukka 

 • 5 vuoden ehkäisyteho 
 • kooltaan Mirenaa hieman pienempi 
 • erittyvä hormonimäärä matalampi kuin Mirenalla 

Hormonikierukan haitat

Hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on vain vähäinen määrä keltarauhashormonia ja munasarjat toimivat normaalisti.

Siitä huolimatta osa käyttäjistä voi saada hormonikierukan käytöstä useimmiten ajan myötä lievittyviä tai ohimeneviä keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten ihon tai hiusten rasvoittumista, karvoituksen lisääntymistä tai rintojen aristusta. 

Hormonikierukan yleisin epätoivottu vaikutus on ylimääräiset vuodot, jotka useimmiten rauhoittuvat ensimmäisten käyttökuukausien jälkeen.

Ajanvaraus

Varaa aika ehkäisyn suunnittelukäynnille tai kierukan asetukseen gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää